Lim Kit Siang dipinggirkan dalam Pakatan bukti DAP hilang kuasa.

18/7/2017– Jika ada yang mempercayai parti rasis dan cauvinis DAP merupakan parti yang telus, bukan anti perkauman dan mampu membuat rakyat tenang di bawah pimpinan mereka, itu merupakan satu kesilapan yang besar kerana mempercayainya.

Walaupun parti yang diterajui Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng itu sering melaung-laungkan bahawa parti itu akan membawa kemakmuran, bukan parti anti perkauman dan lain-lain lagi kata-kata manis yang dikatakan, itu semua hanya satu lakonan dan ‘umpan’ untuk rakyat menyokong parti itu sahaja.

Segalanya akan berubah setelah mereka dapat apa yang mereka usahakan selama ini. Kemudian janji hanya tinggal janji. Rakyat pula menderita dibawah pimpinan mereka. Itulah sikap tidak bertanggungjawab yang sering ditonjolkan oleh parti rasis dan cauvinis DAP.

Walau apa pun, DAP yang kononnya menekankan demokrasi dan keadilan, dan menjadi parti komponen terbesar di Pakatan Harapan dengan 36 Ahli Parlimen, harus tegas mengikut sistem demokrasi Westminster United Kingdom yang digunakan oleh Malaysia dan memimpin kerajaan sekiranya kemunculan roket yang pernah cuba merampas kuasa persekutuan dan memilih ketua parti sendiri menjadi Perdana Menteri yang baru.

Pengerusi Biro Publisiti MCA, Datuk Chai Kim Sen berkata daripada membiarkan Naib Pengerusi DAP Teresa Kok menuduh MCA tidak memahami makna ‘berkuasa dengan kuasa’, DAP harus segera mengumumkan calon Perdana Menterinya untuk membuktikan bahawa ia benar-benar berkuasa, dan memiliki kuasa sepadan dengannya.

Beliau menyifatkan ketiadaan Penasihat DAP, Lim Kit Siang dalam struktur kepimpinan baru Pakatan menunjukkan penghinaan, diskriminasi dan tidak suka pakatan gabungan terhadap Kit Siang.

“Adakah mereka berfikir bahawa dia cacat dalam imej dan watak, atau ‘box-office poison’?

“Bagaimanakah DAP boleh menyembunyikan wajahnya yang menakutkan untuk bertolak ansur dengan penghinaan itu.

“Sebaliknya, parti itu seolah-olah bersetuju dengan senyap bahawa Kit Siang adalah ‘box-office poison’ dan dengan gembira menerima jawatan yang lebih rendah kedudukan Timbalan Presiden, Naib Presiden dan Bendahari yang diperuntukkan. Adakah ini cara pihak yang berkuasa harus diperlakukan?,” soal Chai.

Ketika Timbalan Presiden MCA, Datuk Sri Dr Wee Ka Siong mengatakan bahawa DAP berkuasa dengan nama sahaja, Teresa menolak dengan mengatakan bahawa MCA tidak memahami makna ‘berkuasa dengan kuasa’ tetapi berhenti menyalahkan Pakatan yang mengetepikan Kit Siang.

“Jadi, bagaimanakah DAP menyatakan statusnya sebagai parti berkuasa? Dengan membenarkan Kit Siang dipinggirkan?

“Malaysia kini dipimpin oleh Perdana Menteri keenam sejak Kemerdekaan. Jangka hayat politik Kit Siang juga hidup melalui banyak Perdana Menteri dan dia telah memarahi mereka semua.

“Keutamaan dan statusnya sebagai ahli politik pembangkang tidak ada,” kata Chai.

Tambahnya, sudah tiba masanya, parti rasis dan cauvinis DAP memberi isyarat kepada puak Pakatan Harapan bahawa Malaysia mengamalkan sistem demokrasi Westminster.

“Dan oleh itu, sekiranya Pakatan menang dalam pemilihan umum yang akan datang, Perdana Menteri hanya harus berasal dari parti komponen dengan bilangan kerusi tertinggi, iaitu DAP.

“Tetapi masalahnya ialah, DAP berani atau tidak untuk membuat pengumuman? Adakah ini bagaimana pihak berkuasa harus berkelakuan?,” katanya. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *