Pengambilan jumlah garam setiap hari dalam makanan boleh merosakkan otot jantung

 

Menurut satu laporan mengenai pemakanan orang dewasa di Amerika, jumlah garam yang biasa digunakan oleh orang dewasa Amerika setiap hari cukup untuk merosakkan otot jantung dan menjadikannya lebih sukar untuk mengepam darah.

Diet tinggi garam telah lama dikaitkan dengan kemungkinan peningkatan tekanan darah tinggi dan penyakit jantung serta peningkatan risiko serangan jantung, strok dan kegagalan jantung. Tetapi menentukan jumlah garam pemakanan yang ideal adalah kontroversi kerana beberapa penyelidikan juga mendapati peningkatan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan serangan jantung pada orang yang kurang sihat yang mengambil garam dengan jumlah yang sedikit.

Dalam kajian semasa, setengah orang menggunakan sekurang-kurangnya 3.73 gram sehari natrium, bersamaan dengan kira-kira dua sudu garam meja.

Berbanding dengan orang dewasa yang makan kurang natrium, orang yang menggunakan lebih daripada 3,7 gram sodium sehari lebih cenderung mempunyai pembesaran di ruang kiri jantung yang bertanggungjawab untuk mengepam darah yang kaya oksigen ke dalam tubuh. Mereka juga lebih cenderung mempunyai tanda-tanda tekanan otot di dalam jantung yang boleh mendahului kerosakan struktur.

“Kajian ini meningkatkan pemahaman kita mengenai kesan buruk pengambilan garam pada fungsi jantung,” kata pengarang kajian utama Dr. Senthil Selvaraj, seorang penyelidik di Hospital of the University of Pennsylvania di Philadelphia.

Walaupun hasilnya tidak menyelesaikan perdebatan mengenai garam yang optimum, penemuan itu masih harus menggalakkan orang yang makan banyak garam untuk mengurangkan kadarnya, kata Selvaraj melalui e-mel. Itu kerana mengurangkan pengambilan natrium boleh membantu mengurangkan tekanan darah tinggi, faktor risiko utama kegagalan jantung, strok dan serangan jantung.

Penyakit kardiovaskular adalah penyebab utama kematian di seluruh dunia, membunuh hampir satu daripada setiap tiga orang.

Natrium ditemui bukan sahaja di garam meja, tetapi juga dalam pelbagai jenis makanan seperti roti, susu, telur, daging, dan kerang serta barang-barang yang diproses seperti sup, pretzel, popcorn, dan kicap.

Untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, orang dewasa harus mengurangkan pengambilan sodium kepada kurang daripada 2 gram sehari, atau bersamaan dengan kira-kira satu sudu teh garam, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Untuk kajian semasa, penyelidik memeriksa data dari ujian makmal pengambilan natrium, struktur jantung dan fungsi jantung untuk hampir 3,000 orang dewasa. Peserta berusia purata 49 tahun, 54 peratus mempunyai tekanan darah tinggi dan separuh adalah orang Afrika-Amerika. Mereka biasanya berlebihan berat badan atau obes. Untuk menilai bagaimana pengambilan natrium mempengaruhi hati, penyelidik mengambilkira umur, jantina, status merokok, penggunaan alkohol, tahap aktiviti, dan ubat-ubatan tertentu. Kajian ini bukan percubaan terkawal yang direka untuk membuktikan bagaimana garam merosakkan jantung atau jika garam merosakkan jantung atau fungsi jantung.
Satu kekurangan kajiannya ialah penyelidik menguji pengambilan natrium menggunakan sampel air kencing semalaman, yang mungkin tidak tepat seperti gold standard,  penulis mencatatkan dalam Journal of the American College of Cardiology.
Penyelidik juga tidak mempunyai data yang mencukupi mengenai orang yang menggunakan sodium yang sangat sedikit untuk menilai betapa rendahnya kadar garam mempengaruhi jantung.

Bagaimanapun, disarankan agar pengurangan garam adalah lebih baik untuk kesihatan jantung masing-masing.

SUMBER:  Jurnal American College of Cardiology/nakbebel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *