Adakah Anda Lebih Suka Digantung Di Bawah Undang-undang Sekular Atau Diberi Pengampunan Di Bawah Undang-undang Syariah

Oleh Raja Petra Kamarudin

Saya baru saja menyelesaikan kursus saya mengenai kejatuhan Empayar Rom dan salah satu perbincangan yang menarik ialah mengapa Empayar Rom jatuh, dan saya memberi pandangan saya mengenai perkara itu seperti berikut:

“Saya fikir pencerobohan itu bukanlah puncanya tetapi sebaliknya adalah petanda. Pencerobohan itu adalah satu petanda bahawa Rom sudah lemah dan tidak lagi dapat mempertahankan sempadannya. Mengapa Rom menjadi lemah dan tidak dapat mempertahankan dirinya sendiri walaupun pada masa lalu ia adalah penyerang? Itu kembali kepada hujah bahawa anda memerlukan ekonomi yang kuat untuk memiliki tentera yang kuat. Jadi semuanya tentang wang.”

Dan inilah yang tutor saya katakan:

“Petra mungkin betul di sini. Saya berkata ‘mungkin’ kerana sesiapa sahaja yang boleh membuktikan dengan pasti kenapa empayar barat jatuh boleh mendapatkan Anugerah Nobel. (Mungkin untuk ekonomi, kerana sudah pasti adanya unsur kewangan).”

Pendek kata, saya bercakap mengenai sebab dan kesan. Sebab kejatuhan Empayar Rom adalah kerana pencerobohan dari utara. Tetapi kemudian orang-orang utara berpindah ke selatan iaitu ke Rom kerana mereka sendiri menghadapi serangan dari timur. Jadi untuk menyelamatkan diri mereka berhijrah ke selatan mencari makanan dan tempat tinggal.

Sementara itu, rakyat Rom telah berhijrah hingga ke England, jadi ia kekurangan askar. Dan jika anda mahukan lebih banyak tentera, anda memerlukan lebih banyak wang untuk membayar penambahan tentera. Jadi Rom membuang ‘standard emas’ mereka dan mula mencetak lebih banyak wang. Akhirnya inflasi terjadi dan wang Rome telah susut nilai dan menjadi tidak bernilai.

Pendek kata, lebihan berbelanja dan ‘mencetak’ lebih banyak wang mengganggu ekonomi dan ekonomi lemah itu mengganggu kekuatan tentera Rom. Dan itu bermakna sempadan Empayar Rom juga menjadi lemah dan dengan itu terdedah kepada serangan. Ia menjadi lebih buruk apabila askar-askar yang berpengalaman dalam perang telah dihantar untuk berperang, seperti di England, sementara tentara sempadan adalah orang tempatan dan tidak berpengalaman dalam perang.

Tetapi mengapa Rom berkembang hingga ke titik kegagalan dan akhirnya runtuh? Itu semua kerana imej dan ego. Untuk menjadi maharaja anda perlu kuat dan ‘kekuatan’ terbukti di medan perang. Maharaja terpaksa berada di hadapan tenteranya dan berjuang berhabis-habisan (dan beberapa maharaja mati dalam proses itu). Kemudian beliau berarak kembali ke Rom dengan kejayaannya dan menuntut ‘tahta’.

Jadi warga Rom membayar untuk kemuliaan Rom, yang sebenarnya adalah kemuliaan Maharaja Rom. Dan akhirnya ia memufliskan Rom dan menyebabkan kejatuhan Empayar itu. Ia mungkin telah mengambil masa 500 tahun tetapi Empayar Rom Barat runtuh pada akhirnya dengan Empayar Rom Timur terus hidup untuk 1,000 tahun lagi sebelum Uthman mengambil alih.

Apa yang akan berlaku jika Empayar Rom kekal kuat? Pertamanya, Constantine tidak akan perlu untuk menggunakan orang Kristian untuk memperkuat kedudukan politiknya. Dan itu bermakna agama Kristian tidak akan menjadi agama rasmi Rom. Selain itu, kepercayaan Creed tidak akan dicipta dan kepercayaan Katolik tidak akan dilahirkan. Di samping itu, agama Kristian akan terus dibahagikan kepada ratusan jenis mazhab atau versi yang berbeza dan tidak akan menjadi ‘bersatu di bawah Rom’ seperti yang ada pada hari ini (agama Kristian awal adalah tidak teratur dan tidak akan dapat dikenali hari ini).

Jadi, agama Kristian atau Katolik adalah alat yang berguna bagi Constantine untuk ‘menyelamatkan’ Empayar Rom dan mencipta semula Empayar Rom sebagai Empayar Suci Rom, yang kemudian hidup untuk 1,500 tahun lagi sehingga tahun 1800-an. Oleh itu, agama Kristian sebenarnya adalah ‘Kristian politik’ seperti Islam, dan masih ‘Islam politik’.

Semalam, Dewan Undangan Negeri Kelantan sebulat suara telah meluluskan Rang Undang-Undang Pindaan Syariah atau RUU355, yang disokong (atau tidak ditentang) oleh orang Islam dari kedua-dua jurang politik. Ini bermakna perdebatan mengenai pemisahan gereja dan negeri, yang telah sepi untuk beberapa ketika, akan muncul sekali lagi.

Sebenarnya konsep pemisahan gereja dan negeri dicipta oleh Napoleon Bonaparte supaya ia dapat merebut atau mengambil kuasa gereja. Pada tahun 1800-an, gereja sangat berkuasa dan anda tidak boleh menjadi Maharaja Perancis melainkan Rom menabalkan anda sebagai Maharaja. Pada asasnya, apa yang dilakukan Napoleon adalah tepat seperti yang dilakukan Henry VIII di England 300 tahun sebelum itu.

Dengan berpisah dari Rom dan dengan mewujudkan gerejanya sendiri, England terselamat dari muflis dan Henry menjadi raja terkaya di Eropah. Dengan menghapus kuasa gereja, Napoleon boleh menjadi Maharaja Perancis tanpa memerlukan ‘persetujuan’ Rom. Napoleon tidak memerlukan Pope untuk menabalkannya sebagai Maharaja. Beliau menabalkan dirinya sendiri dan kemudian menabalkan isterinya Joséphine de Beauharnais sebagai Permaisuri.

Itulah sebenarnya. Itulah sebabnya Henry memisahkan gereja dari negeri itu pada tahun 1500-an dan Napoleon melakukan yang sama 300 tahun kemudian di Perancis dan kemudian di Eropah. Dan kini beberapa rakyat Malaysia meminta agar perkara yang sama dilakukan di Malaysia.

Tetapi itu tidak mungkin. Satu-satunya cara yang boleh dilakukan adalah dengan menghapuskan undang-undang Syariah sepenuhnya dan mempunyai hanya satu set undang-undang Sekular. Kemudian, sama seperti di England, Perancis dan seluruh Eropah, perkahwinan gay tidak lagi menjadi jenayah (atau liwat juga), dan tiada siapa yang boleh ditangkap kerana perjudian, minum arak, khalwat, zina, seks luar nikah, mengambil bahagian dalam pertandingan ratu cantik, pakaian yang tidak senonoh, menjadi ‘drag queen’, dan sebagainya.

Ia adalah sama ada anda mempunyai undang-undang Syariah atau tidak. Anda tidak boleh mempunyai undang-undang Syariah dan kemudian berhujah bahawa anda mahukan versi yang lebih moden atau ringan. Anda digantung di Malaysia kerana ‘melancarkan perang terhadap Raja’ sementara di bawah undang-undang Syariah anda tidak akan digantung. Di bawah undang-undang Syariah anda dibenarkan untuk menyerah kalah dan akan diampunkan jika anda melakukannya. Jadi, adakah anda lebih suka digantung di bawah undang-undang Sekular atau diberi pengampunan di bawah undang-undang Syariah?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *