Pernah Pertimbangkan Untuk Berhijrah Ke China?

Oleh Raja Petra Kamarudin

Yang menghairankan, ramai rakyat Malaysia, khususnya yang berketurunan Cina, tidak pernah ke China. Dan saya tidak hanya bercakap tentang Hong Kong, Shanghai atau Canton. Saya membuat sepuluh lawatan ke China pada tahun 1990-an ketika ia baru sahaja ‘bangkit’. Pudong dan apa yang pada masa itu adalah menara tertinggi di dunia (adakah ia masih yang tertinggi?) masih dalam pembinaan.

Saya masih ingat saya memberitahu isteri saya, Marina, bahawa kira-kira 20 tahun atau lebih China akan menjadi kuasa ekonomi dunia baru. Dan kemungkinan besar kerana kekayaannya, ia akan menjadi kuasa tentera yang baru di Asia atau Asia Tenggara juga. China akan memberi makna baru kepada nama ‘Laut China Selatan’ kerana China benar-benar akan memiliki laut itu (sebab mengapa British tidak pernah memanggilnya Laut Utara Tanah Melayu).

Bukanlah kerana saya mempunyai kuasa psikik. Saya telah membuat lawatan ke China setiap tiga bulan dan setiap kali saya tidak dapat mengenali tempat itu. Dalam masa tiga bulan sahaja segala-galanya berubah dengan begitu banyak sehinggakan saya tersesat. Dalam lawatan sebelum itu tidak ada jejambat dan dalam lawatan yang akan datang wujudnya lebuh raya yang sibuk, hanya dalam masa tiga bulan. Ia adalah menakjubkan.

Apa-apa pun, ‘ramalan’ 1990 saya menjadi kenyataan. Hari ini kita melihat orang muda dan kaya Cina di mana-mana sahaja, di seluruh dunia, apabila hanya 20 tahun yang lalu apa yang saya perlu lakukan hanyalah untuk membawa satu karton rokok atau segenggam Dolar Amerika Syarikat dan mereka melayan saya seperti royalti (bukannya saya bukan).

Jualan Boxing Day di UK dikuasai oleh Cina. Restoran mewah penuh dengan orang Cina. Kedai-kedai berjenama peenuh dengan orang Cina. Namakan tempat di mana orang kulit putih tidak mampu untuk kunjungi dan anda akan mendapati orang Cina ramai di situ. Orang Cina telah berkembang maju sejak zaman 1990-an apabila apa yang saya perlukan hanyalah satu karton rokok Amerika untuk dilayan seperti VIP.

Semasa Britain menjadi kuasa ekonomi yang besar lebih daripada 100 tahun yang lalu Malaysia mahu menjalankan perniagaan dengan Eropah. Kemudian Amerika mengambil alih dan rakyat Malaysia belayar ke Amerika Syarikat dan menjemput orang Amerika untuk menjalankan perniagaan di Malaysia.

Menjelang 1960-an, Jepun muncul sebagai kuasa ekonomi baru, diikuti oleh Korea Selatan dan kemudian Taiwan. Itu adalah apabila Tun Dr Mahathir Mohamad melancarkan ‘Dasar Pandang ke Timur’ dan memberitahu kita untuk belajar Jepun dan meminta rakyat Malaysia mempunyai lima anak supaya penduduk Malaysia boleh berkembang kepada 70 juta, sama seperti di Jepun (yang berjumlah 90 juta pada tahun 1960).

Ia adalah sangat semula jadi bahawa Malaysia akan mahu menjalankan perniagaan dengan negara-negara yang berjaya dan negara-negara dengan banyak wang tunai. Kita malah akan mahu belajar bahasa mereka dan menghantar anak-anak kita ke negara-negara mereka untuk pendidikan. Mahathir juga melakukan perkara yang sama. Apa yang pernah menjadi Eropah bertukar menjadi Amerika dan kemudian menjadi Jepun/Korea/Taiwan. Dan sekarang kuasa ekonomi baru adalah China.

Jadi, anda akan menjadi bodoh untuk datang ke Manchester untuk cuba menarik pelabur dari sini untuk melaburkan AS$ 100 bilion ke dalam Malaysia. Malah, Manchester juga meminta China untuk datang melaburkan wang mereka di bandar ini. Dan teka siapa yang memiliki kelab bola sepak Manchester United dan Manchester City? Semuanya warga asing!

Apabila Presiden China melawat Manchester mereka meletakkan permaidani merah untuk beliau. Chinatown adalah dalam mod Mardi Gras. Ia pada asasnya adalah euforia ‘I Love China’. Manchester tahu mereka memerlukan wang China jika mereka mahu bandar ketiga terbesar di UK untuk terus maju.

Kejiranan saya mempunyai lebih daripada 20 keluarga Cina dan kami semuanya sangat rapat. Kami bersosial dan bergaul dan melawat rumah masing-masing. Kami orang Cina bergaul antara satu sama lain, dan apabila seseorang perlu pergi ke suatu tempat dan tidak mempunyai pengangkutan kita berkongsi kereta. Ia adalah satu komuniti Cina yang bagus dalam apa yang pernah menjadi rumah kepada kelab bola sepak Manchester United sebelum berpindah ke Old Trafford.

Tidak syak lagi Mahathir dan Pakatan Harapan pimpinan DAP beliau menentang mengenai Malaysia menjalankan perniagaan dengan China. Sebenarnya, jika Mahathir masih Perdana Menteri beliau akan mahu menjalankan perniagaan China juga. Seluruh dunia mahu menjalankan perniagaan dengan China. Mahathir hanya buat perangai kerana propaganda “Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah mencuri RM42 bilion wang 1MDB” beliau telah gagal jadi beliau memerlukan satu isu baru untuk menyerang Najib.

Sebenarnya, China bukanlah begitu teruk. Jika anda tidak melawat negara itu lagi, saya cadangkan anda berbuat demikian satu hari kelak. Terdapat banyak perkara yang baik di China yang anda tidak akan mendapati di Malaysia. Malah, jika anda boleh mendapatkan kewarganegaraan China, saya akan mencadangkan anda berhijrah ke China.

Perkara yang baik tentang China adalah tidak ada Sultan yang anda perlu berhati-hati untuk tidak menghina atau tidak anda akan ditangkap. Mereka tidak mempunyai sebarang agama rasmi seperti Islam, yang anda perlu berhati-hati untuk tidak menghina. Sistem pendidikan mereka adalah Cina, maka anda tidak perlu bertengkar dengan kerajaan untuk meminta sekolah-sekolah Cina dan pendidikan Cina.

Tiada undang-undang syariah atau hudud di China. Malah, orang bukan Islam dan orang Islam boleh hidup bersama-sama tanpa perlu berkahwin – jadi apabila anda bercerai ia tidak akan menjadi kucar-kacir seperti di Malaysia.

China sebenarnya sangat sesuai untuk liberal dan moderat dan orang-orang yang membenci undang-undang Islam dan Syariah dan orang-orang yang menghina Bahasa Malaysia, Dasar Ekonomi Baru, hak Bumiputera, Sultan dan sebagainya. Dan orang-orang yang membenci rasuah juga akan suka China kerana mereka membunuh ke atas mereka yang disabitkan dengan rasuah, sementara walaupun di bawah undang-undang syariah pun mereka tidak meletakkan peluru di kepala orang yang melakukan rasuah.

Jadi pergi melawat China dan hayati tempat itu. Kemudian bincangkan kemungkinan kewarganegaraan. China kini merupakan negara yang paling kaya di dunia sementara, menurut Pakatan Harapan pimpinan DAP, Malaysia hampir muflis. Jadi mengapa anda masih mahu hidup dalam sebuah negara yang bankrap seperti Malaysia, di mana segala-galanya tidak boleh dikatakan dan tidak boleh dilakukan, apabila anda boleh bebas di negara terkaya di dunia?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *