Tindakan DoJ AS TIDAK Akan Menjatuhkan Najib

Oleh Raja Petra Kamarudin

Lihat ucapan Lee Kuan Yew dalam video di bawah.

Kuan Yew menghentam dua daripada tiga agama Ibrahim. Beliau menghina agama Kristian dan Islam tetapi tidak Yahudi. Kenapa? Terdapat tiga agama dalam agama Ibrahim dan agama Yahudi adalah akar bagi agama Kristian dan Islam. Malah, undang-undang yang paling kontroversi iaitu Hudud sebenarnya adalah undang-undang Ibrahim. Ia datang dari Old Testament. Dan, sebenarnya, undang-undang Ibrahim adalah lebih teruk daripada undang-undang Syariah dan sebenarnya ada 613 dan bukannya hanya Sepuluh Perintah.

Kuan Yew tahu bahawa jika beliau menyerang agama Yahudi bersama Kristian dan Islam, beliau akan mendapat masalah yang serius. Sekiranya beliau menghentam agama Yahudi, beliau akan dituduh melakukan jenayah benci. Malah, jika Kuan Yew telah mempersoalkan pembunuhan itu dan berkata beliau meragui sama ada enam juta orang Yahudi benar-benar dibunuh oleh Nazi, beliau akan ditimpa masalah yang besar. Singapura akan dikutuk sebagai negara paria dan Kuan Yew akan dihina oleh masyarakat antarabangsa.

Mahathir membuat kesilapan dengan melakukan ini. Beliau mengutuk orang Yahudi (dan juga mengatakan bahawa orang Yahudi mempunyai hidung bengkok). Ini adalah ketika Mahathir marah dengan George Soros. Jadi beliau menyalurkan kemarahannya kepada setiap orang Yahudi di dunia dan bahkan mengatakan bahawa Amerika adalah proksi Israel dan bahawa orang-orang Yahudi menguasai dunia melalui Amerika.

Tidak lama selepas itu, ketika Mahathir memecat Anwar Ibrahim dan memenjarakannya, saya pergi ke Washington dan menghabiskan dua minggu di sana melobi untuk Anwar. Saya meminta Kongres AS untuk mengisytiharkan Anwar sebagai tahanan politik dan ‘Prisoner of Conscience’. Dalam taklimat saya kepada Kongres AS, saya memberitahu mereka bahawa Mahathir adalah anti-Yahudi dan mengaitkan apa yang dikatakannya. Itu sudah cukup untuk mendapatkan mereka memihak kepada Anwar dan mengisytiharkan Mahathir sebagai musuh ‘free world’.

Mahathir fikir beliau pandai dalam tindakan DoJ AS terhadap Perdana Menteri Najib Tun Razak dan 1MDB. Sebenarnya saya telah melakukan perkara yang sama pada tahun 2000. Jadi kami tahu bagaimana permainan ini dimainkan. Apa yang diperlukan hanyalah wang. Kami menggunakan firma lobi Washington untuk mengendalikan projek ini dan memberi mereka kontrak selama enam bulan. Dan saya secara peribadi bertemu dengan beberapa ahli Kongres AS untuk memberi penjelasan mengenai keadaan di Malaysia.
Dalam satu taklimat kepada Human Rights and Foreign Affairs Committee, Pengerusi menghentikan saya separuh jalan dan berkata, “Biar saya cuba memahami apa yang anda katakan. Anda mengatakan Anwar adalah orang yang baik dan Mahathir adalah orang yang jahat, betulkan?”

Saya berkata ya dan beliau bertanya kepada saya apa yang saya mahu AS lakukan. “Adakah anda mahu AS mengenakan sekatan perdagangan ke atas Malaysia sehingga Mahathir membebaskan Anwar dari penjara?”

Saya memberitahu Pengerusi bahawa itu hanya akan menyakiti rakyat Malaysia. Orang-orang seperti Mahathir terlalu kaya dan tidak akan terkesan dengan sekatan perdagangan dan rakyat biasa yang akan terkesan. Oleh itu, kami bersetuju dengan satu lagi tindakan (yang saya tidak dibenarkan untuk menyebut di sini kerana ia mungkin memberi idea kepada Mahathir).

Tidak lama selepas itu Cawangan Khas menahan saya selama dua bulan dan menyoal siasat saya dengan panjang lebar mengenai perjalanan saya ke Washington. Mereka memberitahu saya bahawa saya disyaki sebagai seorang agen AS yang bekerja untuk CIA. Mereka berkata walaupun mereka, sebagai pegawai Cawangan Khas, perlu menunggu satu minggu untuk visa AS mereka diluluskan tetapi saya mendapat kelulusan pada hari yang sama. Itulah bukti bahawa saya ialah seorang agen AS.

Apa yang ingin diketahui oleh Cawangan Khas adalah apa yang saya lakukan di AS, siapa yang saya jumpa, apa yang telah dibincangkan, dan apa yang akan dilakukan AS kepada Mahathir dan/atau Malaysia untuk memberi tekanan ke atas kerajaan untuk membebaskan Anwar dari penjara.

Sebenarnya, apa yang Mahathir lakukan dengan DoJ adalah permainan amatur. Sekiranya mereka memberi tugas itu kepada saya, saya akan melakukan kerja yang jauh lebih baik daripada Matthias Chang dan Khairuddin Abu Hassan. Najib perlu menganggap dirinya bertuah bahawa saya bersama beliau dan bukan dengan Mahathir. Jika tidak tindakan DoJ yang dilakukan oleh Mahathir dan orang-orangnya akan menjatuhkan Najib sekarang jika saya yang mengendalikan perkara itu.

Jika anda fikir DoJ AS akan dapat menjatuhkan Najib maka anda pasti tidak tahu tentang sejarah. Untuk lebih memahami apa yang akan berlaku, anda perlu mempelajari sejarah Asia Tenggara selepas Perang Dunia II. Sekalipun anda dapat meyakinkan Amerika bahawa Najib adalah diktator yang paling teruk dan kleptomaniak yang paling tamak dalam sejarah Asia Tenggara beliau tidak mungkin boleh menjadi lebih teruk daripada mereka yang memerintah Thailand, Vietnam, Taiwan, Korea, Filipina, Indonesia, dan sebagainya.

Adakah anda tahu bahawa pemerintah semua negara-negara Asia Tenggara adalah diktator yang dilantik Amerika sebagai pemimpin negara-negara tersebut? Amerika menghapuskan, kadang-kadang melalui pembunuhan, pemimpin yang lebih popular supaya diktator ini dapat berkuasa. Dan bukan sahaja mereka merompak negara mereka setelah mereka berkuasa, CIA sebenarnya membantu mereka menyeludup keluar kekayaan itu dalam bentuk emas untuk disimpan di tempat yang selamat. Apa yang anda fikir tujuan Air America? Air America menyeludup dadah, senjata, emas yang dicuri, dan lain-lain, di seluruh dunia bagi pihak diktator-diktator di Asia Tenggara dan Amerika Latin. Dan juruterbang dan krewnya adalah orang-orang CIA.

Jadi, demokrasi dan kebebasan, impian Amerika. Dan Amerika Syarikat akan melakukan perkara yang betul dan akan menghukum Najib kerana Mahathir memberitahu mereka Najib adalah pencuri. Anda lebih baik mengkaji sejarah Asia Tenggara selepas berakhirnya Perang Dunia II sehingga sekarang jika itu yang anda fikirkan. AS melakukan perjanjian dengan Yakuza Jepun dan Triad Taiwan lama sebelum anda mendengar mengenai CIA. Dan CIA membantu memindahkan dadah-dadah dan emas Yakuza dan Triad selagi kongsi gelap tidak melakukan bertindak terhadap boneka Amerika yang diletakkan pada banyak tahta di Asia Tenggara.

Janganlah berfikiran bahawa itu adalah pada masa yang lama dahulu dan Amerika tidak lagi berurusan dengan cara ini. Hanya ada satu cara untuk berurusan dan itu mungkin betul.

Mengapa anda fikir Mahathir menggunakan platform China untuk menyerang Najib? Mahathir mengatakan bahawa Najib menjual Malaysia kepada China dengan harapan AS akan mendengarnya. Tujuh belas tahun yang lalu kami menggunakan pendirian anti-Yahudi Mahathir untuk mendapatkan AS untuk memihak kepada Anwar dan bukannya Mahathir. Mahathir kini menggunakan pendirian pro-China Najib untuk cuba mendapatkan AS untuk memihak kepadanya menentang Najib. Helah yang sama yang kami gunakan pada tahun 2000, dan yang terbukti berjaya.

Tetapi ada satu perbezaan kecil. AS tidak fikir pendirian anti-Yahudi Mahathir akan mengubah apa-apa. Pendirian Najib yang dikatakan pro-China (menurut dakwaan Mahathir), bagaimanapun, boleh mengubah banyak perkara. Jadi AS tidak mampu untuk mengisytiharkan Najib sebagai musuh seperti apa yang mereka lakukan kepada Mahathir pada tahun 2000. Jika mereka berbuat sedemikian, dan Najib benar-benar mengambil pendirian pro-China, Amerika Syarikat akan rugi besar.

Sudah tentu, AS boleh memainkan teknik lama seperti dahulu. Mereka boleh memberitahu Najib bahawa selagi beliau kekal ‘neutral’ atau kekal pro-AS maka aduan Mahathir ke DoJ tidak akan pergi ke mana-mana kerana Amerika tidak pernah ingin menyakiti rakan-rakan mereka. Jadi kekal menjadi rakan Amerika dan Mahathir tidak akan dapat melihat impiannya untuk DoJ menjatuhkan Najib menjadi kenyataan. Dan bukankah Presiden Donald Trump ada mengatakan bahawa kepentingan AS diutamakan? Jadi, ia akan menjadi kepentingan AS untuk memihak kepada Najib menentang Mahathir.

Amerika mempunyai sistem di mana jika anda bekerja untuk negara menentang musuh negara, mereka akan memberi perlindungan kepada anda walaupun anda seorang penjahat. Jadi AS akan bekerjasama dengan penjenayah selagi anda bekerjasama dengan penjenayah yang lain dan/atau yang lebih dasyat. Selama 70 tahun AS telah melakukan ini di Asia Tenggara. Jadi, walaupun apa yang dikatakan oleh Mahathir ialah betul – bahawa Najib mencuri RM42 bilion wang 1MDB (dan yang mana AS tahu adalah tidak benar) – AS akan menimbang antara manfaat membantu Mahathir berbanding manfaat membantu Najib. Dan manfaat membantu Najib jauh lebih besar daripada manfaat membantu Mahathir.

Masalahnya ialah Mahathir mempunyai penasihat, pakar strategi dan jurucakap yang teruk bekerja untuknya yang tidak memahami bagaimana permainan itu harus dimainkan. Contohnya, blogger utama Mahathir – yang digelar LB1 (sama seperti Najib dipanggil MO1 dan Lim Guan Eng adalah PO1) – berfikir seperti seorang wartawan. Begitu juga Kadir Jasin, ahli strategi media Mahathir. Orang-orang ini tidak setanding dengan Boffin Boys dan pasukan media Najib (yang Lim Kit Siang juga akui adalah bagus). Dan itulah sebabnya Najib masih berkuasa walaupun selepas tiga tahun (dan Mukhriz ada memberitahu mahkamah bahawa tindakan untuk menyingkirkan Najib bermula pada tahun 2014).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *