Gunakan Kulit Telur Untuk Halau Tikus, Lipas Dan Semut

Kulit telur ayam rupanya ada banyak manfaat yang kita tidak thau. Memetik laman Unicity, semak berikut ini cara mengusir tikus, lipas dan semut.

Cara-caranya:

Keringkan kulit telur. Kemudian, gilingkan untuk menghancurkannya menjadi serbuk. Taburkan serbuk kulit telur itu segera pada kawasan yang hendak dibasmi.

Serbuk kulit telur boleh mengusir dan membunuh beberapa jenis haiwan perosak, seperti siput, siput babi, kutu, kumbang, tikus, lipas dan semut.

Bila haiwan perosak terkena serbuk kulit telur, haiwan tersebut akan terus menggeliat, bergerak untuk beberapa ketika, berputar dan akhirnya mati.

Basmi haiwan perosak pada tanaman

Taburkan serbuk kulit telur pada daun tanaman anda yang sudah rosak diserang. Ini juga adalah satu kaedah menggunakan kulit telur untuk pengendalian haiwan perosak. Haiwan perosak akan menjauh daun tersebut serta membunuh perosak yang lain yang melekat di atas daun.

Diluar, taburkan juga serbuk kulit telur di sekitar permukaan tanah tanaman anda. Jika berlaku hujan, taburkan lagi serbuk tersebut untuk mengusir haiwan perosak menjauhi tanaman anda.

Penutup kata, tonton video kompilasi tikus-tikus comel berikut ini. – ac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *