Kit Siang Berharap Beliau Tidak Pernah Mengenali Mahathir

Oleh Raja Petra Kamarudin

Ini adalah apa yang dikatakan DAP Liew Chin Tong semalam:

“Sejak perdamaian antara Anwar Ibrahim dan Dr Mahathir Mohamad melalui pembentukan struktur kepimpinan Pakatan Harapan pada 14 Julai, Pakatan Harapan mendapat begitu banyak sokongan tambahan.”

“Perdana menteri Najib Razak dan kepimpinan nasional Umno kelihatan sangat gelisah, memandangkan mereka kerap melakukan satu demi satu kesilapan. Yang terbaru adalah “pendedahan besar” keturunan India Mahathir oleh Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi, percubaan bersifat perkauman yang sangat keji untuk menghina bekas Presiden Umno itu. Tidak sampai dua minggu lalu, Najib berjanji untuk mengkaji kemungkinan mengiktiraf orang India Muslim sebagai Bumiputera.”

Mungkin Chin Tong patut melihat video ini dan melihat apa yang dikatakan oleh Anwar Ibrahim dan Rafizi Ramli mengenai keturunan India Mahathir sebelum beliau membuka mulutnya. Malah, Anwar yang pada tahun 1998 mencipta istilah ‘Mamak Bendahara’. Ini bukan sahaja merujuk kepada darah India Mahathir tetapi dalam tradisi Melayu bermakna seseorang yang merupakan pengkhianat kepada bangsa Melayu.

Adakah Chin Tong telah terlepas pandang hakikat bahawa Pakatan Harapan, termasuk Mahathir, telah merendahkan keturunan Bugis Perdana Menteri Najib Tun Razak dan telah menggunakannya untuk menghina Perdana Menteri? Hakikat bahawa Najib adalah darah Bugis telah digunakan berkali-kali untuk menghentamnya. Tetapi apabila anda menimbulkan isu bahawa Mahathir adalah darah India, itu menjadikan anda seorang yang bersifat perkauman. Ini menunjukkan betapa ceteknya pemikiran Chin Tong.

Sejak tahun 2008 DAP begitu bangga mengenai Tsunami Cina dan kira-kira 90% daripada pengundi Cina mengundi DAP dan sekutunya dalam Pakatan Rakyat, terutamanya PAS dan PKR. Sejak Jun 2015 – apabila DAP membubarkan Pakatan Rakyat dan menubuhkan Pakatan Harapan (tidak termasuk PAS) – mereka meramalkan bahawa PAS akan kalah dalam pilihan raya umum akan datang kerana tidak ada seorang pun pengundi Cina yang akan mengundi PAS. Malah, menurut DAP, satu-satunya sebab PAS memenangi begitu banyak kerusi dalam pilihan raya umum 2008 dan 2013 adalah kerana undi Cina.

Apabila orang DAP membuka mulut mereka, ia adalah orang Cina ini dan Melayu itu. Masa depan DAP terletak pada orang Cina yang membenci orang Melayu, Islam, Umno dan Barisan Nasional. Itulah sebabnya mereka memainkan isu Rang Undang-undang Pindaan Syariah (RUU355) dengan banyak sekali. Mereka memerlukan isu Syariah itu untuk membangkitkan kebencian yang mendalam di kalangan orang bukan Islam dengan harapan agar orang Kristian dari Sabah dan Sarawak tidak mengundi Barisan Nasional tetapi sebaliknya akan mengundi Pakatan Harapan. DAP juga berharap mereka akan menjadi benefisiari terbesar undi anti-kerajaan Sabah dan Sarawak.

Hanya orang bodoh sahaja yang tidak dapat melihat bahawa masa depan DAP dan Pakatan Harapan bergantung kepada menggunakan isu bangsa dan agama. DAP dan Pakatan Harapan perlu memainkan sentimen anti-Melayu, anti-Islam, anti-Umno dan anti-BN jika mereka mahu memenangi tidak kurang daripada 115 kerusi pada pilihan raya umum akan datang. Dan 115 kerusi ini mesti 55 dari DAP dan 60 dari PKR, PPBM dan PAN digabungkan. Dan bagaimanakah ini akan berlaku melainkan pengundi boleh dihasut untuk membenci orang Melayu, Islam, Umno dan Barisan Nasional?

Seperti yang dikatakan oleh Lim Kit Siang di Skudai pada hari Jumaat, Chin Tong berkata, “Sejak perdamaian antara Anwar Ibrahim dan Dr Mahathir Mohamad melalui pembentukan struktur kepimpinan Pakatan Harapan pada 14 Julai, Pakatan Harapan mendapat begitu banyak sokongan tambahan.”

Bagaimanakah Chin Tong membuat kesimpulan ini? Adakah beliau telah membuat kaji selidik mengenai lebih kurang 15 juta pengundi berdaftar sejak 14 Julai 2017? Berapa banyak daripada 15 juta ini yang menyokong Pakatan Harapan sebelum 14 Julai 2017 dan berapa ramai yang kini menyokong Pakatan Harapan sejak 14 Julai 2017? Dan bukankah 14 Julai hari feng shui yang tidak baik untuk merasmikan Pakatan Harapan? Kebanyakan orang Cina akan mengelakkan hari keempat dan ke-14 pada setiap bulan seperti kebanyakan hotel China tidak mempunyai tingkat 14 tetapi 13A diikuti oleh tingkat 15.

Chin Tong, seperti Kit Siang, adalah apa yang orang Melayu katakan sebagai tembak babi buta. Mereka berkata mereka sudah mempunyai lebih daripada 90% undi Cina dan bahkan menghampiri dengan 95%. Maka, undi Cina telah memuncak. Jadi bagaimana, seperti yang dikatakan oleh Chin Tong dan Kit Siang, sejak 14 Julai 2017 mereka telah melihat peningkatan dalam sokongan pengundi?

Chin Tong dan Kit Siang tidak bermakna mereka melihat peningkatan dalam sokongan Cina (kerana, seperti yang mereka sendiri dakwa, mereka telah memaksimumkan sokongan China). Apa yang mereka maksudkan ialah mereka melihat peningkatan dalam sokongan Melayu. Dan ini adalah kerana “perdamaian antara Anwar Ibrahim dan Dr Mahathir Mohamad melalui pembentukan struktur kepimpinan Pakatan Harapan.”

Jadi itulah sebenarnya. Jika “perdamaian antara Anwar Ibrahim dan Dr Mahathir Mohamad melalui pembentukan struktur kepimpinan Pakatan Harapan” tidak berlaku, DAP hanya akan memenangi 55 kerusi Cina sahaja. Untuk mendapatkan tambahan 60 kerusi PKR, PPBM dan PAN mereka memerlukan “perdamaian antara Anwar Ibrahim dan Dr Mahathir Mohamad menerusi pembentukan struktur kepimpinan Pakatan Harapan” untuk berlaku.

Ringkasnya, melalui pengakuan mereka sendiri, 14 Julai 2017 adalah mengenai mendapatkan undi Melayu. Undian Cina sudah dimaksimumkan dan terjamin. Undi Melayu tidak. Dan, dengan hanya 55 kerusi Cina, DAP tidak boleh menguasai Putrajaya. Hanya dengan tambahan 60 kerusi PKR, PPBM dan PAN DAP boleh menguasai Putrajaya.

Lain kata, orang Cina memerlukan orang Melayu untuk membentuk kerajaan persekutuan. Mereka sudah dijamin 55 kerusi Cina. Tetapi mereka masih menghadapi masalah mendapatkan tambahan 60 kerusi bukan Cina dari PKR, PPBM dan PAN. Untuk mendapatkan 60 kerusi bukan Cina, mereka memerlukan Mahathir. Pada dasarnya mereka menggunakan Mahathir untuk mendapatkan tambahan 60 kerusi bukan Cina.

Kit Siang dan Chin Tong dan semua orang Cina DAP yang lain harus berhati-hati dengan apa yang mereka katakan. Apa yang Kit Siang katakan pada hari Jumaat dan apa yang dikatakan oleh Chin Tong semalam menunjukkan niat sebenar mereka. Mereka mungkin secara tidak sengaja melakukan ini tetapi dengan pengakuan mereka sendiri telah mendedahkan bahawa Mahathir hanyalah digunakan untuk memancing undi bukan Cina atau undi Melayu untuk mendapatkan 60 kerusi tambahan untuk menambah kepada 55 kerusi Cina, yang mana DAP sangat yakin ia akan menang.

DAP dan Pakatan Harapan menggambarkan “perdamaian antara Anwar Ibrahim dan Dr Mahathir Mohamad menerusi pembentukkan struktur kepimpinan Pakatan Harapan” sebagai sesuatu pencapaian terbesar. Mereka memberitahu rakyat Malaysia bahawa, sebelum ini, Pakatan Harapan tidak mempunyai harapan untuk memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14. Walau bagaimanapun, sekarang, kerana 14 Julai 2017, mereka yakin akan membentuk kerajaan persekutuan yang akan datang. Ringkasnya, Mahathir memegang kunci untuk menguasai Putrajaya dan sekarang, sejak 14 Julai 2017, kunci itu milik Pakatan Harapan.

Tetapi apakah pendapat Dr Wan Azizah Wan Ismail mengenai semua ini kerana beliau tidak banyak berkata mengenainya? Tahun lepas, Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata di Parlimen, “Berwasapadalah, itu sahaja. Tetapi terpulang kepada mana-mana individu sama ada untuk menyokong Deklarasi yang diterajui Dr Mahathir atau tidak.” Adakah Wan Azizah telah mengubah fikirannya sejak 15 bulan yang lalu?

Wan Azizah tidak pernah mengubah fikirannya dengan begitu mudah. Beliau membenci Azmin Ali 20 tahun lalu ketika Anwar masih Timbalan Perdana Menteri dan beliau tidak pernah berhenti membenci Azmin sehingga hari ini. Maka adakah anda fikir beliau telah mengubah fikirannya tentang Mahathir dalam masa 15 bulan?

Dan adakah Anwar telah berdamai dengan Mahathir? Ketika ditanya mengenai perdamaian ini, anda dapat melihat di dalam video di bawah ini bahawa beliau seperti mengelak dan enggan menyatakan secara tegas sama ada ‘ya’ atau ‘tidak’. Anwar hanya perlu menjawab satu perkataan, ya atau tidak, tetapi beliau enggan dan sebaliknya bercakap mengenai segala sesuatu tanpa menjawab ‘ya kami telah berdamai’ atau ‘tidak kami tidak berdamai’.

Baiklah, dengan “pembentukan struktur kepimpinan Pakatan Harapan”, mereka begitu yakin akan mendapat 60 lagi kerusi yang akan ditambah kepada 55 kerusi DAP Cina. Walau bagaimanapun, PPBM hanya mempunyai satu kerusi. Dan paling baik pun, dalam pilihan raya umum akan datang, mereka boleh menang hanya lima kerusi atau kurang. Jadi itu bermakna sementara DAP memenangi 55 kerusi, PKR dan PAN juga akan memenangi 55 kerusi digabungkan. PPBM pula terpaksa bertungkus lumus berjuang untuk mengekalkan satu kerusinya apatah lagi memenangi lima kerusi. Dan tidak ada bukti yang lebih baik bahawa DAP dan Pakatan Harapan sedang menggunakan Mahathir selain daripada satu fakta itu. Dan ini membuktikan bahawa Pakatan Harapan adalah Pakatan Ali Baba kerana orang Melayu membantu orang Cina untuk mendapat kuasa – atau lebih tepatnya orang Cina menggunakan orang Melayu untuk mendapat kuasa.

Anda boleh memutar belitkannya tetapi kebenaran tidak boleh disembunyikan. Dan sebenarnya – seperti Kit Siang, Chin Tong, Superman Hew, Tony Pua, dan ramai pemimpin DAP lain berkata – mereka menggunakan Mahathir hanya untuk mendapatkan orang Melayu untuk mengundi Pakatan Harapan. Dan jika mereka memerlukan Mahathir untuk menang undi Melayu, dan jika tanpa Mahathir mereka tidak akan menang undi Melayu – yang bermaksud mereka mesti sangat terdesak – mengapa mereka mengatakan Najib sedang panik?

Keperluan untuk menggunakan Mahathir hanya untuk mendapatkan undi Melayu bukan sesuatu yang boleh dibanggakan. Jadi kenapa Kit Siang, Chin Tong, Superman Hew, Tony Pua, dan lain-lain, sangat bangga bahawa mereka menggunakan Mahathir untuk mendapatkan undi Melayu (dan Najib sedang panik kerana itu)? Itu bukan sesuatu yang boleh dibanggakan. Itu sesuatu yang memalukan. Dan mereka juga secara terbuka mengakuinya. Ada sesuatu yang tidak kena dengan Cina DAP ini. Mereka bangga dan secara terbuka mengakui sesuatu yang orang lain akan berasa malu untuk mengakui.

Sebenarnya Kit Siang yang sedang panik, bukan Najib. Najib tenang sahaja dan sebabnya telah diterangkan dalam artikel ini (http://www.malaysia-today.net/kit-siang-blindly-walked-into-najibs-trap/). Mereka cuba mewujudkan tanggapan bahawa orang dengan satu kerusi yang bertanggungjawab manakala mereka yang berharap dapat memenangi lebih daripada 110 kerusi adalah pengikut. Sejak bila yang kecil menguasai yang lebih besar? Bukankah sepatutnya yang sebaliknya? Jadi bagaimana Mahathir boleh menjadi ‘top dog’ walaupun beliau seorang yang kecil sahaja?

Ia tidak masuk akal bahawa mereka fikir mereka boleh terlepas dengan penipuan dan permainan persepsi ini. Apabila bercakap kepada orang Cina, mereka akan mengatakan bahawa mereka hanya menggunakan Mahathir untuk menggulingkan Najib dan menggunakan orang Melayu untuk menghancurkan orang Melayu. Walau bagaimanapun, kepada orang Melayu, mereka mengatakan bahawa Pakatan Harapan diketuai oleh orang Melayu dan orang Cina tidak mempunyai kuasa untuk membuat keputusan atau mengawal Pakatan Harapan. Dan kenyataannya adalah walaupun DAP memenangi 55 kerusi Cina, mereka masih memerlukan 60 kerusi bukan Cina untuk membentuk kerajaan persekutuan. Dan sementara 55 kerusi Cina mereka sudah terjamin, 60 kerusi bukan Cina tidak. Dan di sinilah peranan Mahathir – untuk membantu DAP menjamin 60 kerusi bukan Cina.

Dan jika ini bukan Pakatan Ali Baba dan jika mereka bukan orang jahat yang menggunakan Mahathir maka apakah ia? Lebih penting lagi, untuk Kit Siang menggunakan Mahathir sebagai umpan untuk memancing undi Melayu menunjukkan betapa dahsyatnya beliau dan DAP telah menjadi. Daripada 30 juta rakyat Malaysia, Kit Siang dan DAP meletakkan seluruh kekayaannya dengan harapan Mahathir akan membawa undi bukan Cina. Tidak hairanlah mereka memanggil diri mereka Pakatan Harapan kerana itu sahaja yang mereka ada, harapan.

Hishamuddin Rais malah terpaksa menjelaskan dan mempertahankan tindakan Pakatan Harapan melantik Mahathir sebagai Pengerusi mereka di forum “MAHATHIR AGEN PERUBAHAN ATAU AGEN PEMUSNAH” seminggu yang lalu. Dan Sham menjelaskan bahawa anda boleh menghina atau membenci Mahathir tetapi realitinya adalah Pakatan Harapan memerlukan undi Melayu dan mereka menggunakan Mahathir untuk itu. Ringkasnya, Mahathir adalah orang jahat tetapi mereka perlu menggunakannya untuk mendapatkan undi Melayu.

Dan hakikat bahawa mereka terpaksa menganjurkan forum seperti itu untuk menjelaskan mengapa Mahathir adalah Pengerusi Pakatan Harapan menunjukkan betapa negatifnya perkara itu. Kenapa perlu mengadakan forum untuk menjelaskan dan mewajarkan pelantikan Mahathir sebagai Pengerusi Pakatan Harapan dan kemudian memberitahu semua orang bahawa mereka hanya menggunakan Mahathir untuk memenangi undi Melayu? Seperti yang mereka katakan, jika anda perlu menerangkannya maka ia tidak berkesan.

Adakah Sham Rais telah mengubah pandangannya mengenai Mahathir bekerjasama dengan pembangkang? Sham berkata beliau mendapati ianya lucu bahawa Pakatan Harapan mahu bekerjasama dengan Mahathir untuk menyelesaikan masalah Malaysia apabila Mahathir yang mengakibatkannya.

Pemimpin Pakatan Harapan menderita kegilaan politik. Mereka tidak lagi menggunakan akhlak dan prinsip-prinsip dan membenarkan untuk tujuan menghalalkan cara. Ramai dalam forum baru-baru ini tidak dapat menerima hakikat bahawa Pakatan Harapan bersedia untuk melupakan moral dan prinsip dan bekerjasama dengan Mahathir untuk memenangi undi. Mahathir bukan aset kepada Pakatan Harapan tetapi liabiliti. Dan pengundi akan menunjukkan berapa besarnya liabiliti itu di kotak undi pilihan raya umum akan datang.

Dan dua hari lalu Anwar Ibrahim terpaksa mengeluarkan kenyataan akhbar dari Penjara Sungai Buloh memberitahu orang bahawa pelantikan Mahathir sebagai Pengerusi Pakatan Harapan adalah perkara yang baik. Jika ia adalah satu perkara yang baik maka tidak perlu memberitahu semua orang bahawa ia adalah satu perkara yang baik. Mereka akan melihatnya dan mengetahui bahawa ia adalah perkara yang baik. Sekiranya anda perlu meyakinkan orang ramai ia adalah satu perkara yang baik, maka ia hanya kerana mereka fikir ia adalah perkara yang buruk.

Jadi, sekali lagi, siapa yang panik, Najib atau Kit Siang dan seluruh DAP dan Pakatan Harapan? Mengapa mereka membuat begitu banyak kenyataan, memberi ucapan, mengadakan forum, dan sebagainya, untuk menjelaskan mengapa Mahathir perlu dijadikan Pengerusi Pakatan Harapan dan mengapa ia baik untuk Pakatan Harapan? Lebih teruk lagi adalah bahawa mereka telah mendedahkan bahawa Mahathir hanya digunakan untuk memancing undi bukan Cina atau undi Melayu. Kenapa mereka perlu mengisytiharkan ini dan mendedahkan bahawa Mahathir hanya dipergunakan sahaja?

Seperti yang telah disebutkan dalam artikel sebelumnya (http://www.malaysia-today.net/kit-siang-blindly-walked-into-najibs-trap/), Najib hanya tenang dan sedang ketawa. Kit Siang, DAP dan Pakatan Harapan melakukan apa yang Najib mahu mereka lakukan. Dalam artikel itu kami berkata:

Mengapa Najib berada dalam keadaan panik apabila semuanya berjalan seperti yang telah dirancang? Najib merancang untuk Mahathir meletak jawatan daripada Umno, dan beliau telah melakukan. Najib merancang untuk Mahathir membentuk/mendaftarkan sebuah parti baru, dan beliau melakukannya. Najib merancang untuk parti baru Mahathir dimasukkan ke dalam Pakatan Harapan, dan ia terjadi. Najib merancang untuk Pakatan Harapan didaftarkan, dan ia terjadi. Najib merancang untuk Pakatan Harapan untuk mempunyai logo sama yang akan digunakan semua parti dalam pilihan raya umum, seperti Barisan Nasional, dan mereka melakukannya. Najib mahukan roket DAP hilang, dan ia hilang.

Apakah yang dilakukan oleh Mahathir, Kit Siang, DAP dan Pakatan Harapan yang mana Najib tidak mahu mereka lakukan? Mereka melakukan segala yang Najib mahu mereka lakukan, dan lebih banyak lagi. Jadi kenapa Najib panik? Kit Siang sebaliknya yang sepatutnya panik. Dan beliau sememangnya panik. Najib hanya menyerahkan senjata kepada Kit Siang dan Kit Siang mula menembak semua orang di dalam bilik itu, termasuk dirinya sendiri. Jadi kenapa Najib panik apabila Kit Siang melakukan semua yang Najib mahu beliau lakukan?

Adakah Kit Siang tidak sedar betapa cepatnya Pendaftar Pertubuhan (RoS) meluluskan pendaftaran PPBM? Adakah Kit Siang tidak sedar betapa cepatnya Pendaftar Pertubuhan (RoS) meluluskan pendaftaran Pakatan Harapan? RoS malah membantu Pakatan Harapan merangka logo yang lebih baik dengan memasukkan ‘Pakatan’ sebelum ‘Harapan’ untuk mencerminkan nama sebenar parti itu. Pernahkah anda melihat RoS begitu membantu untuk memperbaiki logo parti?

Ya, Najib tidak panik. Beliau mahu PPBM dan Pakatan Harapan didaftarkan kerana beliau telah mengkaji dan beliau tahu apa yang akan muncul ialah Pakatan Ali Baba, yang akan ditolak oleh pengundi Melayu di kawasan tanah Melayu. Oleh itu, segala-galanya memihak kepada Umno. Jadi, adakah Pakatan Harapan yang menarik Mahathir ke dalam pakatan itu atau adakah Najib yang menolak Mahathir ke dalam Pakatan Harapan? Adakah Kit Siang pernah memikirkan soalan ini?

Najib adalah seorang yang tidak menghakimi pihak lawannya berdasarkan niat mereka tetapi berdasarkan kesan tindakan mereka. Niat Anwar dan Kit Siang adalah untuk menggunakan Mahathir sebagai muka atau wajah Melayu Pakatan Harapan. Walau bagaimanapun, strategi itu telah memakan diri dan sekarang mereka perlu melakukan kawalan kerosakan untuk menjelaskan kepada rakyat mengapa Mahathir adalah Pengerusi Pakatan Harapan. Anwar dan Kit Siang fikir penipuan mereka sedang berkesan tetapi sebaliknya langkah mereka mencetuskan kekacauan dan Pakatan Harapan berada dalam keadaan huru-hara. Dan inilah sebabnya mereka berada dalam keadaan panik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *