Tips Berkesan Yang Boleh Menurunkan Berat Badan Tanpa Bersukan

Bagaimana boleh kurus, kalau sibuk bekerja setiap hari. Mahu bersukan tiada masa. Duduk tdi pejabat dan semakin hari perut pula semakin buncit!

Jangan risau, ada 3 cara berkesan menurunkan berat badan tanpa perlu bersukan, malah mengurangkan selera makan!

Ubah rutin mandi

Cukup dengan mengubah kebiasaan anda sahaja, anda sudah boleh menurunkan berat badan anda, buat anda yang biasa mandi air sejuk, kini tiba masanya anda menggantikan kebiasaan ini dengan menggunakan air panas lebih lama berbanding air sejuk, atau boleh kamu lakukan dengan berganti-ganti air panas dan sejuk. Misalnya air panas 40 detik dan diganti lagi air sejuk kira-kira 3-4 minit. Diulangi dan seterusnya. Cara ini dapat mencegah tekanan darah tinggi, sekaligus dapat membakar lemak. Hanya dengan mengubah sedikit kebiasaan ketika mandi sahaja.

Terapi bekam

Akhir-akhir ini ramai orang melakukan terapi bekam, tidak hanya boleh menurunkan berat badan, ia juga dapat mengurangkan lemak, dan meningkatkan peredaran darah perut. Terapi ini boleh dilakukan di rumah atau pergi ke pusat terapi bekam. Hasilnya benar-benar diluar dugaaan.

Pernafasan perut

Atur pernafasan anda dahulu, mulai sekarang bernafaslah menggunakan perut. Seperti gambar dibawah ini. Awal-awal pasti tidak terbiasa. Tapi lama kelamaan pasti boleh. Dengan cara ini boleh melatih otot perut. Dijamin anda tidak menyesal!

Mudah bukan? Dengan 3 cara ini anda tidak perlu bimbang lagi soal berat badan. Lakukannya mulai dari sekarang! Kongsikan kepada rakan-rakan dan sahabat yang lain ya! – ac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *