Bajet 2018 P.Pinang hanyalah retorik sahaja.

Tajuk utama bagi bajet Pulau Pinang 2018 ialah bonus RM2,000 diberikan kepada penjawat awam negeri dengan rekod yang baik manakala mereka yang mempunyai rekod buruk akan menerima RM1,000.

Ini mungkin kedengaran seperti berita besar tetapi jika anda meneliti butirannya, itu tidak begitu mengagumkan.

Berdasarkan pengumuman bonus tahun lepas, terdapat hanya 3,741 kakitangan awam yang layak.

Jadi, walaupun semua penjawat awam dianggap “baik” dan menerima bonus sebanyak RM2,000 maka jumlah kos untuk 3,741 orang adalah kira-kira RM7.5 juta.

RM7.5 juta jika dibandingkan dengan aset negeri bernilai RM312 juta dari Pulau Jerejak dan Peel Avenue yang dijual melalui rundingan terus tanpa tender.

RM7.5 juta juga baik dibandingkan dengan RM305 juta yang mereka bayar untuk “laporan” yang tidak pernah dapat diselesaikan walaupun RM220 juta telahpun dibayar dan untuk projek-projek yang tidak memulakan apa-apa pembinaan pun.

Atau aset kerajaan RM37 bilion yang dijual atau diniagakan sejak DAP mengambil alih Pulau Pinang.

Walau bagaimanapun, mengumumkan bonus “RM1,000 kepada RM2,000” untuk penjawat awam dan menjadikannya berita tajuk utama memang menarik perhatian.

Belanjawan Kerajaan Pulau Pinang untuk tahun ini juga disasarkan pada RM1.2 bilion – atau 400% lebih banyak daripada apa yang berlaku pada tahun 2008.

Oleh itu Pakatan harus berhenti menipu yg mereka akan dapat mengurangkan kos bajet Kerajaan Persekutuan kerana kerajaan negeri mereka sendiri tidak mampu untuk berbuat demikian. -ah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *