Misteri kehilangan Dana Banjir bukti Kerajaan DAP kekurangan wang

8/8/2017– Sudah tiba masanya rakyat terutamanya rakyat negeri Pulau Pinang melakukan perubahan daripada terus terseksa di bawah pemerintahan kerajaan parti rasis dan cauvinis DAP yang hanya mementingkan mengaut keuntungan untuk penuhkan kantung mereka dan terus menindas hak rakyat.

Slogan Cekap, Akauntabiliti dan Telus (C.A.T) yang bangga dilaung-laungkan Kerajaan DAP Pulau Pinang selama ini hanya retorik. Jika dilihat tindakan mereka selama ini, tidak seperti yang mereka bangga melaung-laungkan. Itu semua hanya retorik.

Sebaliknya, saban hari semakin banyak ulah mereka didedah dan terdedah. Buktinya, apabila Kerajaan DAP Pulau Pinang yang di bawah pimpinan Lim Guan Eng terus dikritik berhubung isu dana banjir.

Baru-baru ini, Ahli Dewan Undangan Negeri Pulau Betong, Datuk Muhamad Farid Saad telah mendedahkan kegagalan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) menyerahkan wang hasil kutipan caruman saliran kepada Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) negeri menyebabkan banyak projek pencegahan banjir bagi kawasan yang sangat memerlukan tidak dapat dilaksanakan segera.

Di Pulau Pinang, semua pemaju dikehendaki menyumbang RM50,000 / ekar kepada kerajaan tempatan untuk projek saliran dan tebatan banjir.

Namun, Laporan Ketua Audit Negara 2016 Siri 1 baru-baru ini mendedahkan bahawa MPSP hanya menggunakan RM2.2 juta daripada RM63.39 juta yang dikutip dari 2008 hingga Jun 2016. MPSP sepatutnya menyerahkan semua dana tahunan ke JPS.

Ini telah mendorong Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penanti Dr Norlela Ariffin untuk mendapatkan penjelasan daripada Kerajaan DAP Pulau Pinang yang dia dimaklumkan bahawa ini hanyalah “masalah teknikal”.

Norlela kemudiannya mendedahkan bahawa dia mengalami kesukaran dalam mendapatkan peruntukan yang dijanjikan dari Kerajaan Pulau Pinang untuk projek-projek tebatan banjir itu mengatakan bahawa apa sahaja yang dia terima hanyalah meleleh dan bertahun-tahun terlambat.

Misteri kehilangan dana banjir ini menyebabkan Pemuda MCA Pulau Pinang mempersoalkan adakah Kerajaan DAP Pulau Pinang kekurangan wang.

“Baru-baru ini, kami terkejut bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang dipimpin oleh DAP telah membayar sepenuhnya sebagai jumlah RM220 juta untuk yuran perundingan, angka yang dikatakan 400% melebihi jualan gazette oleh Lembaga Jurutera Malaysia, untuk menjalankan laporan selama 3 Jalan berukuran 20km panjang di mana permulaan pembinaan sudah bertahun-tahun ditangguhkan.

“Ini adalah lebih daripada jumlah RM100 juta yang Kerajaan Negeri telah mendakwa telah membelanjakan usaha tebatan banjir selama 9 tahun dari tahun 2008 hingga 2016.

“Adakah Kerajaan Pulau Pinang begitu terdesak untuk mendapatkan wang yang diperlukan oleh dana untuk menyelamatkan nyawa dan mengelakkan kesulitan?

“Adakah membayar beratus juta kepada syarikat swasta untuk membuat laporan lebih penting daripada usaha pengurangan banjir yang sangat diperlukan?

“Adakah Kerajaan Pulau Pinang memaklumkan kepada mangsa bahawa alasan mengapa mereka harus menanggung banjir yang kerap disebabkan oleh “sebab teknikal”?,” soal Pengerusi Pemuda MCA Pulau Pinang, Datuk Michael Lee Beng Seng. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *