Banyak Hutang Dan Masalah Kerja Tingkatkan Risiko Serangan Stroke

Jika mempunyai masalah kewangan pasti akan membuatkan seseorang itu menjadi tertekan ataupun bahasa paling mudahnya stress. Jika anda selalu rasa runsing memikirkan banyak hutang yang perlu dibayar, anda harus berhati-hati kerana ini juga boleh menjadi punca serangan jantung.

Menurut satu kajian terbaru, orang dewasa yang merasa tertekan untuk bayar hutang adalah 13 kali lebih berkemungkinan untuk terkena serangan jantung, berbanding dengan orang yang memiliki pekerjaan yang berat.

Kajian terbaru ini juga mendapati bahawa stress memiliki kesan yang sama dengan merokok dan juga pesakit yang menghidap tekanan darah tinggi. Ia juga akan menyebabkan penyakit jantung dan mengganggu peredaran darah dalam badan seseorang.

Para doktor juga dinasihatkan supaya selalu bertanya pada pesakit yang menghidap penyakit serangan jantung tentang tahap stress yang mereka lalui di rumah ataupun pejabat. Ini sangat berguna untuk mendapat pengesanan awal dan juga boleh dihalang dengan cepat. Mereka juga meminta agar pesakit diberi maklumat tentang bagaimana cara untuk menangani stress.

Menurut pakar, jumlah pendapatan dan perbelanjaan seseorang itu boleh menunjukkan tahap stress mereka. Dari situ juga, para doktor boleh mengenalpasti dengan cepat kemungkinan pesakit akan mendapat serangan jantung merbahaya ataupun tidak.

Jika anda mengalami masalah kewangan yang teruk dan juga sering mengalami tekanan di tempat kerja, segera lah berjumpa dengan doktor ataupun pakar untuk periksa kesihatan jantung anda. Sayangilah jantung anda. – utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *