Parti Bunga Hanya Bergantung Kepada Aura Tun M Semata-mata

ALOR SETAR – Parti Bersatu didakwa hanya bergantung kepada aura legasi Tun Dr Mahathir Mohamad semata-mata dan dijangka tidak mampu bertahan lama.

Ketua Pemuda Umno Kedah, Datuk Shaiful Hazizy Zainol Abidin berkata, ini antara punca beberapa Exco Armada bertindak membuat laporan polis setelah hilang kepercayaan terhadap pucuk pimpinan parti itu.

Menurutnya, parti itu kononnya berjuang untuk sebuah negara yang bersih dan telus, jadi mereka perlu buktikan pemimpin mereka benar-benar bersih dan telus. Perlu ada audit khas terhadap kekayaan luar biasa anak-anak Mahathir dan isu ini perlu dirungkai segera.

“Tindakan beberapa Exco Armada itu ada asasnya, namun ‘dedak’ dan ‘sogokan’ dijadikan alasan bagi mengekang fenomena pemberontakan kecil dalam parti itu.

“Ketua Armada, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman perlu buktikan beliau layak dan mempunyai daya tahan memimpin sebuah parti pembangkang. Pemuda Umno Kedah sarankan Armada singkirkan Syed Saddiq kerana status pendebat terbaik Asia dan ikon media sosial tidak cukup untuk memimpin dan menangani krisis,” katanya.

Shaiful Hazizy berkata, pihaknya percaya Pakatan Harapan kini mengalami krisis keyakinan dan kepimpinan yang kronik apabila kepimpinan DAP dan PKR turut menolak pencalonan Bersatu menjadikan Mahathir calon perdana menteri pada PRU14.

“Perkara ini sudah dijangka dan akan menjadi kudis, ia akan menjadi penghalang utama rakyat untuk beri mandat kepimpinan pada PRU akan datang. Kami tidak yakin sama sekali keupayaan Mahathir sebagai Pengerusi Pakatan Harapan yang bakal dibentuk, atas faktor umur dan pendirian U turn selain miliki prinsip mudah dijual beli,” katanya.

Menurutnya, Pemuda Umno Kedah hairan apabila kepimpinan pembangkang sanggup mempertimbangkan cadangan itu.

“Bersatu masih lagi mentah tetapi mempunyai nafsu politik yang besar mahu menjadi pemain utama politik pembangkang. Rakyat tidak akan terpengaruh dengan politik Bersatu itu,” katanya.

Shaiful Hazizy berkata, kehadiran Bersatu dalam gabungan pembangkang hanya akan memburukkan keadaan dan bukan menjadikan mereka bertambah kuat.

“Tanggapan Mahathir adalah senjata politik baru adalah tidak betul, malah Mahathir hanya menjadi liabiliti politik kepada pakatan itu. Ini kerana kenyataan beliau tidak konsisten dan integriti kekayaan luar biasa keluarga boleh menjadi barah baru dalam pakatan pembangkang,” katanya.

Tambahnya, pakatan pembangkang mampu menjalankan fungsi dan tanggungjawab mereka dengan lebih baik tanpa Mahathir.

“Adalah lebih baik pimpinan Bersatu bersikap telus dan menjawab segala persoalan diutarakan beberapa Exco Armada.

“Mereka tidak seharusnya diamkan sahaja, jika sebelum ini pimpinan Bersatu tuduh Umno tidak telus atau bina kekayaan atas dasar kuasa politik, mereka juga perlu tampil dan beri penjelasan,” katanya.

Sebelum ini, Exco Armada Pusat, Abd Wahazir Abdu Wahab dan Mohd Hafiz Azhari tampil secara terbuka mendesak Pengerusi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin berhubung isu yang dikaitkan dengan mereka.

Justeru, Syed Saddiq juga digesa menjawab persoalan berkaitan dengan kekayaan dan skandal membabitkan pemimpin Bersatu susulan dakwaan Exco Armada itu. – sh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *