Mahkamah UK Memutuskan Tidak Ada Bukti Bahawa Najib Dan Badan Kehakiman Malaysia Korup

Oleh Malaysia Today

Pada Rabu lepas, 2 Ogos 2017, sekumpulan peguam British mewakili Presiden PAS Dato’ Seri Abdul Hadi Awang menghadiri perbicaraan Pengurusan Kes di London. Perbicaraan itu adalah untuk memutuskan jumlah yang Hadi perlu depositkan sebagai jaminan dengan mahkamah berhubung dengan saman sivil beliau terhadap Clare Rewcastle Brown, Ketua Pengarang Sarawak Report.

Saman itu membabitkan dakwaan bahawa Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Najib Tun Razak menyogok presiden PAS itu dengan RM90 juta, wang yang dikatakan oleh Rewcastle berasal dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Setakat ini, beliau belum lagi memberi bukti keterangan kepada mahkamah untuk membuktikan dakwaannya walaupun diberi masa yang mencukupi untuk berbuat sedemikian.

Namun, beliau meminta hakim untuk menetapkan £800,000 (kira-kira RM4.5 juta) sebagai jumlah deposit yang perlu dibayar oleh Hadi dengan mahkamah. Presiden PAS, sebaliknya, menawarkan untuk membayar hanya RM80,000, dengan alasan bahawa jumlahnya adalah “mencukupi dan tidak menyebabkan kontroversi.” Bukan sahaja mahkamah menerima tawaran Hadi, ia memutuskan bahawa Rewcastle sendiri perlu membayar kos bernilai 15,000 Pound (kira-kira RM85,000) serta merta dan baki selebihnya berdasarkan penilaian jumlah keseluruhan kos.

Mahkamah London telah memberikan Cik Rewcastle sehingga 23 Ogos 2017 untuk mengemukakan bukti untuk menyokong dakwaannya bahawa Najib menyogok Hadi dengan RM90 juta. Itu adalah 18 hari dari sekarang, lebih daripada masa yang mencukupi untuk Ketua Pengarang Sarawak Report untuk menyusun begitu banyak “bukti panas” yang dikatakannya terhadap pentadbiran Najib Razak. Persoalannya, mengapa beliau belum lagi melakukannya?

Maksud saya, kita bercakap tentang wanita yang, selama tujuh tahun lalu, mengeluarkan artikel demi artikel membabitkan Kerajaan Malaysia dan Najib dalam penipuan dan konspirasi. Kerap kali, beliau akan memberitahu rakyat Malaysia bahawa artikelnya mempunyai “bukti panas” yang akan “kekal di mana-mana mahkamah undang-undang, di mana sahaja di dunia.”

Sekiranya itu adalah benar, tidakkah penyerahan artikelnya sahaja sudah boleh meyakinkan hakim bahawa Najib adalah seseorang yang mampu menyogok orang seperti Hadi? Tidakkah terlintas padanya bahawa ‘bukti’ itu mungkin menyebabkan hakim menetapkan £800,000 sebagai deposit jaminannya?

Sebaliknya, satu-satunya pertahanannya ialah Hadi, seorang warganegara Malaysia, mungkin gagal dalam pembayaran sekiranya beliau memenangi kes itu. Tetapi peguam Hadi tidak setuju, memetik hakikat bahawa beliau bebas untuk menyamannya di Malaysia sekiranya berlaku sebarang kegagalan. Satu petikan dari kenyataan oleh setiausaha politik presiden PAS itu merumuskan segalanya dengan cukup menarik: (https://www.thethirdforce.net/uk-court-rules-no-evidence-that-najib-and-malaysian-judiciary-corrup/)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *