Guan Eng Telah Di ‘Checkmate’ Oleh Rahman Dahlan

Oleh Lim Sian See

Guan Eng mengesahkan bahawa pengurangan besar dalam hutang Negeri Pulau Pinang disebabkan oleh bantuan Kerajaan Persekutuan.

Pagi ini, Lim Guan Eng mengeluarkan kenyataan akhbar yang sangat panjang sebagai tindak balas kepada Rahman Dahlan yang mencabar Guan Eng untuk membatalkan penstrukturan semula air 2011 jika Kerajaan Pulau Pinang masih mahu mendakwa mereka telah berjaya mengurangkan hutang negeri mereka sebanyak 95%.

Pada dasarnya, jawapan Guan Eng mengesahkan bahawa hutang negeri dikurangkan oleh Kerajaan Persekutuan.

Alasan Guan Eng dalam kenyataannya ialah:
1) Hutang negeri telah disebabkan oleh kerajaan negeri BN sebelum ini jadi Persekutuan memang patut menanggungnya.

2) Negeri-negeri lain juga mempunyai perjanjian penstrukturan semula air jadi kenapa membatalkan Pulau Pinang sahaja dan tidak membatalkan yang lain?
(Tetapi negeri-negeri lain tidak menunjuk-nunjuk mengenai pengurangan hutang kerana perjanjian air Kerajaan Persekutuan – contohnya Perak memang mengurangkan hutang negeri mereka sebanyak 99% – tidak seperti Pulau Pinang yang tanpa rasa malu memuji diri sendiri)

3) Hutang negeri yang dibatalkan oleh Kerajaan Persekutuan adalah langkah yang tepat kerana Pulau Pinang harus menyerahkan aset tanah dan air kepada Kerajaan Persekutuan sebagai cagaran.
(Oh … jadi anda perlu menjual atau menyerahkan lebih banyak aset negara? Seolah-olah ini adalah sesuatu yang boleh dibanggakan)

Guan Eng juga mengesahkan bahawa hutang negeri tidak dibatalkan kerana RM655.24 juta dari hutang itu telah ditukarkan kepada 45 bayaran pajakan tahunan sebanyak RM14.56 juta.
(Hello .. anda masih membayar jumlah yang samalah. Pengurangan apa yang anda maksudkan?)

4) Rahman Dahlan bersikap kebudak-budakan dan cemburu dengan Pulau Pinang yang mempunyai hutang negeri yang rendah.
(Alasan apakah ini?)

Sikap biasa Ketua Menteri itu untuk melakukan serangan peribadi dengan memanggil orang “cemburu” dan “kebudak-budakan”?

Sebab mengapa anda mempunyai hutang negeri yang rendah adalah kerana Kerajaan Persekutuan membatalkan hutang itu (yang ditukar kepada bayaran pajakan tahunan) dan memberi geran sebanyak RM1.2 bilion kepada Pulau Pinang. Dan tiba-tiba Rahman bersikap kebudak-budakan dan cemburu? Kerana menekankan perkara ini?)

Saya juga perasan bahawa Guan Eng telah berdiam mengenai geran RM1.2 bilion yang diberikan sebagai sebahagian daripada perjanjian 2011 yang sama. Mengapa begitu malu untuk berkata mengenainya?

Sekiranya perjanjian 2011 ini dibatalkan maka hutang negeri Pulau Pinang tidak akan dikurangkan sebanyak 95% tetapi akan menjadi tiga kali ganda kerana mereka perlu mengambil kembali hutang 95% bernilai RM655 juta itu dan membayar semula geran sebanyak RM1.2 bilion yang diberikan oleh Kerajaan Persekutuan.

Kesimpulannya, Guan Eng tidak menyahut cabaran untuk membatalkan perjanjian 2011 itu dan memutuskan untuk memberi jawapan yang pelik.

Inilah penghujungnya.

Beliau telah di ‘checkmate’…

Bodoh punya Tokong! Masuk perangkap Rahman sepenuhnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *