“Awak Pernah Tidur Dengan Mana-mana Lelaki?”

20/06/2017 – Selalu kita dengar ‘lelaki baik untuk wanita yang baik, begitu juga sebaliknya’. Tetapi tiada manusia yang tidak pernah melakukan kesilapan atau dosa. Tetapi, sebagai manusia yang pernah melakukan dosa masih diizinkan Allah untuk bertaubat atas segala dosa yang telah dilakukan.

Tidak bermakna hidup bergelumang dengan dosa akan selama-lamanya gelap. Kembalilah ke pangkal jalan dan bertaubatlah pada Allah, sesungguh Allah itu maha mengampun.

Ini kisah wanita yang pernah terlanjur dengan kekasihnya selama beberapa kali. Tetapi, dia telah ditinggalkan kekasih kerana kekasih telah ada wanita lain. Setelah ditinggalkan kekasih, hidupnya mula hilang arah. Akhirnya, keluarga telah menjodohkan dengan seorang lelaki yang tidak dikenali. Bakal suami pula telah bertanyakan tentang status daranya.

“Dulu, habis sekolah saya bercinta dengan rakan sekolah selama 6 tahun. Saya jahil sangat sampai terlanjur beberapa kali. Sehinggalah hujung tahun 2014, kami putus kerana dia sudah ada perempuan lain. Berkali-kali saya cuba memujuknya, tetapi dia tetap tidak mahu kembali bersama kerana dia sudah jumpa perempuan yang benar-benar sesuai dengan dia. Habis, saya ini apa? Sedih hati saya diperlakukan seperti itu.”

“Saya berputus asa dan tidak dapat menerima hakikat sampai saya pernah menjadi seperti mayat hidup. Bayangkan berat 52kg jadi 40kg dan saya kerap sakit sebab saya sering tidur 24 jam. Sampailah Februari 2015, masa itu saya sudah stabil sikit, mak nak saya kahwin. Saya tak fikir apa-apa, hanya mengangguk akur sahaja. Bulan Mac, ikat tunang tanpa saya kenal siapa lelaki itu. Selepas sebulan ikat pertunangan, barulah dia menghubungi handphone saya. Dia telefon ajak keluar beli barang kahwin sebab kami akan berkahwin pada bulan September. Masa itu saya berdebar-debar, saya macam tak percaya yang betul ke saya nak kahwin?”

“Kami berjumpa pada pagi itu. Ayat pertama yang dia katakan pada saya ialah, ‘Saya ingatkan mak saya pilih orang yang bertudung.’ Ya saya tahu saya tak bertudung tetapi saya bukan jenis perempuan yang suka pakai seksi-seksi. Masa itu memang saya tersentap sangat dengan kata-kata dia tetapi saya mendiamkan diri. “Kalau tak sesuai, kita boleh putus,” ringkas saya balas. Dia hanya menggelengkan kepala.”

“Kami tidak banyak bersembang pada masa itu, dia cuba mahu beramah dengan saya tetapi saya dah jadi moody bila mendengar sindirannya tentang tudung itu. Hari demi hari, kami kerap keluar bersama dan kami sudah menjadi serasi bila bersembang. Namun saya masih tidak punya perasaan terhadapnya.”

“Selepas malam raya itu, dia bertanya sesuatu yang membuatkan saya tidak boleh berlaku jujur. “Awak pernah tidur dengan mana-mana lelaki?” Saya tak boleh jawab sebab itu aib saya. Saya hanya kata pada dia, “Awak tak perlu tahu. Kalau awak ikhlas mahu menjadikan saya sebagai isteri awak, tak perlu awak tanya saya soalan ini.” Dia minta saya jawab dengan jujur tetapi saya hanya mendiamkan diri. Disebabkan itu, dia mendiamkan diri selama 2 minggu. Lagi seminggu nak berkahwin, dia menghubungi saya dan ajak pergi spa. Masa keluar bersama, dia dah tak tanya pun tentang hal itu lagi. Saya dah mengelabah sangat sebab lagi seminggu lebih saja kami akan berkahwin. Masa itu macam-macam jamu yang saya telan.”

“19 September kami sah bergelar suami isteri. Masa itu banyak kali saya mengelakkan diri dekat dengan dia. Saya beri alasan tidur di rumah mak sebab tak sihat. Dia pun terpaksa akur. Hari keempat barulah saya dengan dia duduk bersama. Itu pun kerana kami pergi honeymoon. Malam itu saya tahu dia kecewa sangat dengan saya tetapi sebab dia mahu menjaga hati saya, selama 4 hari honeymoon itu dia melayan saya dengan begitu baik sekali.”

“Selepas habis honeymoon, dia menghilangkan diri, tak balik rumah. Hari pertama dan kedua dia tak balik rumah, saya langsung tidak menghubunginya. Sehinggalah hari yang ketiga saya cuba menghubunginya dan sms tetapi tidak dijawab. Sehinggalah genap seminggu, saya memberanikan diri pergi ke rumah mak mertua jika dia tidur di sana. Namun kereta dia pun tiada. Hati saya kuat mengatakan yang dia marah tentang malam pertama kami.”

“Esoknya saya call kakak dia tanya tempat kerja dia. Kakak dia terkejut sebab saya tak pernah tahu yang suami saya ada office sendiri. Jadi selepas mendapat tahu, saya terus pergi ke office dan mencari dia. Bila pembantu dia cakap saya nak jumpa dia, datang satu mesej dari dia. “Awak baliklah. Jangan cari saya buat masa ini,” katanya. Hati saya sangat sedih pada masa itu. Balik rumah terus terasa nak buat solat taubat. Tiap-tiap malam saya solat taubat dan memohon Allah melembutkan hati suami.”

“Minggu kedua suami balik ke rumah, saya terus memeluk dia. Berkali-kali saya meminta maaf. Dia kata dia cuma perlukan kejujuran dari saya. Tetapi saya pun meminta dia memahami keadaan saya. Malam itu kami bersama-sama buat solat taubat. Kali ketiga dia menjadi imam saya sebab saya memang liat nak solat. Solat bila dia betul-betul paksa saya. Tetapi sejak dari hari itu saya dah berubah. Pagi-pagi selepas solat, siapkan sarapan untuk dia. Sementara menunggu dia balik, saya buat online bisnes. Saya bersyukur pada Allah sebab dia lelaki yang sempurna, penyayang, suka menyakat saya sampai menangis. Dia kata muka saya macam negro bila saya menangis. Bila saya menangis, dia peluk saya. Dia kata dia suka tengok saya menangis,” tulisnya.

Tetapi semua itu tinggal kenangan selama 6 bulan berkahwin. Suaminya telah terlibat dalam kemalangan dan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital. Paling menyedihkan wanita ini tidak dapat memberitahu bahawa dia sedang hamil.

Kini bayinya sudah dua bulan dan dia tinggal di rumah mertua. Walaupun dia bukan lagi menantu, tapi layanan yang diberikan mereka memang cukup baik. Dikala Allah telah mengambil nyawa suaminya Allah telah gantikan dengan kehadiran cahaya matanya iaitu Mohd Taufiq Hidayat. Walaupun kehadiran suaminya dalam waktu yang singkat tetapi ia telah membawa perubahan yang besar dalam hidup wanita ini. – MissA/UtaraNews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *