Sikap Terlalu Berhati-Hati Pemandu Wanita Punca Kesesakan Lalu Lintas

17/05/2017 – Memang sudah diketahui ramai wanita memang dikenali sebagai individu yang cermat atau berhati-hati dalam melakukan apa sahaja perkara. Membuat kerja rumah sehinggalah memandu kereta di atas jalan raya.

Pemandu lelaki dan pemandu wanita mana yang lebih teruk? Rata-rata mengatakan pemandu lelaki lebih cekap memandu berbanding wanita. Lihat sahaja jika di tempat letak kereta, ada sahaja video yang disebarkan di media sosial menunjukkan sikap pemandu wanita yang tidak cekap untuk meletakkan kereta di tempat letak kereta. Namun begitu, tidak bermakna semua pemandu wanita tidak cekap. Tetapi adakah sikap pemandu wanita terlalu berhati-hati boleh menyebabkan jalan raya sesak?

Memetik laporan oleh Presiden Persatuan Automotif Malaysia, Datuk Aishah Ahmad, tabiat memandu antara pemandu lelaki dan wanita sebenarnya hampir sama sahaja. Bahkan, pemandu wanita lebih cermat dan berhati-hati menyebabkan mereka lebih selesa memandu dengan kadar perlahan berbanding pemandu lelaki.

Persoalannya, adakah terlalu berhati-hati atau lembap? Merujuk kenyataan Datuk Aishah Ahmad lagi, sikap berhati-hati pemandu wanita ini boleh dilihat ketika mereka memandu di kawasan berbahaya seperti di simpang dan memotong di selekoh. Namun tidak dinafikan, perbuatan ini kadang-kala menyumbang kepada kesesakan lalu lintas. Tetapi dari sudut yang lain, ianya lebih selamat.

Dalam pada itu, pemandu wanita dikatakan lebih beretika berbanding pemandu lelaki. Hal ini adalah disebabkan sifat semulajadinya yang amat mengambil berat terhadap keselamatan termasuk ketika memandu.

Cuma masalahnya, majoriti pemandu wanita kurang keyakinan diri apabila memandu dan kerap diburu perasaan seperti akan dilanggar kenderaan lain, cepat panik serta risau akan perkara yang belum terjadi.

Mengenai kemalangan pula, kadar kemalangan yang membabitkan pemandu lelaki adalah lebih tinggi berbanding pemandu wanita. Hal ini disebabkan 2 perkara. Yang pertama adalah, pemandu lelaki lebih ramai berbanding wanita dan yang kedua kerana sikap memandu sambil lewa. Beliau turut berkata, kebanyakan pemandu muda lebih agresif terutama mereka yang baru memiliki lesen memandu.

Akhir kata, semua pemandu tidak kira lelaki ataupun wanita haruslah memainkan peranan penting. Patuhi peraturan jalan raya, memandu dengan berhemah agar tidak membahayakan keselamatan diri sendiri dan orang lain. – MissA/UtaraNews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *