Petua Untuk Membuang Lemak Degil

Resepi yang dikongsikan oleh Puan Tengku Wdec, Resepi ni datang dari seorang wanita berbangsa cina. Badan memang cantik. Luar dalam cantik. Tak payah susah-susah beli jamu/detox atau herba apa-apa yang kita tak tau entah bahan dari mana. Jadi cuba resepi tradisional ni untuk dalaman dan luaran.

Cuma guna 3 jenis bahan semula jadi.

Cara penyediaan :

1. Potong halus 3 bahan :-
3 biji lemon (jangan buang kulit) potong
3 labu bawang putih (buang kulit) potong
2-3 inci halia (buang kulit) potong

2. Campur bahan tadi bersamaan 1.5 liter air

3. Rebus selama 6-8 jam (slow cooker)

4. Sejukkan dan blend (akan jadi pekat macam pati)

5. Tapis or tak terpulang. Saya tak tapis ?

6. Lepas tu dah boleh minum

NOTA:

*Lemon tu beli yang tempatan. Jangan beli yang diimport (dah disembur bahan kimia) sebab rasa agak pahit. Nak kurang pahit campur dengan madu.

*Jangan risau pasal bau bawang sebab bau akan hilang bila dah campur dengan bahan lain.

*Mommy bf boleh minum. Yang best badan terasa ringan je. Dah minum jadi ketagih je. Memang betul-betul banyak khasiat.

*Jika guna dapur gas. Gunalah api yang paling perlahan, jika api kuat ia akn kering. Ada yang tak tau slow cooker tu apa. Macam periuk nasi dalamnye tembikar. Boleh masak 8 jam. Tak risau hangus ke kering. Masak dari malam, pagi tu boleh off. Kalau atas dapur gas biasa sendiri mau ingat laa.

Ambil sebelum breakfast untuk kurus, perut kempis dan pelbagai lagi khasiat.

Cara minum:

1. Setiap pengambilan ambil 2 sudu + madu 1 sudu. Ambil pagi sebelum breakfast (perut kosong) dan malam sebelum tidur

2. Selebihnya simpan dalam peti dan amalkan setiap hari

Kelebihan/khasiat:

3. Nak kurus + perut kempis + buang toksin + buang air lawas + untuk dalaman wanita + buang angin + badan ringan + macam-macam lagi khasiat.

Khasiat lemon bila diamalkan setiap pagi (especially diamalkan setiap pagi).

1) Minum air lemon sebelum makan/minum apa-apa pada waktu pagi dapat fine tune sistem penghadaman kita dan mencegah daripada masalah seperti perut kembung, angin dan heartburn.

2) Lemon ni bersifat antiseptik dan memang terer dalma “membersihkan” hati kita (bukan masalah emosi ya), selain buah pinggang dan darah kita. Kiranya, kita akan berasa lagi selesa dan lebih bertenaga!

3) Lemon merupakan sumber vitamin C yang utama. Kalau kita minum pagi-pagi lagi, kita dah tak yah risau untuk memenuhi kuota vitamin C kita. Lemon juga kaya dengan mineral seperti potassium, kalsium dan magnesium.

4) Ramai yang ingat lemon ni ada acidic effect dalam badan kita. Tapi sebenarnya keadaan ini ditentukan oleh cara kita amalkannya. Kalau kita amalkannya sebelum makan apa-apa, lemon sebenarnya dapat mengalkalikan badan kita, iaitu pH dalam badan kita dapat diseimbangkan.

5) Of course, kalau sebut tentang vitamin C, mestilah efeknya pada kulit kita pun bagus. Kulit kita akan jadi lagi cantik, bukan saja sebab vitamic C dia, tapi kebaikkan lemon yang ada efek antibiotik, antioxidant dan cleansing secara keseluruhan. – atl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *