Sebab Mengapa Pakatan Harapan Sedang Gagal

Oleh Raja Petra Kamarudin

Kebanyakkan orang tidak suka mendengar kebenaran, terutama apabila ia adalah pahit dan bukannya manis. Begitu juga dengan Anwar Ibrahim dan mereka dalam barisan Pakatan Harapan. Apabila kita memberikan kebenaran, anda bertindak balas dengan cara yang sangat negatif dan menggunakan penderaan lisan. Tidak mengapa, anda yang rugi. Kadang-kadang kebenaran boleh menyelamatkan nyawa anda. Tetapi jika anda lebih suka hidup dalam dunia penafian anda sendiri, suka hati andalah. Ia hanya memberikan peluang kepada orang seperti saya untuk mengatakan ‘Kan saya dah kata’ beberapa tahun akan datang.

Pada tahun 2010, kira-kira dua setengah tahun selepas pilihan raya umum Mac 2008 yang bersejarah itu, dalam satu mesyuarat di London, Anwar Ibrahim diberitahu bahawa masa telah tiba untuk pergi ke fasa dua dalam hubungan Pakatan Rakyat. Ia masa yang sesuai untuk memulakan hubungan pada asas bersetuju untuk tidak bersetuju kerana Pakatan Rakyat telah ditubuhkan semata-mata untuk menghadapi pilihan raya umum. Jadi, ia adalah perkahwinan berasaskan keperluan dalam situasi di mana anda tidak tahu sama ada perkahwinan itu akan berlaku atau tidak.

Tetapi itu adalah sebelum pilihan raya umum 2008. Lebih daripada dua setengah tahun kemudian, dan untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang dalam satu lagi dua setengah tahun pada tahun 2013, hubungan yang lebih kukuh diperlukan. Anda tidak boleh menghadapi pilihan raya umum akan datang pada tahun 2013 atas dasar bersetuju untuk tidak bersetuju yang sama. Anda kini perlu duduk dan membincangkan perkara yang tidak dipersetujui dan mula bersetuju.

Anwar, bagaimanapun, berdegil. Sebaliknya beliau begitu sensitif dengan komen-komen seolah-olah ia adalah serangan peribadi kepadanya. Ego beliau tidak dapat menerima hakikat bahawa beliau mungkin salah. Beliau merasakan beliau sentiasa betul dan tidak pernah salah. Selepas itu beliau mula menyerang kami. Arahan yang beliau berikan kepada orang-orangnya adalah bahawa Pakatan Rakyat perlu menjauhkan diri daripada kami dan tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan kami.

Pendek kata ia adalah satu perisytiharan perang. Jika kami menyokong Pakatan Rakyat maka ia perlu sokongan yang tidak berbelah bagi. Sebarang kritikan terhadap Pakatan Rakyat akan dilihat sebagai pengkhianatan. Dan jika kita tidak boleh menerima kekurangan dalam Pakatan Rakyat maka jangan terima Pakatan Rakyat sama sekali.

Kebanyakan orang tidak dapat mengakui kegagalan mereka. Dan jika anda memperkatakan tentang kegagalan ini, mereka akan menjadi kasar dan akan mengutuk dan memburuk-burukkan anda. Ini telah menjadi budaya Pakatan Rakyat, dan kini Pakatan Harapan, dan orang-orang mereka seperti Dapster dan Pakatun. Komen-komen dalam Malaysiakini, Free Malaysia Today, The Malaysian Insight, Malaysia Chronicle, dan lain-lain, adalah bukti kepada ini.

Ia adalah seperti orang-orang yang percaya bahawa Titanic tidak boleh tenggelam. “Malah Tuhan sendiri tidak dapat menenggelamkan Titanic,” kata mereka. Tuhan tidak menenggelamkan Titanic. Bongkah ais yang menenggelamkannya. Jadi siapa atau apa yang menenggelamkan Pakatan Harapan? Mungkin orang yang rakyat Malaysia takut lebih daripada mereka takut Tuhan sepanjang 22 tahun beliau menjadi Perdana Menteri dari 1981 hingga 2003, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Mahathir adalah seorang lelaki yang dikenali sebagai seorang yang memperbesarkan sesuatu yang kecil. Kecenderungan pengebom berani mati Mahathir ditunjukkan seawal tahun 1969 apabila beliau menyerang pengundi Cina. Orang Cina menghukumnya dengan mengundi calon PAS, Yusof Rawa, dan Mahathir kalah dalam pilihanraya.

Mahathir kemudian menulis sebuah buku yang menyerang orang Cina, yang diharamkan kerajaan. Terdahulu Mahathir dipecat daripada Umno kerana menyerang Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman yang beliau gelar sebagai ‘Chinese-lover’. Tunku hampir menahannya di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri untuk itu tetapi telah dinasihatkan untuk tidak berbuat demikian kerana Mahathir adalah apa yang orang Melayu gelar sebagai ‘gila babi’ dan menahan beliau hanya akan memburukkan lagi keadaan.

Pendek kata, Mahathir ialah seseorang yang diluar kawalan dan juga pengebom berani mati. Beliau akan meletupkan keseluruhan pesawat hanya untuk membunuh satu orang dan walaupun beliau sendiri adalah penumpang dalam pesawat itu. Beliau percaya bahawa apabila pesawat itu meletup beliau seorang akan terselamat dan bahawa beliau tidak boleh mati sama seperti Titanic tidak boleh tenggelam. Tetapi Titanic telah tenggelam – dan sama juga untuk Pakatan Harapan jika mereka tidak berhati-hati dan mereka membenarkan Mahathir untuk mengemudi kapal ke arah bongkah ais.

Jadi berhati-hati apabila berbaik-baik dengan orang yang gila babi. Anda tidak tahu apa yang mungkin mereka lakukan. Dan ketika anda fikir anda menggunakan mereka, mereka sebenarnya yang menggunakan anda. Dan Mahathir tidak akan boleh digunakan kecuali dengan membenarkan anda menggunakannya, beliau akan merasakan yang beliau yang akan berjaya pada penghujungnya.

Ada satu perkara yang sangat penting yang kerap kali diulangi penganalisis dan pengulas politik. Malah, mereka agak sebulat suara tentang ini, termasuklah wartawan asing. Dan perkara itu adalah Anwar Ibrahim adalah gam yang menyatukan pembangkang. Dan mereka juga menyifatkan perpecahan Pakatan Rakyat, dan kini kemungkinan besar Pakatan Harapan juga, berlaku kerana Anwar berada dalam penjara dan tidak dapat memainkan peranannya sebagai ‘gam’.

Hakikat bahawa Pakatan Harapan memerlukan ‘gam’ untuk memastikan ia bersatu dan untuk mengelakkan ia daripada jatuh adalah sesuatu yang negatif. Mengapa anda perlu ‘gam’ untuk mengelak Pakatan Harapan dari berpecah? Dan jika anda memerlukan ‘gam’ mengapa hanya Anwar yang boleh menjadi ‘gam’ dan jika Anwar tidak ada, tiada orang lainkah yang boleh memainkan peranan itu?

Ini adalah soalan yang sukar yang tiada orang tanya setakat ini, tidak juga oleh mereka yang dikenali sebagai penganalisis dan pengulas politik, tempatan dan asing. Mereka terus bercakap mengenai Anwar menjadi ‘gam’ dan bahawa Pakatan Harapan adalah dalam kesusahan kerana ‘gam’ berada dalam penjara dan tidak lagi boleh memainkan peranan itu dan tiada orang selain Anwar yang boleh menghalang Pakatan Harapan daripada berpecah. Persoalan yang lebih penting, bagaimanapun, yang tiada siapa tanyakan, adalah mengapa Pakatan Harapan memerlukan ‘gam’?

Itu seperti mengatakan Titanic tenggelam kerana tiada seorang pun yang dapat ‘gam’ kapal kembali selepas ia melanggar bongkah ais. Jika tidak ia tidak akan tenggelam. Dan Pakatan Harapan tenggelam atas sebab yang sama, tidak ada ‘gam’.

Dan itu adalah apa yang diberitahu kepada Anwar tujuh tahun lalu pada tahun 2010. Tetapi beliau marah apabila diberitahu ini. Dan sekarang, sama seperti Titanic, Pakatan Harapan telah melanggar bongkah ais dan sedang perlahan-lahan tenggelam.

Dan Pakatan Harapan berharap Mahathir boleh membantu mencegah kapal dari tenggelam. Tetapi Mahathir adalah seorang pakar dalam menenggelamkan kapal, bukannya pakar dalam mencegah kapal-kapal dari tenggelam. Jadi semoga nasib menyebelahi Pakatan Harapan kerana mereka pasti akan memerlukannya.

Pakatan Harapan mengatakan banyak perkara – orang Melayu telah meninggalkan Umno, Sabah dan Sarawak bukan lagi ‘deposit tetap’ Barisan Nasional, rakyat marah tentang kos sara hidup, orang-orang Kristian marah dengan kerajaan, peneroka Felda tidak lagi menyokong Umno, orang Cina akan menghukum kerajaan, dan banyak lagi.

Walau bagaimanapun, terdapat satu perkara yang tidak dikatakan Pakatan Harapan. Dan perkara itu adalah bagaimana mereka akan melakukan yang lebih baik jika mereka dapat membentuk kerajaan persekutuan seterusnya? Kita telah mendengar segala-galanya yang tidak kena dengan kerajaan. Kini kita perlu tahu bagaimana Pakatan Harapan akan menjadi kerajaan yang lebih baik. Berkali-kali kita mendengar tentang bagaimana teruknya kerajaan. Tetapi kita belum mendengar bagaimana Pakatan Harapan akan menjadi lebih baik.

Pasukan polis sudah korup. Sepuluh tahun yang lalu dalam satu siri artikel Malaysia Today mendedahkan bahawa polis sedang bekerjasama dengan sindiket kongsi gelap Cina dan pelacuran, ah long, judi dan dadah. Malah, pihak polis sebenarnya yang menjalankan sindiket ini. Beberapa hari lalu ini terbukti benar, sepuluh tahun kemudian.

Apa yang telah Pakatan Harapan katakan atau lakukan tentang perkara ini? Bagaimanakah Pakatan Harapan akan menangani masalah ini jika ia dapat membentuk kerajaan persekutuan? Adakah anda perasan kesepian dari Pakatan Harapan?

Polis berkata, mereka bukanlah agensi kerajaan yang paling korup. Mereka mengatakan mereka adalah kedua paling korup manakala agensi yang paling korup adalah kerajaan tempatan. (Pada 1980-an, Pemangku Ketua Polis Negara Tan Sri Mohd Amin Osman berkata, jika beliau mahu membersihkan pasukan polis beliau akan perlu memecat 97% anggota polis).

Kerajaan tempatan di Pulau Pinang dan Selangor yang berada di bawah Pakatan Harapan dan kerajaan tempatan Selangor telah dinobatkan dengan nilai rasuah yang paling tinggi di Malaysia – sentiasa dan masih paling tinggi. Dan Pakatan Harapan berjanji untuk pilihan raya kerajaan tempatan (berbanding yang dilantik dari parti-parti politik) sepuluh tahun yang lalu sebelum pilihan raya umum 2008. Dan, sehingga hari ini, sepuluh tahun kemudian, itu masih tidak dilakukan atas alasan ‘Perlembagaan Persekutuan Malaysia tidak mengadakan peruntukan bagi pilihan raya kerajaan tempatan’.

Hujah utama Pakatan Harapan adalah bahawa kerajaan Barisan Nasional adalah korup manakala Pakatan Harapan, jika ia berkuasa, akan menjadi kerajaan yang paling bersih pernah dilihat di Malaysia. Adakah itu sahaja yang boleh dijanjikan Pakatan Harapan kepada kita? Kemudian beritahu kita bagaimana Pakatan Harapan akan membersihkan pasukan polis dan kerajaan-kerajaan tempatan. Adakah mereka akan melakukan apa yang Rodrigo Duterte lakukan di Filipina?

Tetapi Dapster dan Pakatun yang bodoh akan mengundi Pakatan Harapan walau apa pun kerana selagi ia bukan UMNO itu sahaja yang penting. Demokrasi tidak boleh diamanahkan di tangan orang bodoh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *