Mahathir Semakin Terdesak

Oleh Raja Petra Kamarudin

Tun Dr Mahathir Mohamad benar-benar terdesak kerana tindakannya untuk menyingkirkan Perdana Menteri Najib Tun Razak pada sebelum Julai 2015 telah gagal dengan teruk dan tiada perkembangan dalam pelancaran dinasti politiknya dengan melantik anaknya, Mukhriz, sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia dan akhirnya Perdana Menteri.

Apa yang lebih membimbangkan Mahathir adalah hakikat bahawa bukan sahaja dinasti politiknya tidak akan berlaku tetapi empayar perniagaannya sedang menghadapi ancaman untuk runtuh juga. Sebaik sahaja Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenalpasti bahawa bukan sahaja Bank Negara kehilangan wang yang bersamaan dengan RM99 bilion hari ini tetapi sebahagian besar daripada wang itu dicuri, Mahathir akan melihat hartanya dilelongkan.

Pakatan Harapan berharap dapat membawa 30 soalan, semuanya berkaitan dengan 1MDB, ke Parlimen tetapi gagal. Isu 1MDB adalah satu-satunya yang mereka ada untuk menentang Najib jadi mereka fikir jika mereka boleh membawa soalan-soalan ini ke Parlimen maka mereka dapat memberikan nafas baru kepada isu yang boleh dianggap sebagai telah mati.

Apabila itu gagal, Matthias Chang datang dengan idea menggunakan Parlimen UK untuk menyerang Parlimen Malaysia. Matthias kemudian merangka “Memo Terbuka Untuk Delegasi Parlimen Westminster ke Malaysia” (yang anda boleh baca di bawah) dan memberitahu Sarawak Report untuk menerbitkannya.

Pada dasarnya keseluruhan surat kepada “Delegasi Parlimen Westminster ke Malaysia” bertumpu tentang 1MDB dan hakikat bahawa Pakatan Harapan tidak dapat menggunakan Parlimen Malaysia untuk memainkan perkara 1MDB. Mahathir dan Pakatan Harapan berharap Ahli Parlimen Britain akan pergi ke Malaysia dan akan memarahi Ahli Parlimen Malaysia seperti seorang guru sekolah Inggeris yang memarahi pelajar sekolah.

Kami tidak dapat membayangkan satu delegasi Anggota Parlimen Britain yang membuat lawatan ke India supaya mereka boleh memarahi Ahli Parlimen India kerana mereka tidak mentadbir India seperti yang Britain mahukan. Atau adakah orang Amerika akan menerima Theresa May menelefon Donald Trump dan memarahi beliau kerana tidak mentadbir Amerika dengan betul dan untuk mendapatkan Rusia untuk membantunya memenangi pilihan raya presiden AS?

Mahathir mesti benar-benar terdesak untuk meminta Matthias membuat ‘Surat Terbuka’ ini – dan Matthias memang gila untuk meminta Sarawak Report untuk menerbitkannya. Semasa Mahathir menjadi Perdana Menteri, jika British (atau orang Australia, Amerika, dan lain-lain) membuka mulut mereka dan mengatakan satu perkara kecil mengenai Malaysia, atau cara beliau mentadbir Malaysia, Mahathir akan mengamuk.

Margaret Thatcher pernah mengatakan sesuatu yang menyinggung perasaan Mahathir dan beliau mengeluarkan dasar “Buy British Last” dan melancarkan boikot ke atas barangan dan perkhidmatan British. Mahathir tidak akan membenarkan mana-mana kerajaan asing atau pemimpin asing memberi komen mengenai beliau atau Malaysia. Dan jika ada yang bekerja dengan negara-negara asing untuk mengkritik Malaysia, beliau akan memanggil mereka pengkhianat yang kewarganegaraannya harus dibatalkan dan mereka harus diisytiharkan sebagai orang tanpa kerakyatan.

Ya, jika Mahathir dapat mengawal semuanya, beliau akan melakukan apa yang Korea Utara lakukan kepada mereka yang bekerjasama dengan Korea Selatan. Malangnya satu-satunya yang boleh dilakukan oleh Mahathir ialah menahan mereka tanpa perbicaraan di bawah ISA atau memenjarakan mereka atas tuduhan meliwat. Matthias bernasib baik Perdana Menteri hari ini adalah Najib dan bukannya Mahathir kerana jika tidak beliau tidak akan berani membuat surat itu dan meminta Sarawak Report untuk menerbitkannya kerana mengetahui bahawa perkara itu akan menjadi perkara terakhir yang dilakukannya.

Dalam erti kata itu, terdapat lebih banyak kebebasan dan demokrasi di bawah Najib jikalau Matthias boleh menulis apa yang beliau tulis di bawah dan masih kekal seorang lelaki yang bebas. Di bawah Mahathir anda akan ditahan sebelum anda dapat menulisnya kerana Mahathir berkata, “Kami menggunakan ISA untuk menahan orang walaupun sebelum melakukan jenayah, dan sementara mereka masih memikirkan untuk melakukan jenayah itu, kerana ISA adalah undang-undang pencegahan.” Ya, itulah yang dikatakan oleh Mahathir untuk menjelaskan mengapa beliau menangkap orang hanya kerana berfikir untuk menulis surat di bawah.

*****************************************

Memo Terbuka kepada Delegasi Parlimen Westminster ke Malaysia

Ahli Yang Terhormat,

Apabila anda tiba di Kuala Lumpur lewat minggu ini anda akan mendapati Parlimen sedang bersidang. Jangan tertipu.

Ia diadakan hari ini selepas beberapa bulan tidak aktif dan akan berehat pada 12 Ogos, dengan jumlah sebenar 12 hari bersidang.

Ia juga bersidang selama kurang daripada sebulan pada bulan Mac dan akan bersidang semula hanya pada bulan Oktober selama kurang dari sebulan (jika itu tidak terganggu oleh rancangan untuk pilihan raya kilat, yang kemungkinannya akan berlaku). Secara keseluruhannya, hanya 57 hari dalam satu tahun, membolehkan ahli parlimen Malaysia yang mendapat bayaran yang tinggi untuk menjalankan tanggungjawabnya sebagai wakil dengan berkesan sebagai seperti hobi sambilan.

Walaupun semasa bersidang mereka juga tidak dibenarkan menjalankan tugas utama mereka, iaitu untuk menggesa kerajaan untuk dipertanggungjawabkan memberi jawapan tentang perkara yang menjadi kebimbangan.

Di Malaysia, eksekutif mengabaikan ‘parler’ di parlimen dan bertindak sendiri untuk menapis setiap soalan yang MP dibenarkan untuk bertanya. Prinsip-prinsip keistimewaan parlimen dan kebebasan bersuara telah dicampakkan ke dalam tong sampah kerana sistem ini yang menafikan begitu sahaja sebarang perbincangan mengenai isu-isu yang janggal.

Oleh itu, anda tidak akan terkejut mendengar bahawa semua soalan oleh ahli parlimen pembangkang mengenai isu semasa yang paling mendesak hari ini, iaitu skandal penyalahgunaan berbilion wang awam oleh Perdana Menteri sebagai ‘tidak sesuai’ di permulaan sesi ini.

Sebab utama untuk ‘penapisan’ ini adalah Standing Order 23(1)(c), yang menyatakan bahawa “soalan tidak boleh mengandungi sebarang hujah, gangguan, pendapat, imputasi, gelaran atau ungkapan yang mengelirukan, ironi atau menyinggung, juga soalan itu tidak boleh bersifat remeh atau ditanya untuk mencari maklumat mengenai perkara-perkara remeh”.

Terdapat beberapa syarat lain yang serupa yang mungkin digunakan secara alternatif.

Orang yang menentukan sama ada sesuatu adalah “remeh” atau mengandungi “kesimpulan” atau “menyinggung” atau apa sahaja, adalah Yang di-Pertua Dewan yang dibantu oleh kakitangan yang dikawal kerajaan. Di Malaysia, Speaker adalah bukanlah dwipartisan untuk melindungi kepentingan Ahli Parlimen, beliau bertindak atas arahan Perdana Menteri, seolah-olah beliau adalah guru kelas dan Najib adalah guru besar. Speaker semasa, seorang Senator yang tidak dipilih, dilantik oleh Kerajaan pada tahun 2008.

Ini mengalihkan asas sistem demokrasi kita (di mana Malaysia ditubuhkan berdasarkannya) iaitu rakyat adalah berdaulat, maka wakil mereka di Parlimen berhak untuk bertanya apa yang mereka mahukan (bahasa kasar dan kritikan dikecualikan).

Berikutan kepada penyalahgunaan prosedur yang sah ini, Yang di-Pertua Dewan telah menapis semua soalan yang menyusahkan Najib, termasuk soalan mengenai mengapa Perdana Menteri menggunakan RM9.5 juta yang dicuri dari 1MDB untuk secara peribadi membayar pendakwa khas semasa perbicaraan pemimpin pembangkang? Pembebasan Anwar sebelum ini bertukar kerana rayuan oleh pendakwa raya.

Perkara di atas seolah sesuatu yang munasabah pada anda, terutamanya kerana pendakwa sebelum ini mendakwa beliau berkhidmat secara percuma ‘untuk kebaikan negara’ – itu sendiri sudah berbunyi pelik.

Anda juga mungkin mahu bertanya bagaimana mungkin pembebasan untuk tuduhan jenayah boleh dirayu sebegitu, tanpa bukti lanjut yang timbul atau perbicaraan semula terhadap kes itu?

Tetapi, sekarang anda mungkin sudah sedar bahawa anda berada di kawasan dengan sebuah demokrasi palsu dan institusi palsu, di mana hakim-hakim yang lebih tinggi pada umumnya dipercayai bertindak atas arahan Najib (walaupun anda dipenjarakan kerana menyuarakan pendapat itu, yang telah dianggap bersifat ‘menghasut’).

Satu lagi soalan oleh pembangkang yang telah ditapis adalah kenapa PM sendiri membayar RM10 juta daripada wang yang dicuri kepada Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan hanya beberapa minggu sebelum pilihan raya sebelum ini?

Najib telah lama dipaksa untuk mengakui bahawa beliau telah membayar untuk pilihan raya yang lalu, mencurahkan ratusan juta ringgit ke dalam tabung parti politiknya sendiri, anggota parlimen bersekutu, dan sebagainya – beliau tidak menafikannya. Beliau hanya berhujah tentang sama ada wang itu dicuri dari wang rakyat Malaysia sendiri atau ‘disumbangkan’ oleh kuasa asing (kerabat diraja Saudi yang palsu atau tidak mahu dikenali), yang merupakan alasan terbaik yang beliau berikan ketika itu.

Pilihlah, semunya haram, sebab itulah Perdana Menteri tidak mahu menjawab soalan mengenai 1MDB, pemenjaraan palsu pemimpin pembangkang atau apa-apa perkara sensitif seperti itu.

Bukannya rakyat Malaysia gembira dengan keadaan ini. Kebanyakan menyedari perkara ini.

Pada masa Najib menjadi Perdana Menteri pada tahun 2009, beliau bersungguh mahu mengawal semuanya: menaikkan status dirinya ke autokratik penuh; secara peribadi membolehkan dirinya mendapat akses kepada sebahagian besar kewangan negara itu dan menjadikan dirinya sebagai ikon politik dan agama, sejajar dengan sistem di negara-negara Teluk tertentu yang sentiasa beliau puji. Di KL mereka telah menggelarkannya sebagai ‘The Emperor’ atau ‘Crime Minister’, tidak pernah seorang demokrat yang betul.

Orang ramai mengingati masa yang lebih baik dan mereka kecewa dan marah dengan keadaan mereka di bawah Najib, di mana apa yang diperlukan adalah pembaharuan. Walau bagaimanapun, Najib menipu dalam pilihan raya dan beliau juga pemberi rasuah teratas dunia. Mereka takut mereka mungkin tidak dapat mengusirnya.

Ambil contoh orang-orang Ahli Parlimen yang telah menjadi boneka kerana penyalahgunaan prosedur yang keterlaluan oleh beliau – pada 2015 beliau bukan hanya memberi mereka kenaikan gaji untuk kerja yang tidak wujud mereka, malah lebih daripada dua kali ganda gaji mereka. Sebenarnya, beliau hampir menaikkan sebanyak tiga kali ganda: gaji naik dari RM6,500 sebulan kepada RM16,000!

Beliau ingat itu akan mengunci mulut mereka. Sejak itu, Najib jarang sekali pergi ke Parlimen di Putrajaya. Beliau pernah menjelaskan bahawa beliau mempunyai banyak perkara lain yang perlu dilakukan daripada membuang masa menjawab soalan Ahli Parlimen: seperti menziarahi negara asing dan membuat PR dan lain-lain.

Sebaliknya, penggubal undang-undang, menteri-menteri junior disuruh menjawab soalan-soalan itu, yang mana mereka tidak dilengkapi untuk menjawab sebarang isu tambahan. “Mereka selalu mengatakan mereka perlu merujuk dan bertanya,” kata seorang pengkritik kepada Sarawak Report.

Apa yang mahu dilakukan oleh semua orang ialah menyingkirkan Najib dari undi, kemudian membawa pembaharuan yang akan membetulkan keadaan ini; membetulkan semakan dan imbangan; memulihkan institusi bebas dan membawa wakil rakyat kembali ke posisi mereka sebagai kuasa berdaulat dalam negeri.

Walau bagaimanapun, rakyat Malaysia telah didorong untuk meminta bantuan luar. Walaupun pasukan domestik kini telah bergabung merentasi spektrum politik untuk memperjuangkan penghapusan ‘Emperor’ yang korup, mereka mengatakan keadaan sudah sangat dasyat sehinggakan mereka memerlukan pengadil luar yang tidak berat sebelah untuk memastikan pilihan raya dilakukan dengan adil.

Mereka juga bimbang Najib sedang memberi alasan untuk menggunakan kuasa kecemasan baru dan tidak berperlembagaan yang akan membolehkan beliau mengawal negara secara sendirian sepenuhnya tanpa merujuk kepada monarki atau orang lain – dan mentadbir seperti yang beliau mahukan.

Ahli Parlimen beliau yang patuh setuju dengan rang undang-undang ‘Keselamatan Negara’ selepas ia diperkenalkan larut malam pada hari terakhir sesi parlimen tahun lepas. Oleh itu, sekarang Najib berfikiran untuk mengabaikan pilihan raya atau mengabaikan keputusannya, jika perlu.

Atas sebab inilah rakyat Malaysia meminta penglibatan segera oleh negara-negara seperti UK. Mereka mahu melihat tindakan penguatkuasaan terhadap hal ehwal 1MDB – kini memandangkan hakikat pengubahan wang haram telah dikenal pasti – termasuk waran yang dikeluarkan terhadap pelaku.

Juga, penting dan penting, mereka meminta pemantauan di luar ketika datang ke pilihan raya akan datang.

Najib bercadang untuk menipu: beliau telah bermain dengan daftar pilihan raya selama berbulan-bulan dan sudah mula mengumumkan pemberian rasuah; tetapi ia adalah ketidakjujuran di kotak undi yang orang-orang pembangkang paling bimbangkan.

Perkara ini adalah perkara yang serius dan menjadi kewajipan anda sebagai Anggota Parlimen Komanwel untuk mula melobi sekarang untuk menjadi sebahagian daripada proses memastikan sekurang-kurangnya ada sedikit standard dan pengawasan dalam pilihan raya yang akan datang ini – walaupun ini satu-satunya perkara yang anda lakukan yang bernilai ka atas apa yang pasti akan menjadi perjalanan yang sangat menyenangkan ke KL.

Perkara ini bukan hanya penting kepada rakyat Malaysia sahaja. Ia juga penting kepada UK, tidak kurang kerana menjelang 2020 sesiapa yang mentadbir Malaysia akan memegang jawatan tertinggi sebagai Pengerusi Komanwel. Ini akan memberi sedikit kredit kepada reputasi Komanwel yang sudah rapuh jika ia dipimpin oleh orang yang telah menjadi kleptokrat yang paling dikenali di dunia dan penindas keadilan di negaranya sendiri.

Jadi, kini ia adalah tanggungjawab anda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *