Ini Perkara Yang Suami Perlu Tahu Jika Mahu Isteri Jadi Suri Rumah Sepenuh Masa

Ramai suami sebenarnya yang inginkan isteri menjadi suri rumah sepenuh masa agar dapat lebih banyak meluangkan masa untuk keluarga dan menguruskan hal-hal berkaitan rumah & anak berbanding jika bekerja.Lebih-lebih lagi bagi suami yang berkemampuan untuk menanggung segala keperluan.

Namun demikian, bagi wanita,membuat keputusan untuk menjadi suri rumahtangga sepenuh masa dan mengabdikan diri hanya pada keluarga bukanlah satu keputusan yang mudah. Lebih-lebih lagi, jika mempunyai kelulusan tinggi,dah biasa berdikari ada duit sendiri,memiliki kerjaya yang stabil dan masih terikat dengan pelbagai tuntutan komitmen.Besar pengorbanan yang perlu dilakukan untuk merealisasikan hasrat ini.

Perkongsian menarik oleh Encik Saiful Umairah ini wajar dijadikan garis panduan buat para suami-suami yang mahu isteri menjadi suri rumah dan tidak bekerja dengan memenuhi tiga keperluan ini.

Berikut antara perkongsian tersebut;

Rezeki Untuk Isteri.

Isteri saya seorang suri rumah. Walaupun isteri saya mempunyai Diploma dan Degree. Saya lebih mahukan isteri menguruskan hal-hal berkaitan rumah dan anak. Atas sebab itu ramai yang melihatnya sebagai satu kerugian kerana mempunyai kelulusan tinggi tetapi tidak berkerja. Saya mempunyai pendapat yang berbeza tentang hal ini namun tidak mahu mengulasnya di sini. Apa yang saya mahu kongsikan adalah bagaimana saya menebus kehendak saya (tidak mahu isteri bekerja) kepada apa yang isteri suka dan perlu.

Support Hobby

Isteri saya sangat minat dengan kerja-kerja craft. Jadi apa-apa yang berkaitan dengan hobby ini saya akan cuba support selagi masih dalam kemampuan. So satu bilik dekat rumah, kami telah convert sebagai tempat membuat kerja-kerja craft. Dalam tu la ada mesin jahit, died-cut machine dan macam2 lagi. Kadang-kadang tu ada jugak join2 class craft ni, so dekat situ boleh develop new skills dan jumpa kenalan-kenalan baru. Sebab minat punya pasal dia pun ambil juga order secara kecil-kecilan. Boleh la dapat duit-duit tepi.

Setup Business

Selain hobby nya, saya push dan support isteri untuk buat business online. Saya setup satu business untuk isteri uruskan. Saya sendiri mencari barang-barang niaga dengan modal yang rendah. Saya sendiri juga explore tentang selok belok perniagaan online. Yang lain isteri uruskan, dari sales sampai ke packing barang. Saya tinggal pos je. Alhamdulillah, walaupun buat dalam scale yang kecil kerana terhad dengan commitment lain, hasilnya semakin bagus dari masa ke semasa. Kalau buat lebih sikit gaji lepasan Degree pun boleh dapat. Bolehlah bantu serba sedikit perbelanjaan bulanan.

Reward

Reward ni tak semestinya benda2 mahal, selalunya tentang spend masa, biasa lepas saya balik dari site, meeting or habis kerja, saya akan tanya isteri nak pergi mana. Selalunya nak pergi cari barang2 rumah macam barang2 basah, pergi taman ke or pergi makan (Kalau bawak pergi pasar malam, dia punya senyum sampai ke dahi terus). Balik saja sampai rumah takde rest2, terus kluar. Kalau rest jawapnya memang malas. Reward ni penting sebab duduk seharian di rumah memang boleh tepu. Jadi kene bawak keluar.

Ini antara perkara-perkara yang saya buat untuk suri rumah saya. Saya kongsi kan perkara ini adalah kerana ramai rakan-rakan saya berkongsi cerita mahukan isteri menjadi suri rumah sepenuh masa. Tidak kurang juga mahu isteri berniaga secara online.

Nasihat saya, jika kita benar-benar mahu isteri menjadi suri rumah. Jangan hanya bercakap, tapi tunjukkan effort dan keep supporting your wife. Percayalah. Kunci rezeki itu ada di dalam rumah. Iaitu isteri dan anak-anak. – mw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *