DAP sebenarnya berangan seperti Mat Jenin untuk tawan Putrajaya.

1 – Kenapa DAP terlampau takut bila PAS mahu bertanding dikawasan-kawasan melayu pada PRU14 nanti? Mengapa pula hasrat PAS untuk mencari sokongan pengundi melayu tanpa bantuan Pakatan Harapan, dipandang rendah oleh pemimpin-pemimpin DAP khususnya Guan Eng?

2 – Pasti jika PAS masih bersama didalam gerombolan Pakatan, nada yang disuarakan oleh Guan Eng sangat berbeza. PAS pastinya dikatakan akan mampu untuk menawan semua kerusi melayu di kubu kuat UMNO. PAS juga akan digambarkan sebagai parti melayu yang paling kuat kerana mendapat sokongan Pakatan.

3 – Malangnya kini PAS dianggap sebagai Mat Jenin oleh Guan Eng. Keluar Pakatan teus jadi Mat Jenin, tapi jika berada didalam kubang pembangkang, PAS dilambung sebagai Badang yang sangat gagah perkasa. Betapa murahnya politik yang Guan Eng amalkan didalam Pakatan.

4 – Inilah yang dikatakan sikap ‘habis madu sepah dibuang’. Masa bersama semuanya indah belaka, tapi bila sudah ‘bercerai’, yang cantik pun dikatakan buruk akibat dari rasa cemburu dan juga tidak puas hati. Sangat memalukan sikap Setiausaha Agung DAP ini.

5 – Jika Guan Eng menganggap PAS sebagai Mat Jenin kerana mahu menambah kerusi di pilihanraya umum yang akan datang, DAP juga seharusnya jauh lebih teruk daripada angan-angan Mat Jenin sebenarnya. PAS hanya bercita-cita mahu mencari kemenangan di kerusi-kerusi UMNO sahaja, tetapi DAP pula berangan besar mahu menawan Putrajaya.

6 – Apakah DAP sudah hilang akal dan langsung tak sedar diri mengenai penolakan rakyat terhadap parti cauvinis mereka? Lihat sahaja bagaimana DAP menerima pengurangan undi di Pilihanraya negeri Sarawak sebelum ini. Adakah penolakan oleh pengundi cina ini dianggap petanda bahawa DAP mampu menang besar di PRU14 nanti?

7 – Dengan pelbagai isu-isu rakyat serta penyalahgunaan kuasa di negeri-negeri pentadbiran pembangkang, mampukah DAP melangkah kaki untuk menjajah pusat pentadbiran negara? Rakyat bukannya bodoh untuk termakan dengan segala helah politik serta alasan-alasan kurang matang dari DAP khususnya Guan Eng.

8 – Di Pulau Pinang sendiri ceramah-ceramah yang dianjurkan oleh DAP semakin hambar dan tidak mendapat sambutan. Ini jelas menunjukkan sambutan terhadap DAP semakin merosot jika dibandingkan dengan PAS mahupun Barisan Nasional. Mungkin Guan Eng lupa DAP menang besar di PRU13 adalah hasil bantuan PAS yang menghasut orang melayu.

9 – Tanpa sokongan dari PAS, amat mustahil untuk DAP mengulangi kecemerlangan mereka di PRU14 nanti. Silap haribulan, Guan Eng pun ‘bungkus’ dari menjadi Ketua Menteri di negeri ini. Jangan ambil mudah sumbangan dan kekuatan PAS. Walaupun mereka kelihatan perlahan, namun wala’ ahli serta jemaah mereka terhadap Presiden parti sangat tinggi. – Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *