MCA Pulau Pinang Dakwa DAP Langsung Tak Mampu Jaga Kaum Cina

19/06/2017 – Puak Pakatan Harapan terutamanya parti rasis dan cauvinis DAP hanya pandai mencetuskan propaganda dan mendabik dada mengatakan mereka bagus dalam segala hal, namun puak pembangkang inilah yang sebenarnya telah banyak membawa penderitaan kepada rakyat.

Puak Pakatan Harapan hari ini bukan sahaja terdiri dari kalangan pemimpin yang menonjolkan sifat dwi standard dan sikap munafik yang cukup tebal dalam diri mereka, malah puak pembangkang ini hipokrit serta mengamalkan dasar politik retorik semata-mata.

Puak pembangkang ini sering menunjukkan sikap jahat mereka kepada kerajaan di bawah pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak. Apa jua yang dilakukan kerajaan dan Najib akan dipertikaikan dan diburuk-burukkan kononnya hanya memberi bebanan kepada rakyat.

Tindakan mereka itu dilihat cuba meraih simpati kononnya mereka sebenarnya mempertahankan hak rakyat, sedangkan secara faktanya mereka hanya bercakap berlandaskan nafsu jahat mereka sahaja.

Jadi tidak menghairankanlah apabila Setiausaha Organisasi MCA Pulau Pinang, Dr Tan Chuan Hong membidas tiga ahli parlimen DAP Bukit Mertajam yang mengkritik Presiden MCA dan Pengerusi Negeri untuk menghentikan telatah mereka sebagai ‘cukup-cukup.

Tan berkata, MCA walaupun hanya 7 Ahli Parlimen telah berjaya menghalang UMNO daripada membentangkan RUU355 Presiden PAS, Hadi Awang di bawah platform kerajaan.

Sedangkan DAP Lim Guan Eng sebagai parti pembangkang terbesar dengan 36 Ahli Parlimen, hanya dapat menyembunyikan muka di bawah slogan “biarkan ia berlalu pertama” apabila PAS telah membentangkan Rang Undang-undang Ahli persendirian di RUU355.

“Membandingkan dua, kita tidak boleh membantu tetapi bertanya, “Apa kayu pengukur adalah tiga DAP ADUN menggunakan apabila mereka berkata Tiong Lai adalah Presiden MCA yang paling teruk, manakala Guan Eng adalah sempurna?,” soal Tan.

Tan menunjukkan, pertama, dengan hanya 7 kerusi Parlimen yang dimenangi dalam pilihan raya umum ke-13, MCA yang berada di bawah presiden Liow Tiong Lai di kemudian hari telah dapat untuk mendapatkan semula 3 menteri dan 4 timbalan menteri.

Ini bukanlah melambangkan kualiti kepimpinan Tiong Lai, tetapi juga menunjukkan bahawa BN menghargai perwakilan Cina dalam kerajaan pusat.

Manakala DAP, dengan 38 kerusi Parlimen yang dimenangi dalam pilihan raya sama, atas sebab-sebab yang tidak diketahui, terpaksa menyerahkan jawatan Ketua Pembangkang Parlimen ke PKR 30 kerusi.

Dengan DAP kow-tunda kepada PKR, ia telah berlaku curang pengundi Cina, dan memperkecilkan setiap undi yang diberikan oleh orang Cina.

Tan menyifatkan kritikan DAP terhadap permintaan Datuk Bandar MCA adalah satu tindakan kerdil. Ini kerana kata beliau, pendirian MCA adalah jelas: orang Cina perlu diberi peluang untuk menjadi datuk bandar kerana tidak ada kekurangan bakat dalam masyarakat.

“Walau bagaimanapun, dengan DAP memetik ‘meritokrasi’, ia menunjukkan bahawa orang Melayu di Pulau Pinang adalah lebih berbakat daripada Cina, dan bahawa tidak ada tangan yang mampu di kalangan orang Cina, memaksa kerajaan negeri pimpinan DAP untuk melantik hanya orang Melayu untuk menerajui Pulau Pinang dan Seberang Perai,” kata Tan.

Kedua, beliau berkata DAP sentiasa memutarbelitkan MCA sebagai ‘perwakilan menjadikan tugas lebih mudah’ kepada ‘perwakilan menjadikan rasuah lebih mudah. Nampaknya DAP dan pemimpinnya sentiasa berfikir untuk menyalahgunakan kuasa apabila mereka sebenarnya mempunyai satu hari.

“Jadi tidak mengejutkan bahawa Guan Eng yang merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang belum pernah terjadi sebelumnya didakwa kerana rasuah dan salah guna kuasa kes. Kuasa beliau mempunyai telah membuat ia mudah untuk rasuah, sebagaimana yang mereka katakan.

“Ketiga, di Parlimen, DAP telah memberi kuasa kepada PAS, menjadikan parti Islam itu cukup kuat membentangkan Rang Undang-undang Ahli Persendirian RUU355. Walaupun DAP ‘biarkan ia berlalu pertama’, ia adalah MCA yang berjuang bermati-matian untuk menghalang Rang Undang.

“DAP mungkin telah memutuskan hubungan dengan PAS di atas kertas, tetapi kedua-dua masih bekerja sangat rapat antara satu sama lain dalam usaha mereka untuk mencari peluang di Selangor, Pulau Pinang dan juga Kelantan.

“Ini membuktikan bahawa MCA sentiasa sibuk dalam kerja-kerja manakala DAP sibuk mencari peluang. MCA mempertahankan Perlembagaan demokratik sedangkan DAP memusnahkan keharmonian dan kesederhanaan,” kata Tan.

Tambahnya, keempat, pendidikan Cina dan United Sijil Peperiksaan di bawah asuhan MCA dengan penjagaan telah membangun dengan baik di Malaysia, tiada tandingan dengan mana-mana negara lain di rantau ini dan juga dunia.

Sebaliknya DAP mempunyai sumbangan sifar sejauh pendidikan Cina berkenaan. Tetapi MCA berjalan ceramah dan telah menubuhkan banyak institusi pengajian tinggi bagi maksud itu, dari VTAR, Kolej Universiti TAR, UTAR kepada TAR Kolej Perubatan dirancang, secara konsisten membina laluan luas untuk rakyat, untuk masa depan yang lebih cerah.

“Kelima, penduduk kita terdiri daripada 68.6% Melayu dan 23.4% Cina. Jadi apa yang membuat perkauman MCA apabila pasukan dengan kumpulan etnik yang terbesar untuk mewujudkan Malaysia yang lebih baik untuk manfaat bersama?

“Ia adalah DAP, yang sentiasa mempunyai prasangka terhadap orang Melayu, yang merupakan pemusnah sebenar untuk perpaduan negara dan keharmonian kaum dengan provokasi iaitu sentimen perkauman dan kebencian,” kata Tan.

Tan menjelaskan, BN berkeras antara kaum perpaduan dan keharmonian, dan mencintai negara. Dan MCA adalah bertanggungjawab bukan sahaja untuk menyatukan orang Cina tetapi juga membawa jemaah itu berada dalam harmoni kewujudan bersama dengan kumpulan etnik yang terbesar di Malaysia, orang Melayu.

Di samping itu, sebelum 12 pilihan raya umum, ADUN BN di Pulau Pinang yang diberi kuasa untuk memperuntukkan dana untuk sekolah, dengan budi bicara penuh. Apa lagi, mereka boleh juga serentak memohon pembiayaan daripada Kementerian Pelajaran.

Selepas 8 pilihan raya umum Mac, DAP telah berpusat kuasa ke dalam tangan Ketua Menteri Pulau Pinang semata-mata. Ini adalah apa yang dipanggil ‘geran sistematik’, tetapi amat diktator dalam alam semula jadi.

Akhir sekali, ia tidak salah bagi Ketua Menteri Pulau Pinang juga memegang 19 jawatan pengerusi pada masa yang sama kerana beliau hanya mempengerusikan mesyuarat manakala orang lain berjalan 19 agensi.

Walau bagaimanapun, Tan berpendapat bahawa ia adalah sedih melihat kekurangan orang itu berkebolehan dalam DAP selepas 9 tahun berkuasa, sehinggakan ia tidak dapat mencari mana-mana kakitangan sesuai untuk menjalankan mesyuarat dan mempunyai membebankan Ketua Menteri, sekali lagi dan sekali lagi.

Walau apa pun, Tan mahu DAP berhenti memanipulasi sebagai mandat yang diberikan oleh rakyat adalah dengan harapan tinggi bahawa orang boleh mempunyai masa depan yang lebih baik. Oleh itu, ADUN DAP, yang dibayar gaji dari wang pembayar cukai, mesti berhenti telatah janji kosong dan kerja mereka untuk rakyat dengan bersungguh-sungguh. – Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *