Perut Buncit Boleh Menyebabkan Kanser Payudara?

Baru-baru ini, terdapat satu kajian yang mengatakan individu yang perut buncit mudah menghidap penyakit kanser payudara. Ini kerana perut buncit mengandungi lemak visceral yang berlebihan dan boleh meyebabkan rintangan insulin yang cenderung menyebabkan berlakunya kanser payudara.

Perlu diketahui yang lemak visceral memang sudah berada di dalam badan manusia yang berfungsi sebagai alas kepada organ. Tetapi, apabila jumlah lemak visceral itu menjadi terlalu banyak ia boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, diabetes tahap 2, penyakit jantung, demansia dan beberapa kanser termasuklah kanser payudara.

Oleh itu, tersangatlah penting bagi setiap wanita untuk memberi perhatian kepada keadaan perut mereka.  Jika lemak sudah terlalu banyak di bahagian perut, adalah baik untuk segera mengurangkan lemak itu mengikut beberapa cara yang disarankan oleh WebMD mencegah berlakunya perut buncit:

  1. Bersenam

Melakukan senaman biasa boleh membuang semua lemak yang terdapat di dalam badan termasuklah lemak visceral.  Melakukan senaman ringan seperti berjalan pantas, joging atau latihan kekuatan sekurang-kurangnya 30 minit 5 kali seminggu boleh mencegah perut menjadi buncit.

Bersenam dengan tahap sederhana yang meningkatkan denyutan jantung membantu melambatkan pengumpulan lemak visceral tetapi untuk membakar lemak, anda perlu meningkatkan lagi tahap senaman anda.

  1. Diet

Meskipun tiada diet yang khas untuk mengelakkan lemak berkumpul di bahagian perut, tetapi jika ingin mengurangkan berat badan, diet yang diamalkan itu akan memberikan kesan kepada perut.

Makan makanan yang tinggi serat juga boleh bantu menghilangkan atau mengurangkan berut buncit. Mengambil sekurang-kurangnya 10gram fiber setiap hari seperti dua biji buah apple yang kecil, secawan kacang hijau, atau setengah cawan kacang pinto boleh mencegah lemak visceral yang berlebihan.

  1. Tidur

Kajian menunjukkan yang individu yang tidur 6 hingga 7 jam sehari kurang lemak viscereal berbanding individu yang kurang tidur atau berlebihan dari jumlah jam yang ditetapkan.  Oleh itu, cara mudah untuk mengelakkan terjadinya perut buncit adalah dengn memulakan amalan tidur yang mencukupi.

  1. Menguruskan Tekanan

Setiap individu mempunyai stress mereka yang tersendiri, tetapi yang paling penting adalah cara untuk mengatasi dan menguruskan stress itu.  Cara paling berkesan, yang boleh dilakukan adalah bersantai bersama keluarga dan kawan-kawan, bermeditasi, atau mendapatkan perkhidmatan kauseling.  Fikiran yang tenang boleh bantu mengelakkan terjadinya obesiti. –utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *