Cara untuk elakkan rambut rosak atau kusam

Rambut adalah bahagian tubuh yang juga perlu diberikan perhatian dan rawatan yang intensif. Kadang-kadang dalam melakukan rawatan rambut terjadi kesalahan-kesalahan kecil sehingga mengakibatkan rambut menjadi kering dan kusam.

Ini tentu saja akan memberi kesan besar pada penampilan anda secara keseluruhan. Masalah seperti rambut yang kusam bukanlah sesuatu yang begitu rumit, kerana rambut yang kusam boleh diperbaiki hanya dengan mengubah pola hidup yang sering dilakukan. Perubahan kecil terhadap gaya hidup anda akan membuat rambut mempunyai keindahannya kembali.

Bagi anda yang mempunyai masalah rambut yang kusam, anda tidak perlu bimbang lagi, baca lagi berikut ini cara memperbaiki rambut kusam.

Jangan cuci setiap hari

Hindarilah kebiasaan mencuci setiap hari, kerana tabiat ini akan menimbulkan masalah baru pada rambut anda. Penggunaan syampu secara berlebihan boleh menjadi pencetus utama rambut menjadi kering dan kusam. Apalagi jika ditambah dengan menggosok kulit kepala terlalu kasar.

Beri sedikit waktu, selang sehari dalam mencuci rambut, paling tidak sekali dalam 2 hari. Ketika melakukan mencuci, menggosok kulit kepala adalah hal yang salah, tapi berikanlah urutan ringan pada kepala agar peredaran darah pada kepala boleh menjadi lebih lancar.

Kurangkan ke salon

Gaya hidup yang memberikan tuntutan kepada para wanita untuk rutin ke salon merupakan salah satu penyebab utama terjadinya kekusaman pada rambut.

Rawatan yang dilakukan di salon seperti blow dryer, kriting, hingga secara intensif dan berlebihan sebaiknya dikurangkan. Rawatan berlebihan seperti ini akan membuat rambut menjadi panas sehingga rambut menjadi cepat kering, inilah yang akan membuat rambut menjadi kelihatan sangat membosankan.

Jangan bilas rambut dengan air panas

Kebiasaan mandi menggunakan air panas setelah melakukan aktiviti yang padat memang boleh memberikan kesegaran pada tubuh. Namun kebiasaan ini boleh merosakkan kesihatan rambut ketika air panas digunakan untuk membilas rambut, sehingga rambut akan menjadi kering dan kusam. Oleh itu, mulakan kebiasaan membilas rambut dengan menggunakan air sejuk.

Jangan ikat rambut ketika tidur

Bagi sebahagian orang, mengikat rambut sering dilakukan sebelum tidur agar boleh tidur lebih selesa tanpa terganggu dengan rambut. Namun ini adalah tabiat buruk kerana boleh menjadikan rambut menjadi kering dan kusam.

Ini semakin diburukkan lagi apabila anda sudah mengikat rambut seharian selepas beraktiviti. Oleh itu, kebiasaan untuk melepas ikatan rambut ketika tidur adalah cara memperbaiki rambut kusam yang sangat mudah untuk dilakukan.

Memberi nutrisi pada rambut

Rambut juga memerlukan nutrisi yang tepat agar dapat tumbuh secara sempurna. Oleh itu, biasakanlah untuk memberikan urutan pada kulit kepala dengan menggunakan minyak zaitun. Cara ini boleh anda lakukan kira-kira 30 minit sebelum mencuci. Selain minyak zaitun, anda juga boleh cuba menggunakan madu sebagai bahan untuk melembapkan rambut.

Anda juga boleh memberikan nutrisi pada rambut dengan menggunakan buah avocado. Cara ini boleh dilakukan dengan menggabungkan buah avocado dengan santan, kemudian aduk hingga menghasilkan tepung yang pekat. Sapukan adunan ini dan ratakan pada kulit kepala.

Memperbaiki rambut yang kusam bukanlah perkara yang sukar, anda hanya perlu mengubah gaya hidup dan tabiat anda. Biasakanlah untuk melakukan perkara kecil di atas agar anda boleh mendapatkan rambut yang sihat dan indah.

Sumber – aliffchannel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *