Apple Buka Kedai Pertamanya di Taiwan

Apple telah membuka kedai pertamanya di Taiwan dengan beribu pembeli berkumpul beramai-ramai di kedai yang terletak di bangunan pencakar langgit dan tertinggi di pulau itu iaitu Taipei 101.

Selepas seminggu syarikat teknologi gergasi Amerika Syarikat itu membuka cawangannya di Singapura, syarikat itu telah membuka cawangannya di Taiwan.  Singapura merupakan cawangan yang pertama di Asia Tenggara dan dijangka akan menjadi di antara kedai Apple yang terkenal di dunia.

Menurut kenyataan syarikat itu, “Ini merupakan tempat yang teramat penting untuk Apple.”

Peminat di Taiwan yang teruja dengan kedai baru itu dan lebih dari 100 iPhones, iPads, Macs, Apple Watches dan iPod dipamerkan kepada pelanggan.  Mereka disambut dengan sorakan dan tepukan dari pekerja yang menjerit “Selamat Datang” dan “Apple Taiwan”.

Dalam usaha untuk masuk ke dalam budaya Taiwan, syarikat itu juga memberi baju merah cetakan pokok Banyan yang diilhamkan dari hasil karya pemotong kertas tempatan, Yang Shi-yi.

Berdekatan dengan pintu masuk kedai pula terdapat imej skin besar hasil karya Yang dipaparkan di sekitar kerusi kayu untuk meniru adat tradisi Taiwan mengadakan pertemuan di bawah pokok Banyan.

Sorang pelancong Amerika yang berusia 28 tahun, Steve Burt menyatakan, “Itu merupakan satu rekaan kedai yang unik, dan saya suka yang mereka mempunyai tempat seperti itu untuk orang bertemu.”

Steve telah beratur lebih dari sehari untuk menjadi orang pertama memasuki kedai itu.

Sementara itu, Apple telah meraikan ulang tahunnya yang ke-40 pada tahun lepas.  Kebanyakan pendapatan Apple adalah daripada iPhone, yang telah menghadapi persaingan yang sengit dipasaran.

Seorang pelajar kolej, Shih Feng pula menyatakan, “Akhirnya ada kedai Apple di Taiwan jadi saya tidak perlu menghantar iPhone saya ke negara lain untuk dibaiki, saya sangat gembira.”

Apple mempunyai hampir 500 kedai di seluruh dunia dengan jutaan pengunjung setiap hari.  Selain itu, Apple juga mempunyai kedai di Hong Kong, China, Jepun dan juga Singapura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *