Suami Yang Tidak Cemburu Haram Masuk Syurga

Perkahwinan boleh menjadi jalan yang membawa seseorang itu ke syurga mahupun neraka.  Meskipun perkahwinan adalah satu ibadah, namun jika banyak melakukan perkara yang terlarang ketika dalam perkahwinan, itu akan menutup peluang seorang individu itu untuk ke memasuki syurga.

Salah satu penghalang untuk ke syurga bagi suami adalah sifat dayus.  Berdasarkan pelbagai sumber, dayus berasal daripada perkataan Ad Dayyuts, yang bermaksud lelaki yang menjadi ketua keluarga tetapi tidak mempunyai perasaan cemburu dan malu.

Rasulullah SAW bersabda,

Ada tiga orang yang Allah haramkan masuk syurga iaitu: Penagih minuman keras, orang yang menderhaka kepada ibu bapa, dan orang yang tidak mempuyai sifat cemburu yang menyetujui perkara keji kepada keluarganya. (HR Ahmad 2:69)

Seperti yang kita semua ketahui, suami adalah ketua keluarga, jadi tugas mereka adalah menjaga keluarga dari melakukan perbuatan yang membawa kepada maksiat. Seperti sabda Rasulullah SAW,

Semua orang adalah pemimpin dan semua orang akan ditanya tentang apa yang diketuainya.  Seorang lelaki adalah ketua keluarganya dan dia akan ditanya apa yang diketuainya.  Seorang wanita adalah ketua kepada suami dan anak-anaknya, dan dia akan ditanya tentang mereka.  Semua orang adalah pemimpin dan semua orang akan ditanya tentang apa yang diketuainya.” (HR Bukhari 893 dan Muslim 1829).

Atau, sebagai contoh tidak mempunyai perasaan cemburu terhadap isteri dan keluarga, malah, telah membiarkan isteri mendedahkan auratnya kepada orang yang bukan mahram, membenarkan anak perempuan berpasangan, membenarkan isteri bercakap dengan lelaki lain atau menyebarkan maksiat di dalam rumah.

Berdasarkan firman Allah SWT, isteri dan anak merupakan fitrah yang Allah SWT telah tetapkan di dalam jiwa setiap umat manusia.

Dijadikan indah pada (pandangan) lelaki yang mencintai untuk kemahuan: iaitu: wanita, kanak-kanak, harta yang banyak dari pelbagai emas, perak, kuda pilihan, binatang ternakan, dan sawah ladang.  Itulah kesenangan hidup di dunia; dan di sisi Allah adalah tempat kembali yang paling terbaik (syurga). (Surah Ali ‘Imran: 14). –utaranews.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *