Janji, Janji, Janji – ‘Trademark’ Pakatan

Oleh Raja Sara Petra

UK akan menghadapi pilihan raya umum dalam hanya dua minggu dari sekarang dan, berdasarkan ucapan-ucapan kempen dan janji yang dibuat, ia kelihatan seperti sama dengan Malaysia. Satu-satunya perbezaan adalah kempen UK berlanjutan lebih sebulan manakala di Malaysia ia adalah lebih lima tahun – bermula dari pagi selepas pilihan raya umum sehinggalah tengah malam hari mengundi pada malam sebelum pilihan raya umum seterusnya.

Apa yang pemimpin-pemimpin politik di UK menjanjikan pengundi adalah kekayaan, kebahagiaan dan kemakmuran pada masa hadapan bagi rakyat Britain jika mereka berkuasa. Persoalannya ialah: jika itu boleh dilakukan mengapa ia tidak dilakukan sekarang? Ia adalah mudah untuk berjanji tetapi mengotakan janji-janji ini adalah perkara yang lain. Kelebihan tentang janji-janji pilihan raya ialah ia tidak ada tarikh akhir untuk penyempurnaannya dan anda tidak perlu bertanggungjawab di atas kegagalan melaksanakannya.

Dan apa perbezaan dengan ahli-ahli politik dan parti-parti politik di Malaysia? Janji, janji, janji – janji bulan dan bintang – tetapi tidak mengotakannya. Lebih baik jika parti-parti politik atau pemimpin politik boleh menjanjikan tempoh penghantaran tiga tahun dan janji bahawa jika mereka gagal untuk mengotakan janji-janji ini, kerajaan akan meletakkan jawatan untuk membolehkan pilihan raya umum baru diadakan. Pemimpin parti juga mesti berjanji bahawa beliau akan meletakkan jawatan beliau di atas kegagalan untuk mengotakan janji-janji pilihan raya dalam tempoh masa, katakan, tiga tahun, dan membenarkan orang lain untuk mengambil alih kepimpinan parti.

Lebih penting daripada janji-janji ini adalah pelan tentang bagaimana untuk menyampaikan apa yang telah dijanjikan. Malah di UK mereka menjanjikan pengundi pelbagai perkara tanpa menjelaskan bagaimana ia akan dilakukan, dan bila. Janji-janji ini mungkin kedengaran bagus tetapi kita mesti diberitahu bagaimana ia akan dilakukan, bila ia akan dilakukan, dan bagaimana kerajaan akan membayar untuk semua itu. Lagipun, lebih banyak anda berjanji, lebih banyak kosnya, dan jika anda berjanji untuk juga mengurangkan cukai ini bunyi seperti sesuatu yang sangat indah untuk dibayangkan tetapi sukar untuk dikotakan.

One thought on “Janji, Janji, Janji – ‘Trademark’ Pakatan

  • 23/05/2017 at 7:47 pm
    Permalink

    ye ke kempen pilihan raya di uk sebulan?? auta sungguh statement ko.. untuk pengetahuan ko, semua parti politik negara dalam dunia wajib gigih berkempen untuk next election.. mana boleh berhenti kempen mak oooii.. yang berhenti kempen tu mesti disekat, dihalang, diperas, diugut dan jadi prisoner of conscience.. tu salah siapa kalau bukan salah kuku besi. kempen tetap kempen cari pengaruh, cari dana, cari peluang untuk melobi.. hah itulah politik sampai kiamat.. bercucu cicit itulah ceritanya. next 50 years pun generasi akan datang ulang sejarah nenek moyang.. hashtag ibarat pisang berbuah dua kali. hashtag hidup ibarat roda.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *