DAP Telah Bertoleransi Terhadap Pemimpin Yang Tidak Boleh Dipercayai

Oleh Lim Sian See

Timbalan Pengerusi DAP Sabah dan ADUN Kapayan Dr Edwin Bosi mendapat tahu bahawa DAP bertoleransi terhadap pemimpin yang tidak boleh dipercayai selepas beliau digantung daripada parti selama tiga bulan kerana bersuara.

Dalam surat daripada setiausaha jawatankuasa disiplin parti Tai Sin Piau, parti itu berkata keputusan itu diambil susulan aduan oleh jawatankuasa negeri Sabah bahawa Dr Bosi telah membuat kenyataan umum mengancam untuk berhenti DAP, menyertai parti lain atau bertanding sebagai calon bebas jikalau beliau tidak dikekalkan sebagai calon pada pilihan raya umum ke-14.

Surat itu juga menyatakan bahawa Dr Bosi telah berulang kali membuat kenyataan umum dan komen bahawa beliau tidak percaya kepada pengerusi parti negeri Stephen Wong, dan menuduh Stephen Wong sebagai mempunyai kepimpinan yang lemah.

The Borneo Post hari ini melaporkan bahawa Dr Bosi berkata beliau dimaklumkan mengenai penggantungan itu oleh Chan melalui WhatsApp.

“Saya tidak pernah menyerang atau mengutuk parti itu, hanya pengerusi Stephen Wong yang telah menikam belakang kami hanya kerana beliau mahu menjadi pemimpin parti. Penggantungan saya oleh itu memberitahu saya bahawa seorang pemimpin yang tidak boleh dipercayai boleh diterima,” beliau dilaporkan berkata.

Dr Bosi, doktor haiwan yang kini menjadi ahli politik juga berkata beliau akan membuat keputusan tindakan seterusnya selepas berunding dengan penyokongnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *