Nenek Digelar ‘Granny Unicorn’ Kerana Bertanduk

Kewujudan unicorn di dalam dunia ini kekal menjadi satu misteri yang tidak dapat dirungkaikan. Unicorn yang dikatakan datang dari sepsis kuda tetapi mempunyai tanduk di bahagian dahinya itu dipercayai mempunyai kuasa istimewa yang boleh membuatkan orang awet muda.

Namun, tiada siapa ketahui bentuk dan rupa sebenar kuda bernama unicorn itu. Selama ini, orang percaya yang unicorn itu sangat cantik, berwarna-warni berdasarkan dari apa yang ditunjukkan di dalam filem.

Meskipun unicorn dianggap sebagai satu mitos, namun, rupa-rupanya ‘unicorn’ telah lama wujud di China. Akan tetapi, ia bukanlah ‘unicorn’ berwarna warni tetapi hanya seorang nenek berusia 87 tahun yang digelarkan sebagai “Granny Unicorn”.

Menurut Daily Mail, nenek yang dikenali sebagai Liang Xiuzheng itu digelar “Granny Unicorn” disebabkan oleh tanduk besar dan keras yang tumbuh di dahinya.

Liang menjelaskan yang 11 tahun lalu, sebelum taduk itu membesar, ia bermula hanyalah sebagai satu tahi lalat yang tumbuh dibahagian keningnya. Namun berbeza dari tahi lalat biasa, ‘tahi lalat’ itu sering membuatkan Liang berasa sakit dan gatal-gatal.

Oleh sebab ia sangat mengganggu, keluarga Liang telah membawanya berjumpa dengan pakar perubatan untuk mendapatkan pemeriksaan dan untuk merawat kegatalan dan rasa sakit ‘tahi lalat’ itu, Liang telah diberikan ubat herba.

Namun, tahi lalat itu akhirnya tumbuh semakin membesar dan terbelah kepada dua bahagian yang kemudian membuatkan ia kelihatan seperti tanduk. Pada awalnya, tanduk itu tumbuh hanya sebesar jari kelingking tetapi ia semakin membesar dan mengeras.

Selepas membuat pemeriksaan, doktor mengesahkan tanduk yang tumbuh di dahi Liang itu adalah tanduk ‘cutaneous’ yang boleh dibuang dengan selamat tetapi bergantung kepada keadaan pesakit juga.

Oleh sebab bimbang akan keadaan Liang, ahli keluarganya memutuskan untuk membuang tanduk itu kerana jika dibiarkan tanduk itu boleh bertukar menjadi kanser. –utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *