Syed Saddiq Tahu Serangan US-DOJ Akan Berlaku

Oleh Raja Petra Kamarudin

Ini adalah apa yang Malaysiakini yang turut dikenali sebagai Suara Anwar Ibrahim melaporkan 20 bulan yang lalu pada 4 November 2015:

Syed Saddiq Syed Abdul Rahman pergi dari wira (selepas mengkritik Perdana Menteri Najib Abdul Razak) kepada bukan wira (kerana mengkritik DAP dan Tony Pua).

Selepas menerima komen-komen negatif, Syed Saddiq, yang dikenali sebagai pendebat terbaik Asia, berkata beliau belajar sesuatu yang baru – beliau adalah gabungan ‘macai BN’ dan ‘macai pembangkang’. “Apabila saya mengkritik kerajaan yang memerintah, saya adalah seorang ‘macai pembangkang’. Apabila saya mengkritik pembangkang semasa, saya adalah ‘macai BN’, ” katanya dalam satu catatan Facebook.

Walau bagaimanapun, Syed Sadiq menegaskan bahawa beliau bukan seorang ‘macai’ untuk mana-mana parti politik. “Saya adalah ‘macai Malaysia’. Tiada siapa yang boleh membeli jiwa saya,” katanya. Beliau juga menegaskan bahawa tiada parti politik yang sempurna dan tidak patut mana-mana daripada mereka bebas daripada penelitian awam.

Itu adalah 20 bulan yang lalu pada bulan November 2015, hanya sebulan sebelum Tun Dr Mahathir Mohamad sepatutnya menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa perhimpunan tahunan Umno pada bulan Disember. Itu sudah tentu tidak berlaku dan sejak itu Mahathir telah mewujudkan parti beliau sendiri, PPBM yang turut dikenali sebagai Pribumi, dan Syed Saddiq telah menyertai Mahathir sebagai ketua jurucakap parti.

Dan hari ini Syed Saddiq tidak lagi bertoleransi terhadap kebebasan bersuara dan kritikan. Beliau telah menghentam semua yang mengkritik parti itu dan telah meminta ‘pengkhianat’ ini untuk meletak jawatan. Dan beliau sememangnya dalam bulatan mereka yang di belakang pengumuman 15 Jun 2017 Jabatan Kehakiman AS (US-DOJ).

Sama ada Syed Saddiq adalah mulia dan terhormat ketika beliau bermula dua tahun lalu dan sejak itu telah berubah, atau sama ada ia hanyalah persembahan semata-mata dan beliau sebenar-benarnya adalah licik daripada beliau yang hari ini, kita akan mengetahuinya satu hari nanti. Tetapi apa yang kita tahu ialah Syed Saddiq ada dalam pertemuan dengan Mahathir dan Tun Daim Zainuddin merancang pengumuman US-DOJ pada 15 Jun 2017.

Selepas pertemuan itu dengan Mahathir dan Daim, Syed Saddiq memanggil tiga orang anggota Exco pemudanya, ARMADA, untuk memberi taklimat kepada mereka tentang apa yang akan berlaku dan Malaysia Today, sudah tentu, tahu nama-nama dan identiti mereka bertiga ini.

Isu utama di sini adalah bahawa Mahathir dan Daim tahu tentang pengumuman US-DOJ pada 15 Jun 2017 lama sebelum ia berlaku. Dan mereka membincangkan dan merancang apa yang mereka perlu lakukan selepas pengumuman US-DOJ dibuat pada 15 Jun 2017. Ia akan menjadi operasi besar-besaran iaitu satu kenyataan selepas satu kenyataan daripada ramai orang, bermula dari 15 Jun 2017 sehingga Ogos (yang menurut Mahathir adalah bila pilihan raya umum akan datang mungkin akan diadakan).

Syed Saddiq juga memberitahu tiga Ahli Exco ARMADA itu bahawa RM50 juta dibelanjakan untuk perkara ini (sejumlah daripadanya untuk Sarawak Report) dan bahawa Clinton Foundation menerima AS$5 juta, atau kira-kira RM22 juta daripada RM50 juta, dan Daim mengaturkan pembayaran itu melalui orang tengah. Sama ada Syed Saddiq sepatutnya mendedahkan maklumat yang sangat sulit dan merosakkan ini kepada tiga Ahli Exco ARMADA itu tidak diketahui, tetapi itu hanya menunjukkan bertapa mentahnya beliau.

Anda tidak memberitahu orang anda perkara itu. Apakah yang akan berlaku jika mereka membocorkannya (tidak sengaja atau sengaja), atau mereka berpaling tadah kepada Barisan Nasional, atau mereka disogok untuk mendedahkan rahsia-rahsia ini? Adakah itu tidak akan meletakkan Syed Saddiq dalam kesusahan, begitu juga Mahathir dan Daim? Bagaimana jika Presiden Donald Trump memulakan penyiasatan ke dalam ini dan memecat semua orang-orang DOJ yang terlibat? Lagipun, sebahagian dari orang-orang ini cuba untuk menjatuhkannya dan mendapatkan beliau untuk ditendang keluar jadi sudah pasti Trump mahu menjatuhkan mereka terlebih dahulu.

Tetapi oleh kerana Syed Saddiq mendedahkan kepada tiga Ahli Exco beliau mengenai pertemuan beliau dengan Mahathir dan Daim, dan mendedahkan bahawa mereka tahu tentang pengumuman US-DOJ pada 15 Jun 2017 lama sebelum ia berlaku, dan bahawa mereka membelanjakan RM50 juta untuk perkara ini , AS$5 juta untuk Clinton Foundation, seluruh konspirasi telah terdedah dan banyak yang akan dihukum.

Itulah sebabnya anda tidak sepatutnya meminta budak kecil untuk melakukan kerja orang dewasa. Dan hakikat bahawa apa yang Syed Saddiq berkata 20 bulan yang lalu adalah sesuatu yang bakal berlaku kelak, beliau tidak hanya membunuh karier politiknya tetapi juga telah menjejaskan masa depan keseluruhan partinya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *