Bagaimana Rafizi Menipu Dengan Meninggalkan Maklumat Penting

Oleh Lim Sian See

Rafizi terus memberi gambaran bahawa SRC telah kehilangan wang yang banyak kepada Najib dengan berkata dana ini telah disalurkan keluar oleh Putrajaya Perdana.

Beliau melakukan ini dengan menggunakan satu set transaksi yang terhad yang menurut beliau diperolehi dari catatan blog orang dalam SPRM yang berakhir pada 12 Disember 2014 – di mana RM170 juta dibayar daripada SRC kepada Putrajaya Perdana tetapi RM140 juta telah dibayar kembali – oleh itu bakinya telah “disonglap” dan dibayar kepada pelbagai ahli politik, NGO dan organisasi media.

(Jika Najib mengambil wang itu dan kemudian menghabiskan ke atas ahli-ahli politik, NGO dan organisasi media seperti yang didakwa Rafizi maka bagaimana pula beliau boleh digelar perompak? Beliau adalah Robin Hood yang mencuri dari orang kaya dan memberi kepada ahli-ahli politik, NGO dan organisasi media dan bukannya menyimpan wang itu untuk dibelanjakan ke atas dirinya sendiri?)

Walau bagaimanapun, ia adalah aneh mengapa Rafizi tidak memeriksa bahawa catatan blog orang dalam SPRM beliau juga menunjukkan satu lagi transaksi kurang daripada sebulan kemudian pada 7 Januari 2015 yang menunjukkan lebih RM30 juta dibayar balik kepada SRC oleh sebuah anak syarikat Putrajaya Perdana?

Ini bermakna bahawa semua RM170 juta telah dikembalikan – oleh itu tiada wang yang hilang dari SRC kepada Putrajaya Perdana – berdasarkan sumber yang sama yang Rafizi gunakan untuk membuat semua tuduhan ini.

Bolehkah seseorang bertanya kepada Rafizi mengapa beliau “terlupa” untuk menyebut tentang transaksi pada 7 Januari 2015 ini?

Saya tidak pasti tentang kesahihan dokumen SPRMInsider beliau tetapi saya mendapati ia benar-benar pelik bahawa Rafizi memilih beberapa maklumat dari situ sementara meninggalkan maklumat lain.

Bolehkah seseorang juga bertanya kepada Rafizi jika beliau benar-benar berfikir bahawa satu-satunya sumber pendapatan daripada perniagaan berbilion-bilion Putrajaya Perdana hanya dari SRC atau bahawa Putrajaya Perdana milik persendirian yang menguntungkan ketika itu tidak dibenarkan untuk membuat sebarang sumbangan politik atau aktiviti tanggungjawab sosial korporat langsung?

Ia adalah mudah untuk menggunakan satu set transaksi terhad dan meninggalkan apa yang anda tidak mahu tunjukkan untuk membuat pelbagai dakwaan.

Ini adalah gaya Sotong yang dengan sendiri mengangkat sumpah untuk menghasut rakyat tiap-tiap hari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *