Kerajaan DAP Akan Terus Perah Wang Dari Rakyat Pulau Pinang

Oleh Lim Sian See

Dalam usaha untuk membiayai peningkatan sebanyak 500% dalam perbelanjaan operasi tahunan, Kerajaan Pulau Pinang akan mula mengutip bayaran tempat letak kereta pada tambahan 290 jalan raya.

Sebelum ini, rakyat Pulau Pinang bimbang bahawa kerajaan Pulau Pinang telah memanjangkan lagi tempoh masa pengumpulan bayaran tempat letak kereta sehingga larut malam dan bahkan pada hari Ahad dan hari cuti umum. Kemudian, bayaran tempat letak kereta bulanan juga meningkat.

Dan kini berita dalam media Cina berkata bahawa bermula dari bulan depan dan seterusnya, Kerajaan Pulau Pinang akan mula mengutip bayaran tempat letak kereta di 290 jalan raya yang sebelum ini adalah percuma.

Saya telah menulis mengenai perkara ini sebelum dokumen PTMP menunjukkan bahawa Kerajaan Pulau Pinang merancang untuk menaikkan kadar letak kereta, menetapkan lebih banyak tempat letak kereta yang akan dikenakan bayaran dan mengumpul tol.

Nampaknya ini telah bermula.

Selain daripada rancangan untuk menaikkan kadar air untuk kali ke-6 – kali ini sehingga 77% untuk pengguna domestik – kerajaan Pulau Pinang akan cuba memerah sebanyak wang yang boleh dari rakyat Pulau Pinang untuk membayar peningkatan 500% dalam kos operasi tahunan dan untuk mengimbangi hakikat bahawa tidak ada lagi tanah untuk dijual di Pulau Pinang.

Siapa lagi yang akan membayar peningkatan RM19 bilion dalam peningkatan kos PTMP kepada RM46 bilion dan peningkatan berterusan mereka dalam perbelanjaan operasi tahunan?

Kerajaan Pulau Pinang tidak mempunyai wang dan tidak ada lagi aset untuk dijual, jadi mereka sedang mencari setiap peluang untuk mendapatkan wang daripada rakyat Pulau Pinang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *