Pulihkan semangat mak-mak yang sudah berhenti kerja yang kadang rasa menyesal

Bila wanita sanggup berhenti kerja, itu dikira rezeki kaum suami sebab tak semua mak-mak rela melepaskan dunia kerjaya, tambah pula kalau sudah bergaji besar. Emosi pula kejap rasa OK

Untuk pulihkan semangat mak-mak yang sudah berhenti kerja yang kadang rasa menyesal sebab duit dalam beg duit tak tebal macam dulu, baca perkongsian Puan Natasya Azwin ini…

Ini kisah Awin.

Kisah seorang ibu muda yang meninggalkan kerjaya dengan gaji RM4k-RM5k ++ pada tahun kedua kerja demi anak tercinta.

Adakah aku menyesal berhenti kerja?

Ada masa bila stress kerana terlalu penat seharian menghadap kerja rumah, atau bila aku kene BERJIMAT TAKLEH BELI BARANG KEHENDAK, aku mempersoalkan tindakan aku.

Sudah terbiasa ‘pegang duit’, aku memang suka duit. Gila tak suka duit??

Dengan duit aku boleh bagi duit setiap bulan untuk ibu bapa, mertua tidak dilupa.

Dengan duit aku boleh belikan adek-adek kelengkapan hari raya, dengan duit aku boleh dengan senang hulurkan pada saudara, dengan duit aku boleh beli barang rumah ikut suka hati, dengan duit aku boleh beli barang niaga adek dan kawan aku dengan senang hati.

Duit tak boleh beli bahagia, tapi ia mampu membahagiakan mereka yang tahu erti menghargai ❤️

Aku geram dan sedih.

Ada suatu masa sampai duit sepuloh ringgit pon takde dalam purse. Sedih tau tak? Kene guna credit card sebab nak makan.

Nak makan pakai credit card ni of course kene masuk kedai mahal. Kedai biasa tak accept. Makanya aku masuk Nandos. Bongok tak bongok? Dulu time kerja, Nandos tu mcm gerai tepi jalan jer (bongkak angkuh bunyinye tapi kene cakap laguni baru korang paham mcm mana life style aku dulu)

Takdelah miskin papa. Masih banyak aset. Tapi takkan la i nak jual semua rumah tu dan benda lain pada tempoh “susah” tu? atau korek saving? Saving is saving. Tapi elok elok aku buat saving pastu aku silap langkah habis lebur semua duit. Cerita nya aku pernah share sebelum ni. Korek cari kalau rajin.

Bila susah bukan orang tahu pun. Kita pepandai lah sendiri. Time aku mula senang balik amboi kemain siap ada pm pinjam duit. Aku suruh start berniaga cara halal taknak. Main phone bukak fb memanjang boleh pulak? Tau tak ngan fb ni ko boleh buat duit? Jangan malas sangat boleh tak? Eh tetiba aku emo.

Nak cari duit ingat senang ke?

Usaha la dulu.

Banyak alasan.

Memang susah sangat.

Kalau usaha padu, kacang bean yang amat!

Nampak macam best fuyohh ade brand sendiri. Tapi aku tak mampu lakukan semuanya seorang diri. Ada benda aku terpaksa pass. Aku tak mampu.

Kerja hakiki seorang suri rumah seperti memasak, basuh/lipat baju, sapu sampah, cuci pinggan……ini semua aku kene amek turn.

Anugerah suri rumah mithali? Memang aku takkan pernah berpeluang dapat anugerah ni. Tercalon pon belum tentu uols.

Ada masa aku nak jadi mcm octopus. Ada 8 kaki tangan. Tapi itulah…..tak semestinya ada lebih kaki tangan, ko mampu setelkan semuanya. Hakikatnya, soul and emotion semuanya terkandung dalam satu jasad.

Alhamdulillah rezeki dari Allah sentiasa ada. Aku tekadkan hati all out fokus buat betul-betul biz from home ni.
Start small, but progressive!

HARINI AKU SEBAK TENGOK ANAK-ANAK TEMAN AKU BUAT KERJA DALAM BILIK JAHIT NI.

Anak-anak aku hidup dalam timbunan habuk kain….
Maafkan mommy, idris.
Maafkan mommy, suraya.
One day mommy dah lebih berjaya, mommy akan bawa idris dan suraya ronda tengok dunia. One fine day will come. Soon ❤️

Ladies,
Create your own mantra!

Ulang setiap hari. Suatu booster semangat!

“I work hard to get to the top”

This is my mantra, what is yours?

PS: Kalau sharing ni buat korang rasa sebak sedih pastu ehhhh tetiba bersemangat waja, silakan #SHARE. Hahaha. Moga lebih ramai wanita bangkit dan usaha ubah nasib diri dan keluarga!

Sumber – Mingguanwanita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *