‘Qibla Finder’ Mudahkan Pencarian Arah Kiblat Tidak Kira Berada Di Mana Sahaja

Banyak sahaja aplikasi yang boleh digunakan dan dimuat turun dalam teelfon pintar yang mana memudahkan kehidupan seharian, dari membantu perjalanan, aplikasi al_quran, sehingga yang terkini, adalah aplikasi Qiblat Finder.

Qiblat Finder adalah satu aplikasi dari Google, yang mana membantu kita dalam mencari arah kiblat, dan ianya adalah berdasarkan tempat di mana kita berada.

Qibla Finder

Best apps Qiblafinder with Google ni wei, rasa confident dengan arah kiblat sebab dia guna teknologi augmented reality (AR). Hala terus straight kat Kaabah dari lokasi kita dengan jarak sekali. Kalau pegi travel senang guna ni je. Mudah dan tepat insyaAllah.

Update cara guna:

1. Klik link. Aplikasi akan dibuka melalui browser.
2. Klik Let’s Go. Boleh pilih bahasa melayu jugak, Jom katanya.
3. Pilih lokasi anda berdasarkan map. Boleh taip lokasi anda di ruangan search. Gerakkan screen untuk tetapkan lokasi anda dengan tepat. Klik untuk teruskan.
4. Arah dan jarak Kaabah di Masjidil Haram Makkah akan dipaparkan. Halakan kamera phone ke arah ikon Kaabah yang ditunjukkan.
5. Arah Kiblat disahkan.

Nota:

– Mungkin phone model lama atau spec rendah tidak support apps ini. Apps ini untuk phone yang ada sensor     kompas sahaja.
– Kompas perlu dicalibrate bagi memastikan bacaan yang tepat.
– Google cakap apps ini dibuat untuk android. Jadi mungkin kurang compatible bagi iphone.
– Casing phone yang mempunyai bahan besi boleh menyebabkan bacaan kurang tepat sebab mempengaruhi kompas. – sk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *