Lima Beranak Hidup Dalam Kebimbangan Sejak Lima Tahun Lalu Kerana Hakisan Tanah

SETIU – Lima beranak hidup dalam kebimbangan sejak lima tahun lalu ekoran hakisan tanah yang berlaku semakin hampir dengan kediaman didiami mereka di Kampung Alor Serdang, Permaisuri, di sini.

Abdul Rashid Mohamad, 56, berkata, hakisan berhampiran rumahnya itu mula berlaku sejak lima tahun lalu setiap kali musim banjir.

Setiap kali itulah, sedikit demi sedikit hakisan berlaku sehingga ke hari ini di mana, lebih kurang sedepa dari tiang rumahnya.

Bukan tidak mahu membuat aduan di atas kebimbangan itu, tetapi sudah penat apabila tiada tindakan diambil pihak berwajib sebelum ini.

Menurut Abdul Rashid yang bekerja sebagai petani, hakisan itu berlaku kerana berhampiran rumahnya terdapat dua pembentung yang akan mengalirkan air ke sungai.

Kedua-dua pembentung itu agak kecil untuk menampung jumlah air yang banyak terutama ketika musim banjir, menyebabkan berlakunya hakisan tanah di situ.

“Semua air turun ke sini dengan laju bila banjir dan berlaku hakisan setiap tahun sehinggakan tanah menjadi berlubang di bahagian bawah dan lama-kelamaan ia runtuh.

“Kalau masih tidak diselesaikan masalah ini, banjir tahun ini pula tak tahulah apa akan jadi,” ceritanya ketika ditemui Sinar Harian di rumahnya, di sini.

Abdul Rashid berkata, lima tahun lalu, kawasan hakisan sekarang adalah bahagian dapur rumahnya, tetapi disebabkan masalah itu, dia robohkan dapur berkenaan dan bina baru di bahagian lain.

Rupa-rupanya hakisan semakin teruk menghampiri bahagian belakang dan tepi rumah.

Tiada apa yang diharapkan, cukuplah sekiranya ada pihak yang dapat melihat masalah itu dengan lebih terperinci supaya ianya tidak lagi berlaku di masa akan datang.

Hakisan sepanjang lebih kurang 100 kaki itu boleh diatasi sekiranya ada pihak yang sudi membantu.

“Saya rasa, benteng batu (sangkar batu) boleh kurangkan masalah hakisan di sini dan dapatlah sekiranya pihak-pihak tertentu melakukannya secepat yang mungkin,” katanya dengan penuh harapan.

Sementara itu, Adun Permaisuri, Datuk Mohd Jidin Shafee berkata, masalah berkenaan sudah pun dalam makluman Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Alor Serdang dan juga Majlis Daerah Setiu (MDS).

Mohd Jidin yang juga selaku Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesejahteraan Bandar negeri, telah mengarahkan MDS supaya membuat langkah sementara untuk membaiki aliran air di kawasan berkenaan.

“InsyaALLAH kalau tiada masalah lain, akan diselesaikan dalam minggu ini juga, sementara menunggu bantuan lanjut,” katanya. – sh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *