Guan Eng Tuduh Liang Dan Kerajaan Persekutuan Paksa Pulau Pinang Naikkan Kadar Air

Oleh Lim Sian See

Tiga hari lalu, Tokong menuduh Liang dan Kerajaan Persekutuan memaksa Pulau Pinang menaikkan kadar air.

Walau bagaimanapun, Liang mendedahkan bahawa Kerajaan Pulau Pinang yang mula-mula meluluskan dan memohon kepada SPAN untuk kenaikan kadar air yang sangat besar pada Disember 2016 dan bukan Kerajaan Persekutuan yang memaksa Pulau Pinang.

Tokong tidak berpuas hati bahawa Setiausaha Agung Gerakan Liang Teck Meng memilih untuk mempertahankan Kerajaan Persekutuan dengan mendedahkan bahawa terdapat surat seperti itu dari Pulau Pinang dan bukannya menyaman Tokong kerana fitnah.

Tokong mendakwa Liang telah melanggar tugasnya sebagai pengerusi SPAN dengan mempertahankan SPAN dan Kerajaan Persekutuan.

Berani Liang! Beliau sepatutnya membiarkan sahaja Tokong memfitnahnya daripada menggunakan kebenaran untuk mempertahankan dirinya.

Tokong bagaimanapun mendedahkan bahawa Kerajaan Pulau Pinang telah menulis kepada SPAN pada akhir Februari 2017 meminta untuk membatalkan permintaan mereka pada Disember 2016 dan kemudian membuat permohonan baru untuk menggandakan surcaj pemuliharaan air (WCS) pada bulan April dan bukannya peningkatan kadar air secara meluas.

Tokong kemudiannya mendedahkan bahawa SPAN telah menolak permintaan kenaikan WCS ini kerana ia tidak mencukupi untuk menghalang PBA daripada mengalami kerugian.

Nampaknya masalah sebenarnya adalah peningkatan yang besar dalam kos PBA yang akan menyebabkannya menanggung kerugian jika hasil tambahan RM150 juta per tahun tidak dicapai – yang mana adalah sesuatu yang mengejutkan memandangkan PBA telah mengalami 4 kenaikan kadar air sebelumnya dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Tambahan RM150 juta setahun bukanlah kecil kerana ia bersamaan dengan keseluruhan cukai taksiran dan tanah yang dikumpul oleh Pulau Pinang dalam satu tahun. Ia sama seperti meminta rakyat Pulau Pinang membayar dua kali ganda untuk setiap tahun.

Ringkasnya, Tokong baru sahaja mengesahkan bahawa PBA akan bermasalah jika kadar air tidak ditingkatkan dengan cukup (sekali lagi) untuk kali yang kelima.

Tokong tidak berpuas hati bahawa Liang memilih untuk mendedahkan ini dan bukannya hanya menyaman Tokong kerana fitnah apabila Liang berani mempertahankan dirinya.

Di bawah Tokong, nampaknya semua agensi kerajaan dan kerajaan negeri mengalami peningkatan berganda-ganda dalam kos dan belanja. Saya tertanya apakah sebabnya?

Sejak tahun 2008, perbelanjaan operasi Kerajaan Negeri Pulau Pinang meningkat sebanyak 500%. Oleh kerana itu, Kerajaan Pulau Pinang perlu menggunakan apa sahaja cara untuk memaksa rakyat Pulau Pinang untuk membayar lebih banyak wang kepada mereka untuk menampung perbelanjaan besar mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *