Lim Guan Eng Terbukti Tidak Mesra Dengan Media

Oleh Lim Sian See

Pagi semalam, Tokong mengeluarkan satu kenyataan akhbar yang menghentam The Star kerana tidak memberi hak kepadanya untuk membalas artikel oleh Joceline Tan.

Tetapi sebenarnya, The Star ada mencetak serta memasukkan artikel dalam talian mengenai jawapan Tokong pagi semalam.

Namun nampaknya Tokong tidak menyenanginya. Kenyataannya mungkin tidak diterbitkan secara penuh oleh The Star atau mungkin bukan pada halaman utama atau artikel satu halaman penuh – oleh itu beliau merungut.

Jika Tokong benar-benar ingin memastikan semua akhbar mencetak kenyataannya dengan penuh dan lengkap, beliau sepatutnya membayar untuk iklan tersebut.

DAP perlu mengeluarkan dana simpanan mereka untuk membiayai Tokong untuk membeli ruang iklan.

Gerakan Pulau Pinang telah meminta Ketua Menteri Lim Guan Eng untuk membuat penilaian jujur tentang mengapa beliau mempunyai hubungan yang tidak begitu baik dengan media.

Ketua Biro Undang-undangnya, Datuk Baljit Singh berkata bahawa hubungan setiausaha agung DAP dengan media berada di tahap paling rendah sejak parti itu mengambil alih negeri itu pada tahun 2008.

Lim, kata Baljit, telah menyaman lebih banyak saluran media dan wartawan berbanding mana-mana ketua menteri lain dalam sejarah Pulau Pinang.

“Ini adalah walaupun media vernakular Cina memainkan peranan yang sangat besar dalam membantu DAP menang di Pulau Pinang, tetapi kini mereka membuli mereka.

“Beliau bercakap tentang kebebasan akhbar tetapi bertindak dengan cara diktator,” katanya.

“Saya tidak mengenali mana-mana pemimpin lain yang menuntut media menerbitkan kenyataan akhbarnya secara penuh,” kata Baljit.

“Akhbar itu memberi kenyataannya satu ruang yang penting dalam edisi nasionalnya. Apa lagi yang beliau mahukan? (Lihat gambar di bawah) “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *