Mengapa DoJ Tulis Butiran Sensasi Berlian Didalam Saman Sivil Mereka Jika Ia Bukan Pun Subjek Dalam Saman Sivil Itu?

Oleh Lim Sian See

Konspirasi politik? Jika berlian bukan subjek senarai barangan untuk dirampas DOJ maka mengapa ia disenaraikan dengan begitu terperinci dalam saman sivil mereka?

Selain daripada DOJ meletakkan butir-butir jenaka peribadi antara Riza Aziz dan McFarland yang tidak profesional dan disensasikan yang tidak relevan dan tidak perlu sama sekali untuk kes sivil itu, ini adalah satu lagi butiran kritikal yang menunjukkan bahawa saman sivil itu adalah senjata politik dan bukannya isu undang-undang yang sah.

Berlian yang DOJ telah menulis dengan begitu terperinci dalam saman sivil itu BUKANLAH subjek barang-barang yang DOJ kata mereka mahu rampas atas dakwaan pengubahan wang haram.

Ya, berlian yang banyak diperkatakan itu bukan subjek saman sivil DOJ itu!

Adakah ini kerana tidak ada sebarang bukti bahawa item itu wujud atau dihadiahkan kepada DS Rosmah atau ada dalam milikan DS Rosmah atau adakah ia semata-mata kerana ia tidak boleh dikaitkan dengan pengubahan wang haram?

Ini adalah dokumen undang-undang yang betul – bukan novel fiksyen Robert Ludlum.

Soalan serius kini perlu ditanya kepada DOJ mengapa mereka menulis butiran sensasi berlian itu dalam saman sivil mereka jika ia bukan pun subjek dalam saman sivil itu.

Ada sesiapa yang boleh menjawab? Bolehkah Mahathir atau Matthias atau Soros jawab?

Menulis butiran seperti itu dalam saman sivil undang-undang tanpa asas undang-undang atau matlamat selain daripada untuk menyebabkan kerosakan politik bagi pihak Pakatan bermakna terdapat tanda pasti kerjasama atau sengaja membuat cerita yang mengelirukan dari sini ke AS

Nampaknya ada banyak orang yang tidak berhati-hati mahu bekerjasama dengan negara-negara asing untuk memfitnah atau memusnahkan imej Malaysia hanya untuk kepentingan politik mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *