Wanita Wajib Makan Makanan Ini Jika Nak Sihat Dan Cantik

Wanita adalah golongan yang sangat istimewa dan memang tidak dapat dinafikan punya banyak kelebihan berbanding kaum lelaki.

Namun sebenarnya golongan ini terdedah kepada lebih banyak masalah kesihatan samada dari segi fizikal dan mental.

Menggalas tanggungjawab yang besar seperti menjadi seorang isteri dan ibu memerlukan seseorang wanita itu untuk sentiasa sihat dan bertenaga.

Dipetik dari Boldsky.com, nak tahu makanan apa yang wajib diambil wanita setiap hari untuk mengekalkan kesihatan luaran dan dalaman? Jom tengok dan jadikannya sebagai amalan.

Kayu Manis

Kalau ada antara ahli keluarga yang menghidap Alzheimer, cepat-cepat jadikan kayu manis sebagai bahan wajib dalam makanan anda. Kandungan Proanthocyanidin di dalamnya daapat mencegah pembentukan protein penyebab penyakit tersebut.

Tomato

Tomato kaya dengan Lycopene dan zat ini dapat melindungi DNA dari kerosakan yang boleh menyebabkan kanser payudara, paru-paru dan perut.

Daun Pudina

Ia mengandungi vitamin K, zat besi serta folate. Nutrisi ini sangat berguna untuk menhindari tubuh dari anemia dan insomnia.

Paprika

Paprika sangat kaya dengan Vitamin C yang bermanfaat untuk mencantikkan kulit dan meningkatkan sistem imunisasi badan. Amalkan ini dan anda tidak akan mudah dijangkiti selsema.

Salmon

Ikan ini mengandungi Omega 3 yang akan menutunkan risiko penyakit jantung sehingga 33&

Makanan yang disenaraikan di atas bukanlah bermaksud untuk mengambilnya secara mentah tetapi boleh dicampurkan ke dalam masakan setiap hari. – CARI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *