Kisah Tun Abdul Razak Yang Tidak Diketahui

Oleh My Musing

Pertama, anda cuba merosakkan reputasinya, kemudian isterinya, kemudian bapanya, kemudian anak-anaknya, dan apabila semua itu gagal, anda mensasarkan kepada bapanya lagi. Apabila anda cuba merosakkan yang lain, saya tidak peduli. Itu bukan masalah saya tetapi masalah beliau. Tetapi apabila anda cuba merosakkan bapanya, saya tidak suka.

Ya, saya bercakap tentang PM kita, DS Najib Tun Razak. Saya tidak peduli jika anda semua menyebarkan pembohongan mengenainya atau keluarganya, kerana pada saya mereka masih belum membuktikan diri mereka. Tetapi apabila anda cuba menyebarkan perkara yang separuh benar tentang Tun Abdul Razak, saya tidak boleh terima.

https://1.bp.blogspot.com/-T5iN6UFowCQ/VqSoNhePGzI/AAAAAAAACW0/DtvJ48CZgf4/s280/2016-01-24%2B18.30.42.jpg

Perkara apa yang separuh benar?
Lihatlah foto ini. Ini adalah gambar Tun Abdul Razak sewaktu muda apabila beliau menyertai Malayan Civil Service, kemudian dikuasai oleh Tentera Imperial Jepun. Dengan foto ini, anda cuba membayangkan bahawa Tun Abdul Razak sebagai pengecut yang takut mati dan dengan rela menerima penguasaan asing.

https://1.bp.blogspot.com/-ZiweeuaAWi4/Ujl7munne2I/AAAAAAAAn-U/hQyeQzKzu74/s280/macai+kantoi.jpg

Ya, foto itu tidak dimanipulasi. Anda boleh mencari foto ini dalam banyak buku yang membincangkan era itu. Sekiranya foto ini boleh menyebabkan begitu banyak kerosakkan, mengapa Tun Abdul Razak tidak memusnahkannya ketika beliau menjadi PM? Kerana kebenaran penglibatannya jauh lebih patriotik daripada kita semua.

Anak muda bernama Abdul Razak
Perang Dunia Kedua berlaku ketika Abdul Razak belajar di Singapura di Stamford Raffles College. Dengan kajiannya terganggu, beliau dipanggil untuk kembali ke Kuantan.

Perang itu perang yang dasyat. Beliau melihat banyak kekejaman yang dibuat atas nama patriotisme. Beliau juga mungkin telah ternampak mangsa atau saudara beliau dalam pembunuhan beramai-ramai Sook Ching.

Ketika beliau tiba di Kuantan, berita tentang lelaki-lelaki muda yang diculik dan dipaksa bekerja di Siam mungkin telah sampai ke Kuantan.

Dalam Malayan Civil Service, Abdul Razak bertemu dengan Yeop Mahidin Bin Mohamad Shariff. Yeop Mahidin adalah seorang penjawat awam, iaitu seorang majistret. Beliau mahu berkhidmat mempertahankan negaranya, tetapi ketuanya menafikan impiannya untuk menyertai Rejimen Melayu.

Apabila perang meletus, Yeop Mahidin dengan cepat membentuk pasukan penentang yang beliau namakan sebagai Askar Wataniah Pahang. Unit ini dibentuk dengan kebenaran DYMM Seri Paduka Baginda Sultan Abu Bakar.

https://3.bp.blogspot.com/-Bc54VLM_Ovw/Ujl8LzkvoVI/AAAAAAAAn-c/Jzd9XmyfMOw/s280/tun+razak+wataniah.JPG

Melihat semangat Abdul Razak untuk berkhidmat untuk negaranya, Yeop Mahidin memberikannya tunjuk ajar, dan mengarahkan beliau untuk menyertai Malayan Civil Service untuk menjadi mata dan telinga untuk Wataniah.

Dalam Malayan Civil Service
Abdul Razak telah diarah bertugas kembali ke Pahang oleh pentadbiran Jepun. Perwatakannya yang sempurna membuat mereka memandang tinggi kepadanya dan melantiknya sebagai pembantu di Pegawai Daerah. Semasa di dalam hutan di Pahang, Yeop Mahidin secara senyap berjaya merekrut lebih daripada 200 orang Melayu untuk pasukan penentang itu (identiti beliau sebagai pengasas Wataniah tidak diketahui oleh orang-orangnya kerana beliau beroperasi melalui proksi).

Mereka tidak berjaya mendapatkan banyak bantuan kerana Force 136 pada mulanya tidak mempercayai mereka; tindakan Ibrahim Yaacob dan beberapa anggota Kesatuan Melayu Muda membantu tentera Jepun di Tanah Melayu menyebabkan British tidak mempercayai orang Melayu. Ketidakpercayaan itu begitu serius sehinggakan selepas Insiden Sook Ching, Pentadbiran Jepun memihak banyak kepada orang Cina. Salah satu tindakan pertama oleh orang Jepun adalah untuk memecahkan Kedah, Kelantan, Terengganu, dan Perlis dari Malaya dan memindahkan pemilikan kepada Siam sebagai hadiah kepada Siam kerana membenarkan tentera Jepun mendarat di Singgora.

Sebagai Penolong Pegawai Daerah, Abdul Razak perlu menyelaraskan banyak kegiatan dengan pasukan Imperial Jepun. Beliau berkawan dengan beberapa orang daripada mereka.

Pada masa yang sama, angkatan Wataniah melihat Abdul Razak sebagai pengkhianat kerana beliau bekerja dengan orang Jepun.

Wataniah sebagai sebahagian daripada Force 136
Wataniah akhirnya menjadi sebahagian daripada pasukan Force 136 apabila orang Inggeris mula mempercayai orang Melayu untuk melawan orang Jepun. Ini mungkin disebabkan oleh hakikat bahawa British menyedari sama ada mereka suka atau tidak, lebih separuh daripada penduduk Malaya adalah orang Melayu.

Masalah dalam pengintipan
Apabila aktiviti penentangan oleh Wataniah mula menggigit pasukan pendudukan Jepun, mereka mula mengesyaki barisan Malayan Civil Service yang telah menguruskan pergerakan Angkatan Tentera Jepun. Dalam satu serangan yang dilakukan oleh Wataniah, skuad seramai 20 orang telah berjaya menyerang dan membunuh 30 askar Jepun.

Salah seorang askar Jepun itu adalah seorang kawan kepada Yeop Mahidin, yang ketika itu adalah Majistret. Tidak mahu Yeop Mahidin ditangkap (beliau tidak tahu bahawa Yeop Mahidin adalah ketua Wataniah), beliau memberitahu kepada Yeop Mahidin untuk berhati-hati dengan Abdul Razak.

Yeop Mahidin dengan cepat membuat rancangan (mungkin melalui Ghazali Shafie, Menteri Luar Negeri Malaysia yang akan datang) yang melibatkan memerlukan Abdul Razak untuk ‘diculik’ oleh Wataniah, kononnya untuk dibunuh.

‘Penculikan’ itu berjaya kerana askar Wataniah tidak tahu Abdul Razak adalah agen mereka dan misi mereka adalah misi menyelamat. Hanyalah apabila Abdul Razak keluar dari kem Komandan mereka menyedari bahawa beliau adalah salah seorang daripada mereka.

Misi Menyelamat Sultan Abu Bakar
Khabar angin Jepun menyerahkan diri mula tersebar. Aktiviti MPAJA mula aktif dan Wataniah telah menerima khabar angin bahawa MPAJA merancang untuk menculik Sultan.

Apabila Abdul Razak dan pasukannya tiba untuk menyelamatkan Sultan, orang-orangnya menemui risalah yang ditinggalkan oleh orang Jepun yang menyatakan bahawa pembunuh Cina telah membunuh Sultan. Walaupun kemarahan membuak-buak, beliau mengarahkan orang-orangnya untuk mengumpul dan memusnahkan semua risalah itu. Tindakannya mungkin menyelamatkan orang-orang Cina di Kuantan daripada dibunuh oleh orang Melayu yang marah dengan kematian Sultan mereka.

Sultan kemudiannya ditemui selamat. Abdul Razak bukan sahaja menyelamatkan Sultan, tetapi juga menghentikan orang Melayu daripada terpedaya dengan helah pecah dan perintah tentera Jepun.

Tindakan Tun Razak – Jauh lebih berani daripada semua
Menjadi seorang askar berjuang untuk tanah air anda adalah satu perkara. Tetapi menjadi perisik di negara anda sendiri yang telah diduduki oleh musuh dan bekerja dengan musuh supaya anda dapat mendapatkan maklumat penting untuk orang-orang anda, itu adalah keberanian.

Sekiranya anda, ‘keyboard warrior’ yang tidak pernah menghadapi sebarang bahaya selain daripada jari terluka kerana kertas, cuba untuk memfitnahnya supaya orang akan membenci anaknya, anda adalah seorang yang gila.

PS: Saya telah melihat ramai orang yang mendakwa Kerajaan menyembunyikan sejarah sebenar supaya mereka dapat menggambarkan diri mereka dengan gambaran yang baik. Sebenarnya, terlalu banyak perkara yang berlaku dalam sejarah untuk dimasukkan ke dalam sukatan pelajaran kita. Ini adalah salah satu contohnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *