DAP Pulau Pinang Hanya Wujudkan Peluang Pekerjaan Tukang Cuci Rumah Selepas Banjir

08/05/17 – Wowwwwwww! Betul ke sejak dari tahun 2008 hingga ke tahun 2015, rejim DAP telah berjaya mewujudkan sebanyak 128,317 peluang pekerjaan kepada suluruh rakyat di negeri Pulau Pinang?? Persoalannya peluang pekerjaan bagaimanakah yang disediakan DAP??

Kononnya DAP Pulau Pinang dah berjaya menyediakan lebih 20 peratus peluang pekerjaan jika hendak dibandingkan dengan peluang pekerjaan yang disediakan sepanjang tempoh Barisan Nasional (BN) memerintah dahulu.

Dalam sesingkat lapan tahun, DAP kononnya telah mampu menyediakan sebanyak 128,317 peluang pekerjaan. Bunyinya macam sangat membanggakan! Tetapi apabila ditanya mengenai dimana peluang pekerjaan yang dimaksudkan DAP itu.

Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim hanya mampu memberi contoh sebanyak 3,000 peluang kerja sahaja yang disediakan di bawah Majlis Perbandaran Seberang Perai. Baki lagi 123,317 peluang pekerjaan kat mana?

Apa yang Gomez nampak sekarang ni hanyalah projek-projek mega yang disediakan DAP semuanya digajikan pekerja asing. Memang susah sangat la nak tengok orang tempatan dok buat kerja buruh kat Pulau Pinang tu.

Adakah jumlah besar peluang pekerjaan yang dimaksudkan DAP untuk rakyat Pulau Pinang itu termasuk dengan jumlah pekerja asing di negeri tersebut?? Itu tak cakap lagi pasal pekerja asing yang bekerja di kilang-kilang dan sebagainya.

Sebenarnya DAP ni tawarkan kerja-kerja membersih rumah kepada seluruh rakyat Pulau Pinang kerana rumah mereka dilanda banjir. Jadi dalam setahun beberapa kali rakyat Pulau Pinang terpaksa ‘bekerja sukarela’ membersihkan rumah sendiri kerana banjir yang berpunca daripada kegagalan kerajaan DAP.

Ayat yang sebetulnya adalah DAP Pulau Pinang telah menyediakan sejumlah 128,317 peluang pekerjaan sukarelawan Tukang Cuci Rumah Sendiri selepas banjir. Pandai betul DAP membohongi rakyat kononnya berjaya sediakan peluang pekerjaan yang jauh lebih besar dari BN.

Sekarang ni DAP dah kantoi bahawa Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng hanya menawarkan kerja sebagai buruh dan pekerja bawahan sahaja kepada rakyat Pulau Pinang.

Pada masa yang sama turut menutup peluang pekerjaan rakyat tempatan apabila DAP mengambil pekerja asing untuk bekerja dalam sektor tersebut kerana kosnya yang murah. – TiraGomez/UtaraNews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *