Jerawat Dan Sakit Kepala Tanda Anda Sedang Mengalami Stress

Tahukan anda stress sangat mudah terjadi apabila anda mempunyai banyak masalah. Ini akan menyebabkan anda megalami perubahan mood dan berbagai tanda lainya.
Stress berlebihan juga akan mengganggu tahap kesihatan anda. Ia mampu mendatangkan penyakit-penyakit yang akan membawa maut. Setiap orang wajib tahu bila masanya anda sedang mengalami stress atau pun tidak.

Di bawah ada 6 tanda-tanda yang akan menunjukkan bahawa anda sedang mengalami stress yang berlebihan.

1. Kerap Teringin Makan Makanan Ringan

Jika kebiasaannya anda jarang makan makanan ringan ataupun masin, tetapi tiba-tiba mendapati anda mengalami perubahan itu tandanya badan anda sdang mengalami stress. Ini akan mengakibatkan anda mengalami kenaikan berat badan yang tidak dapat dikawal. Badan akan jadi gemuk dan akan mengambil masa yang lama untuk kurus. Oleh itu anda harus berhati-hati jika tak mahu nampak hodoh dan gemuk.

2. Tekanan Darah Sangat Tinggi

Hipertension ataupun tekanan darah tinggi juga secara langsung berkaitan dengan stress. Jika mengalami kenaikan berterusan dalam tahap tekanan darah dalam satu waktu, maka anda harus berhati-hati kerana itu adalah salah satu petanda stress. Stress mampu mendorong otak untuk melepaskan hormon yang akan membuatkan jumlah peredaran darah dalam tubuh meningkat.

3. Cepat Penat

Seseorang yang mengalami stress melampau juga dikhuatiri akan mendapat sakit otot yang berpanjangan. Badan akan menjadi letih tak bermaya dan akan hilang fokus untuk melakukan sebarang pekerjaan. Waktu tidur anda juga akan terganggu dan boleh mengakibatkan radang sendi yang menyakitkan.

4. Gangguan Pencernaan

Stress juga memberi kesan kepada sistem pencernaan. Jika anda mengalami stress yang berlebihan, otak akan mengelarkan hormon yang boleh menyebabkan sindrom usus tidak teratur, gangguan pencernaan, sakit perut dan sebagainya.

5. Sakit Kepala Yang Berdenyut-Denyut

Sakit kepala atau migrain yang berulang adalah tanda stress yang paling biasa. Bila fikiran dipenuhi dengan banyak bebanan, maka otak akan mengeluarkan hormon stress dan akan menyebabkan sakit kepala, sakit sekitar leher dan bahu. Jangan abaikan jika anda kerap kali mengalami sakit kepala.

6. Jerawat

Stress yang melampau juga akan menyebabkan jerawat muncul di wajah anda. Semasa anda mengalami stress, sel-sel yang bertanggungjawab dalam menghasilkan campuran sebum dengan bakteria kulit mati akan menghasilkan jerawat. Ia akan membuat anda berasa bertambah lagi stress kerana mengganggu penampilan anda.

utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *