Kita Semua Tahu Bahawa Najib Melawat India Pada Bulan Mac 2017

Oleh Lim Sian See

Kami juga tahu bahawa India melaksanakan GST di seluruh negara itu pada 1 Julai 2017 dengan jumlah cukai sehingga 28%.

Tetapi adakah anda juga tahu bahawa mulai Ogos 2017, India akan menaikkan harga minyak masak sebanyak 4 rupee (RM0.27) setiap silinder setiap bulan dan meningkatkan harga minyak tanah sebanyak 0.5 rupee (RM0.03) seliter setiap bulan sehingga Ia mencapai harga pasaran?

Kerajaan India mengatakan ini adalah sebahagian daripada usaha rasionalisasi subsidi mereka yang akan menjimatkan mereka berbilion-bilion setiap tahun dan simpanan itu akan disalurkan secara terus kepada orang miskin melalui skim Direct Benefits Transfer mereka (BR1M versi India).
http://totalnewsexpress.in/n/446061

Adakah semua 3 perkara ini berkaitan?

Adakah PM Najib kita begitu berkuasa sehinggakan negara dengan bilangan penduduk kedua paling ramai di dunia harus mengikut dasarnya?

Atau adakah ianya kerana dunia sedang menuju ke arah ini untuk menjadi lebih berdaya saing dan ia addalah wajar dari segi ekonomi untuk mengurangkan pembaziran, kebocoran dan ketidakcekapan?

Namun, kita mempunyai pembangkang di Malaysia yang hanya membuat janji populis dan mahu kita undur ke masa lalu supaya Malaysia akan mundur dan tidak dapat bersaing dengan dunia?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *