Janji Idealistik, Realiti Pahit CMI Pulau Pinang

Oleh Lim Sian See

Pada 20 April 2009, Ketua Menteri Pulau Pinang berkata, kerajaan negeri Pulau Pinang bercadang untuk menubuhkan sebuah agensi – Perbadanan Ketua Menteri (CMI) – yang akan memberikan kerajaan negeri lebih kuasa untuk melindungi dan memelihara warisan di negeri ini, selaras dengan inskripsi George Town sebagai tapak Warisan Dunia Unesco.

Lim Guan Eng berkata, fokus utama CMI adalah warisan.
2009: http://www.theedgemarkets.com/article/penang-state-govt-proposes-agency-stimulate-economy

Walau bagaimanapun pada Mei 2017, selepas dikecam kerana CMI menjual RM156 juta tanah negeri di Peel Avenue tanpa tender terbuka pada harga yang didakwa di bawah harga pasaran, Lim Guan Eng telah dituduh sebagai orang tunggal yang bertanggungjawab bagi meluluskan perjanjian ini memandangkan beliau adalah Ketua Menteri dan jualan itu telah ditandatangani oleh Perbadanan Ketua Menteri (CMI).

Guan Eng mempertahankan dirinya dengan mengatakan bahawa CMI membolehkan kerajaan Pulau Pinang untuk terlibat dalam urusniaga tanah komersial.

“Kerajaan hanya boleh memberikan TOL (lesen pendudukan sementara) setiap tahun atau pajakan tanah selama 99 tahun dan menuntut bayaran penuh sekali gus,” kata Ketua Menteri Lim Guan Eng hari ini.

“Dalam kes Island Hospital, mereka telah pun mendapatkan lesen daripada Kerajaan Persekutuan untuk projek hospitalnya untuk membayar negeri keseluruhan RM156 juta bagi tanah itu.

“Jadi, kita berurusan melalui CMI,” kata Lim Guan Eng.
Mei 2017: https://www.themalaysianinsight.com/s/4058/

Jadi, nampaknya seperti tujuan sebenar meluluskan rang undang-undang CMI dan menubuhkan CMI pada tahun 2009 bukanlah berkaitan dengan warisan tetapi untuk membolehkan Kerajaan Pulau Pinang untuk melibatkan diri dalam jualan komersial tanah negeri dengan syarat-syarat pembayaran yang fleksibel melalui rundingan terus.

Lim Guan Eng terus menafikan ia adalah satu keputusan satu orang dan untuk beberapa hari lepas telah meminta Gerakan untuk menunjukkan bukti.

Jadi, hari ini Gerakan menunjukkan bukti dengan menunjukkan Enakmen Perbadanan Ketua Menteri 2009 yang diluluskan oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang pada tahun 2009 di mana seksyen 3 dan 4 memberikan ketua menteri hak kuasa tunggal untuk membuat kontrak, memperoleh, memegang atau menikmati harta alih atau tak alih, menjual, gadai atau melupuskan mereka.
http://www.malaysiakini.com/news/384828

Nampaknya rakyat Pulau Pinang telah ditipu pada tahun 2009 oleh janji idealistik dan kemudian terkena di kemudian hari apabila realiti kejam akhirnya didedahkan.

Syabas Pulau Pinang!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *