Harga Rumah Telah Meningkat Lebih Cepat Daripada Gaji Sejak Tahun 2000

Oleh Lim Sian See

Tidak syak lagi bahawa harga rumah telah meningkat lebih cepat daripada gaji sejak tahun 2000 – terutamanya selepas tahun 2008.

Kebanyakan ini adalah disebabkan oleh iklim kadar faedah yang rendah global.

Pada tahun 1980-an dan 1990-an, ia adalah perkara biasa untuk pinjaman perumahan mempunyai antara 10% hingga 12% faedah setahun.

Tetapi sejak tahun 2008, pinjaman perumahan antara 3% hingga 4% telah menjadi lebih biasa.

Keadaan kadar faedah yang rendah ini telah menyebabkan lebih ramai spekulator untuk membeli rumah dan juga menarik pembeli rumah kali pertama untuk membeli rumah yang lebih mahal – oleh itu menaikkan lagi harga.

Sebagai contoh, jika kadar faedah adalah 12% dan pinjaman anda adalah untuk RM232k selama 30 tahun, ansuran bulanan anda akan menjadi kira-kira RM2,370 sebulan.

Tetapi apabila kadar faedah hanyalah 4.0%, maka ansuran bulanan RM2,370 yang sama boleh mendapatkan anda pinjaman RM500K selama 30 tahun.

Menambah kepada fakta bahawa secara umumnya, pendapatan isi rumah telah meningkat dengan ketara sejak tahun 2007, ini adalah sebab mengapa permintaan untuk rumah masih kukuh walaupun harga rumah yang lebih tinggi pada masa kini dan adalah salah satu daripada sebab utama mengapa harga rumah telah meningkat dengan ketara dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *