China Akan Bertukar Kepada Etanol Menjelang Tahun 2020

Beijing – Rancangan berani China untuk mengabungkan bahan api ke dalam bekalan petrolnya dalam tempoh tiga tahun bakal merevolusikan industri biofuel mereka.  Pemain industri mengatakan yang ia seperti melabur berbilion-bilion dolar dalam perlaburan kilang ethanol.

Rabu yang lalu, media tempatan telah melaporkan rancangan Beijing untuk melancarkan penggunaan petrol dikenali sebagai E10  yang mengandungi 10% etanol di seluruh pasaran kereta terbesar di dunia menjelang tahun 2020.  Ia adalah garis masa pertama dalam dorongan radikal yang sebahagian daripada usaha untuk membersihkan alam sekitar.

Tindakan itu menjadi salah satu usaha kerajaan untuk meningkatkan permintaan industri jagung.  Beijing perlu mencari jalan untuk menguruskan longgokan stok sebanyak 200 juta tan – yang mampu memberi 1.4 juta orang makan untuk lebih daripada setahun – selepas beberapa dekad beli tanaman untuk menyokong petani negara itu yang dihantui oleh kebuluran pasca Perang Dunia II.

Pengerusi perunding JC Intelligence Ltd, Li Qiang mengatakan yang kini lebih banyak wang akan masuk dan ia termasuklah dari pelabur swasta dan asing. Dia juga meramalkan ledakan masa untuk etanol.  Lebih daripada 10 tumbuhan etanol yang telah dirancang di cornbelt timur laut.

Selain itu, pelancaran yang dirancang itu juga menandakan satu kemenangan besar untuk pengeluar etanol dalam negara itu, yang telah bersaing dengan minyak murah tanpa mandat di seluruh negara yang memerlukan jumlah minimum biofuel untuk dicampur ke dalam bahan bakar. Sama seperti dua pasaran etanol teratas didunia iaitu Amerika Syarikat dan Brazil.

Campuran petrol dan ehanol telah membuatkan hanya kelima petrol telah digunakan buat masa ini di China.  Menurut Reuters, sebanyak kira-kira 15 juta tan etanol diperlukan setiap tahun untuk memenuhi permintaan baru.  Ia jauh lebih tinggi dari sasaran yang Beijing umumkan pada bulan Desember tahun lalu.

Berdasarkan kiraan pakar, ia juga bermaksud membina sebanyak 36 tumbuhan baru masing-masing dengan 300 tan kapasiti setahun dengan kos anggaran 36 bilion yuan.

Kilang-kilang itu memerlukan 45 juta tan jagung sebagai makanan, yang berpotensi untuk mengurangkan simpanan kerajaan dalam masa empat tahun sahaja.  Bagaimana cara Beijing mahu melaksanakan pelan itu dengan begitu cepat dan pada skala yang luas juga telah dipersoalkan oleh pakar. Namun, Beijing mungkin akan mengambil tips daripada buku mainan Amerika Syarikat. –utaranews.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *