Asap Vape Punca Berlakunya Serangan Jantung dan Strok?

Bertukar daripada rokok manual kepada rokok elektrik atau vape sebagai satu langkah untuk berhenti merokok bukanlah satu tindakan yang betul kerana bahaya yang terdapat pada vape adalah sama seperti rokok manual.

Menurut DailyMail, penyelidik daripada West Virginia University telah menjalankan penyelidikan mengenai vape ke atas tikus makmal dan hasilnya menunjukkan yang hembusan asap rokok elektrik atau vape boleh meningkatkan serangan jantung.

Di dalam kajian itu, ia menunjukkan yang dalam masa selama 1 jam sahaja arteri boleh mengecil sebanyak 30% dan menurut hasil kajian sebelum ini, ia menjelaskan yang pengecilan arteri boleh menjadi punca kepada serangan jantung dan strok.

Namun, hembusan asap itu bukan sahaja memberi kesan kepada arteri, tetapi, pembuluh darah tikus itu juga tidak mampu untuk mengurangkan tekanan darah. Oleh itu, peneliti telah menegaskan yang vape tidak sepatutnya dianggap selamat kerana kesan sampingannya adalah sangat tidak bagus.

Selain itu, di dalam kajian itu juga, peneliti telah melakukan eksperimen ke atas tikus dengan mendedahkan mereka kepada asap vape di dalam jangka masa yang panjang dan juga pendek. Hasil dari eksperimen itu mendapati tikus yang terdedah kepada asap vape selama 5 minit akan mengalami pengecilan arteri sebanyak 30% di dalam masa 1 jam.

Kemampuan arteri untuk mengembang menjadi berkurang dan itu merupakan punca berlakunya penurunan tekanan darah. Bagi tikus yang terdedah pada asap vape untuk jangka masa yang panjang, perkembangan arteri tikus itu menjadi kaku dua kali ganda lebih cepat daripada tikus biasa.

Hasil penemuan penyelidik itu akan dipersembahkan sepenuhnya di dalam Mesyuarat Perhatian Kardiovaskular: New Frontiers and Old Friends di Westminster, Colorado. –utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *