Bahan Kimia Yang Ada Pada Pengilat Kuku Boleh Menyebabkan Kanser

Buat sesetengah wanita, pengilat kuku adalah satu perkara yang wajib jika mahu diri dipandang cantik dan menarik. Ianya adalah salah satu perhiasan diri yang dianggap sangat sinonim dengan wanita, tetapi ada juga yang tidak mahu memakainya kerana faktor-faktor lain.

Lihat saja di kedai-kedai kecantikkan yang menjual alat-alat mekap, pasti saja mereka ada menjual pengilat kuku yang pelbagai jenis warna. Tetapi adakah anda pasti ianya selamat digunakan dan tidak membawa apa-apa keburukkan kepada anda? Kalau anda merasakan pengilat kuku tidak memberi kesan ke[ada badan anda, ianya salah sama sekali!

Tahukah anda, bahan kimia pengilat kuku telah dikaitkan dengan menyebabkan kanser seperti leukemia dan juga dikaitkan dengan keguguran. Mari kita lihat senarai bahan kimia yang digunakan dalam pembuatan pengilat kuku dan bagaimana kita boleh mengelakkan kesan negatif.

Apa yang berlaku pada kuku anda, ianya boleh menyebabkan kemudaratan kepada kesihatan anda.

3 bahan-bahan yang anda perlu beri perhatian adalah seperti berikut:

Toluena

pelarut yang memberikan kuku kemasan licin. Toluena boleh menjejaskan sistem saraf pusat dan menyebabkan gangguan pembiakan. Sakit kepala, lemah, pengsan, dan loya.

Bahaya toluene terutamanya terhidu bau pengilat kuku, ianya akan masuk ke dalam paru-paru anda. Melainkan jika anda sentiasa cat kuku anda di tempat terbuka.

Formaldehid

digunakan sebagai pengeras kuku. Jika anda mengalami alahan. Gas ini, apabila dihidu, boleh mencetuskan gangguan pada degupan jantung dan boleh tejadinya sawan. Paling teruk sekali, “karsinogen” yang terkenal dan telah dikaitkan dengan menyebabkan kanser sinus hidung dan leukemia.

Dibutil Рhthalate (DBP)

Ianya biasa digunakan dalam minyak wangi dan pengilat kuku. Kehadiran komponen berbahaya ini boleh menyebabkan gangguan endokrin, penyakit sakit puan, dan penyakit saluran pernafasan. elakkan penggunaan sepenuhnya semasa mengandung, kerana ia telah dikaitkan dengan keguguran.

Jadi, bagaimana untuk anda memilih menggilap kuku yang tidak akan menyebabkan kemudaratan kepada kesihatan anda?

Perhatikan tanda-tanda khas pada botol pengilat kuku

“9-Free” bermakna produk tersebut tidak mengandungi formaldehid, toluena, DBP, resin formaldehid, camphor, xylene, etil tosylamide, parabens, dan aseton.

“7-Free” bermakna produk tersebut tidak mengandungi formaldehid, toluena, DBP, resin formaldehid, camphor, etil tosylamide dan xylene.

“5-Free” bermakna produk tersebut tidak mengandungi formaldehid, resin derivatif (resin formaldehid), toluena, phthalates dibutil, atau kapur barus.

“3-Free” bermakna menggilap adalah bebas daripada tiga komponen berbahaya: formaldehid, dibutil phthalate, dan toluena.

Pastikan pengilat kuku yang dibeli bebas dari bahan kimia yang merbahaya, agar nanti tidak memudaratkan kesihatan anda. – ac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *