Dakwaan ambil dadah di Piala Dunia 2002 adalah tidak berasas – Roberto Carlos

Bekas pemain legenda pertahanan Brazil, Roberto Carlos membidas dakwaan kononnya beliau mengambil pil perangsang terlarang semasa kempen Piala Dunia 2002 Korea-Jepun.

Brazil buat kali kelima menjulang piala berprestij dalam dunia bola sepak itu.

Bekas pemain Real Madrid itu berikrar untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas sebuah rangkaian televisyen Jerman yang melontarkan dakwaan tidak berasas itu ke atas dirinya.

Sebuah dokumentari yang disiarkan oleh rangkaian ARD berkata,legenda bola sepak Brazil itu dinamakan dalam senarai agensi anti-doping di Sao Paulo pada tahun 2015.

Reuters bagaiamanapun tidak dapat mengesahkan dakwaan dokumentari TV Jerman itu.

Carlos berkata, beliau sudah berbincang dengan peguamnya untuk mengambil tindakan mahkamah ke atas stesen TV Jerman itu.

“Saya sekeras-kerasnya menolak tuduhan tidak bertanggungjawab yang dibuat oleh rangkaian ARD Jerman.

“Saya tidak pernah menggunakan apa-apa tipu muslihat untuk memberi kelebihan kepada diri saya,” katanya dan kenyataan kepada Reuters.

Tambahnya sepanjang karier bola selama 20 tahun, dia tidak pernah diuji positif pengambilan ubat atau pil terlarang sebagai mengubah prestasinya.

Konfederasi Bola Sepak Brazil juga enggan berkomen tentang dakwaan yang dibuat ke atas bekas pemainnya itu.

Carlos kini memegang taggungjawab sebagai pengarah dalam kelab Real Madrid telah menjulang kejuaraan la Liga sebanyak empat kali, tiga gelaran Liga Juara-Juara Eropah selain menjulang piala bersama Brazil dan kelab Turki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *