Tanah Runtuh – Ketua Menteri Pulau Pinang perlu letak jawatan.. – Rafizal

Pergerakan Pemuda UMNO Pulau Pinang hari ini menggesa Ketua Menteri, Lim Guan Eng bertanggungjawab sepenuhnya diatas kejadian tanah runtuh yang berlaku ditapak pembinaan di lereng bukit Tanjung Bungah.

Ketuanya, Rafizal Abd Rahim didalam satu kenyataan kepada media, menggesa Guan Eng melepaskan jawatan sebagai Ketua Menteri berikutan bencana alam berkenaan.

Beliau juga mengutuskan ucapan takziah ke atas keluarga mangsa tanah runtuh di Tanjung Bungah tersebut, sambil menyifatkan ianya sesuatu perkara yang sangat dikesalkan kerana ia berpunca dari kegagalan kerajaan DAP mendengar nasihat rakyat.

“Kejadian malang ini tidak sepatutnya berlaku jika Kerajaan Negeri Pulau Pinang mendengar teguran dan nasihat daripada Rakyat Pulau Pinang, malah ADUN Tg Bunga telah berapa kali menyatakan kerisauan beliau terhadap pengondolan Bukit Dan Cerun di negeri ini.

“Jikalau Ketua Menteri Pulau Pinang telah mendengar nasihat, pandangan dan teguran kami, berkemungkinan perkara ini dapat di elakkan..” ujar beliau.

“Pemuda UMNO Pulau Pinang juga sekali lagi mengulangi desakan kami agar Ketua Menteri Pulau Pinang meletak jawatan berikutan kes kejadian tanah runtuh ini selain daripada beliau berdepan dengan kes salah guna kuasa dan rasuah..” kata Rafizal.

Didalam kejadian malang yang berlaku itu, Rafizal juga menyalahkan sikap Guan Eng serta kerajaan DAP negeri yang didakwa hanya mementingkan keuntungan semata-mata tanpa memperdulikan hal rakyat.

Rafizal juga mahu Guan Eng tidak mengambil mudah tentang bencana tersebut dan menunding jari untuk menyalahkan pihak lain sepertimana yang kebiasaan dilakukan oleh Ketua Menteri tersebut.

“Malang sekali sikap degil dan tamak Ketua Menteri Pulau Pinang telah mengakibatkan beberapa nyawa telah terkorban pada hari ini.

Inilah akibatnya apabila keutamaan Kerajaan Negeri adalah mengaut keuntungan dan bukan menjaga kebajikan serta kesejahteraan rakyat..”

Ketua Menteri Pulau Pinang perlu mengambil sepenuhnya tanggungjawab diatas kejadian malang ini tanpa menunding jari kepada pihak lain..” tegas Rafizal. – UtaraNews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *